Bir İnsanın Sizi Duygusal Olarak Manipüle Ettiğini Anlayıp Bundan Kaçınmanıza Yardımcı Olacak Yöntemler
Bütün insanlar bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde manipülasyon tekniklerini kullanır. Ancak bazıları, istediklerini elde etmek ve sosyal ortamlarda bir kontrole sahip olmak uğruna çevrelerindeki insanlara bu tekniklerle zarar verirler. Eğer karşınızdaki insanla olan ilişkinizde aşağıda sıraladığımız 10 maddeyi görüyorsanız ve bu size zarar veriyorsa, o insandan hızlıca uzaklaşmalısınız. Biz Onedio olarak duygusal manipülatörlerin kullandığı en yaygın teknikleri araştırdık ve size geçmiş hayatınızda karşılaştığınız bazı insanları hatırlatacak bu 10 maddeyi sıraladık!
1. Yapacaklarını söyledikleri bir şeyi yapmazlar ve yüzleşmekten kaçarlar.
2. İnsanları savunmasız bir hale getirmek için onları küçük hissettirirler.
Manipülasyon bir noktada zorbalığa dönüşebilir. Bu durumlarda bir manipülatör, bir de mağdur vardır. Manipülatör bir konuda çok bilgili gibi görünerek mağduru aşağılık hissettirebilir. Böyle durumlarda saldırganın söz ve eylemleri sizi etkilemeyi bırakırsa, manipülatör kendinden utanmaya başlar. Mesela, birisi sizin geçmişte yaptığınız bir hatayı yüzünüze vurmaya çalışırsa, ona bu konunun artık sizin için önemli olmadığını ve geçmişte kaldığını belirtin.
3. Karşıdakinin kendi algısından, yargısından ve hafızasından şüphe etmesi için gerçekleri çarpıtırlar.
Karşınızdaki bir olayı değiştirerek anlattığı zaman kendi hafızanızı, algınızı sorgulayabilir ve kendinizi güvensiz hissedebilirsiniz. Günün sonunda, mağdur neyin doğru neyin yanlış olduğunu karıştırabilir. Eğer bir insan yüzünden yaptığınız her şeyi sorgulamaya başladıysanız ve yaşananlarda bir belirsizlik hissediyorsanız, o insan sizi manipüle ediyor. Böyle durumlarda içgüdülerinize güvenin ve gerçekten güvendiğiniz insanlara danışın.
4. İnsanların üzerinde baskı kurar ve karar vermeleri için çok az veya hiç zaman tanımazlar.
Duygusal manipülasyon her türlü durumda gerçekleşebilir. En basit örnek, satıcıların müşteriye bir malı satın almaya zorlaması olabilir. Çoğu zaman, bir şeyi yapmaya zorlandığınızı fark edemeyebilirsiniz. Ancak bunun farkındalığını geliştirirseniz bu şekilde manipüle edilmeyi engelleyebilirsiniz. Kendinizi o insandan uzaklaştırabilir, zaman kazanabilir ve diğer seçenekleri de gözden geçirebilirsiniz. Önemli kararları her zaman sakin bir şekilde almalısınız.
5. Karşılarındaki insanı özel hissettirmeye çalışırlar.
Duygusal manipülatörler, karşılarındaki insanı özel hissettirirler. Bu bir insanın ağzından laf almak için oldukça etkili bir yöntem. Sizi daha önceleri ciddiye almayan bir insan ya da yeni tanıştığınız bir insan size karşı olması gerektiğinden sıcak ve sevecen davranıyorsa, sizi manipüle etmeye çalışıyor olabilir.
6. Kurban gibi davranırlar.
İnsan ilişkilerinin her zaman beyaz ya da her zaman siyah olmadığını akılda tutmak oldukça önemlidir. Bazı insanlar güç kazanmak ya da bir olaydan sıyrılmak için kurban rolünü kolaylıkla benimseyebilir. Bu, bilinçsiz bir şekilde yapılabilir. Bunu yapan insanlar genellikle pasif bir tutum sergilerler. Başlarına gelen olaylar için başkalarını suçlarlar. Doğrudan yüzleşme ve sorumluluklardan kaçınma eğilimindedirler. Karamsar olmalarının nedeninin üzerlerinde baskı kuran insanlardan kaynaklandığını söylerler. Bu durum bir tür manipülasyon olsa da, belirli kaygı ve korku semptomlarıyla başa çıkmak için bir savunma mekanizması olarak da ortaya çıkabilir. Karşınızdaki insanın bunu yaptığını fark ederseniz, onu yargılamayın ve eleştirmeyin. Karşınızdakinin hayatında bilmediğiniz olaylar oluyor olabilir.
7. Endişelerini ifade eden insanları suçlu hissettirmeye çalışırlar.
Karşılarındaki insanın seçimlerini kontrol etme ve etkileme girişiminde olan manipülatörler, mağduru düşünce ve endişelerini ifade ettiği için suçlu hissettirmeye çalışabilirler. Ayrıca bir tartışma başlatmak ve tartışmada avantaj sağlamak için agresif bir şekilde cevap verebilirler.
8. Kaba veya aşağılayıcı bir şeyi 'şaka' adı altında söylerler.
Duygusal manipülatörler yaptıkları acımasız yorumların şaka olduğunu söylerler. Eğer böyle bir durumla karşı karşıyaysanız, karşıdaki insanın öz güven problemleri olduğunu sakın aklınızdan çıkartmayın. Üste çıkmaya çalışmayın, ancak kendinizi savunun.
9. İnsanlara sessiz muamelede bulunurlar.
Duygusal manipülatörler, karşılarından bir şey istediklerinde ya da sadece karşıdakini cezalandırmak için sessiz muamelede bulunurlar. Aynı zamanda sessiz muamele ile ortamda bir güç dengesizliği yaratırlar. Ancak karşınızdaki insanın bunu yapmaması sizi manipüle etmediğini göstermez. Bazen manipülatör, mağdura bir konudaki onayını gösterir ve arada sahte bir yakınlık oluşturur. Bu yakınlığı oluşturduktan sonra kenara çekilir ve sessiz muamele yapmaya başlar. Ancak karşıdakinin sessiz durması, zayıf iletişimi gizleyen duygusal ve fiziksel bir izolasyon da olabilir.
10. Karşılarındaki insanın güvensizlik ve güçlü duygularından istifade ederler.
En çok zaman geçirdiğimiz insanlar, zayıflıklarımızı en çok bilenlerdir. Bazen insanlar bu zayıflıkları bizi incitmek ya da manipüle etmek için kullanırlar. Örneğin bizi aşağılamak için kendimizi güvensiz hissettiğimiz noktaları yüzümüze vurabilir ya da o sırada hissettiğimiz güçlü duygular hakkında suçluluk duymamıza neden olabilirler. Eğer böyle bir şeyle karşılaşırsanız, verdiğiniz cevaplara dikkat edin. Bu gibi durumlarda onları domine etmeye çalışmayın. Sınırlarınızı net bir şekilde belli ederek onlardan özür bile dileyebilirsiniz.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...
Yorum Yazın