Görüş Bildir
Haberler
Bir koltuğa ikiden fazla karpuz sığdırabilen adam; Onur Ünlü

Bir koltuğa ikiden fazla karpuz sığdırabilen adam; Onur Ünlü

Yunus
23.06.2015 - 19:23 Son Güncelleme: 02.07.2015 - 18:57

Şair, senarist, yönetmen, yapımcı, oyuncu, müzisyen… Bir koltuğa ikiden fazla karpuz sığdırabilen bir isim Onur Ünlü. Yıllar içinde daha az şiir yazar daha fazla film çeker oldu ama filmlerinde edebiyata hep yer verdi.

Ünlü’nün seveni kadar sevmeyeni de oldukça fazla. Ama şu bir gerçek ki Onur Ünlü sineması, derdinden içli içli sigara içen adamların cirit attığı, uzun uzun ufka baktığı, iletişimsizliğin sembolünün sessizlik olduğu Türkiye sineması için bir vaha adeta.

Fantastik öğelerle yurdum insanı hikâyelerini harmanladığı filmleri, farklı bir soluk arayanlara da nefes oldu. Sadece filmleri değil, şiirleri de bir başka Ünlü’nün. Yeri geliyor Resulullah ile konuşuyor, yeri geliyor sevgilisine “Hadi iç de çay koyayım” diye sesleniyor.

Sonra bir bakıyorsunuz Samanyolu’nda yayınlanan Beşinci Boyut dizisinin senaristliğini yapıyor. Aynı kişi, sıradışı bir imamın hikâyesini yazabiliyor. Leyla ile Mecnun gibi absürdlüğün dibinde dolanan bir dizinin yönetmeni olarak karşımıza çıkıyor.

Ekip olarak müzik grubu kurup, baterinin başına geçiyor. Emek eyleminde görüyoruz sonra onu. TOMA’dan sıkılan su ile dağılan kitlenin içinde İstiklal’de bir o yana bir bu yana koşturuyor.

Sonra Gezi’de… Direnenler arasında. Aylar geçmiş, bir bakmışsınız o yine kamera arkasında. Bildiğimiz yönetmenlere, senaristlere, şairlere hiç benzemiyor. Kafası bir başka çalışıyor. Biz de bu liste ile Onur Ünlü’nün kafasını anlamaya çalıştık.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Onur Ünlü’nün seveni kadar sevmeyeni de çoktur demiştik. O, sevmeyeni de çok önemsiyor ve bir röportajında bunu şöyle anlatıyor:

…Seyirci kesin şekilde ikiye bölündü; filmi ya çok seviyorlar ya nefret ediyorlar. Bu çok bariz yani. İnternette görüyoruz ‘hayatımda gördüğüm en kötü Türk filmi’, bir sonraki ‘hayatımda gördüğüm en iyi Türk filmi’ ohh be! Yani bu süper bir şey. Seyirci provoke oluyor. Ben yine takip ediyorum, afedersiniz küfür ediyorlar, bayağı bildiğin küfür. Hani küfürden ne anlıyorsanız onu ediyorlar filme, bana, filme emeği geçenlere. Özellikle bunları yazmış. Hepimizin annesinin, babasının, hepsinin hatırını soruyor. Sonra tıklıyorsun bu adam kim falan diye, bunu yazmak için o siteye üye olmuş. Daha önce hiçbir filme hiçbir şey yazmamış. Benim filmime küfretmek için falanca internet sitesine üye olmuş ve yazmış ve rahatlamış. Bu çok önemli. Ben bunu çok önemsiyorum, bu hoşuma gidiyor. Seyirci filme cevap vermek istedi; ya yanında durarak; ya karşısında olarak.

Imgur GIF

Şiir okumak lazım avaz avaz!

Bu boyut başka boyut

Hoooooop!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Su kaynatan motorla çay içen adam

Su kaynatan motorla çay içen adam

Geçtiğimiz yıllarda kansere yakalandı Onur Ünlü. Kendi ifadesiyle “Film yapacağım derken” yakalandı bu hastalığa. Ama böylesi ciddi bir hastalıkla bile mizahla baş etmeyi bildi.

Leyla ile Mecnun severlere o dönem Ahmet Mümtaz Taylan üzerinden şu mesajı verdi:

Bizim motor su kaynattı biraz. Biz de o suyla çay demledik içiyoruz. Gene burada dükkândayız evelallah; ama artık biraz daha geride, mutfak tarafında… Herkese afiyet olsun… Herkese selam…

Sıkıysa kitap okuyun!

O son çayı içmeyecektin

O kadar süper değilim

O kadar süper değilim

Resulallah süper bir insandı, ben o kadar değilim,

Resulallah yolda Ebu Bekir’i görse ‘es selamu aleyküm ya sıddık’ derdi,

ben yolda Ebu Bekir’i görsem tanımam.

Resulallah asla yalan söylemezdi; ben annem ölürken hiç ağlamadım.

Ben annem ölürken çok ağladım çünkü annem

gırtlağından hırıltılar çıkarırken nasıl terliyordu, görmeliydiniz.

Resulullah Azrail’i yolda görse tanırdı;

ben Azrail’i annemin yanında görseydim ona bir çift lafım olurdu,

derdim ki şimdi yani af edersin ama o sıktığın annemin gırtlağı.

Seni seviyorum demenin ‘ünlü’ hali

İçeriğin Devamı Aşağıda

Oturmaya mı geldik?

Huzurlarınızda Dünya Tuhafiye

Akıl hocası bir kedi

Kendi filmiyle dalga geçen yönetmen

Ölemeyen adamın dramı

İçeriğin Devamı Aşağıda

Devler de kıraathaneye gider

Derdine derman bulamayan doktor

Bir garip evlilik teklifi

İmam osurursa cemaat ne yapmaz

İmam osurursa cemaat ne yapmaz

İtirazım Var filmiyle sıradışı bir imam portresi sundu bize Onur Ünlü. Haksızlığa karşı duran, gerektiğinde cemaate mesajını veren bu imamın hikâyesi, Gezi Direnişi sırasında yaralılara kapılarını açtığı ve verdiği ifadenin arkasında durduğu için sürülen Valide Sultan Cami imamını akıllara getirdi.

Filmin ilhamını nereden almış olursa olsun bizce filmin en güzel sahnesi imamın Beşiktaş Çarşı’da yürürken Gezi şehitlerinin pankartının göründüğü sahne oldu. Ünlü, gazını yediği direnişin şehitlerine de bu sahne ile selamını çaktı.

Bir elinde bin marifet

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bonus: Ahmet Kaya Beni Vur

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın