Görüş Bildir
Haberler
Bina Sağlamlık Testi Nedir, Nasıl Yapılır? Bina Dayanıklılık Testi Başvurusu Nereye Yapılır?

Bina Sağlamlık Testi Nedir, Nasıl Yapılır? Bina Dayanıklılık Testi Başvurusu Nereye Yapılır?

Ülkemizde meydana gelen büyük depremler sonrasında on binlerce can kaybı yaşandı. Fay hatları üzerinde bulunan ülkemizde uzmanlar olası büyük depremler konusunda uyarılarına devam ediyorlar. Özellikle İstanbul'da yaşanacak büyük depremin yaklaştığı konusunda uyarılarda bulunuyorlar. Vatandaşlar ise evlerinin depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenmek istiyorlar. Olası bir deprem öncesinde binaların güvenliğinin artırılması önem arz ediyor. Bunun için ise bina dayanıklılık testinin yapılması gerekiyor. Peki bina dayanıklılık testi nasıl yapılır, nereye başvurulur? İstanbul, Ankara ve İzmir'de bina sağlamlık testi nasıl yapılır?

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük deprem binalarımızın depreme ne kadar hazırlıksız olduğunu gösterdi.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük deprem binalarımızın depreme ne kadar hazırlıksız olduğunu gösterdi.

10 ilimizi etkileyen depremler sonucunda on binlerce vatandaşımız hayatını kaybederken binlerce bina yıkıldı. Özellikle yeni inşa edilmiş binaların yıkılmış olması herkesin dikkatini çekti. Uzmanlar olası bir İstanbul depremine karşı uyarlarına devam ediyor. İstanbul depremi için az bir süremiz kaldığına dikkat çekiyorlar. Vatandaşlar ise oturdukları evlerin depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenmek istiyorlar. Bunun için başvurulan yöntem ise 'bina dayanıklılık testi' oluyor. Başta İstanbul'da yaşayan vatandaşlarımız olmak üzere binalarının sağlam olup olmadığını öğrenmek isteyenler bu test ile öğrenebilirler.

Bina sağlamlık testi nedir?

Bina sağlamlık testi nedir?

Evlerin depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenmek için bu testin uygulanması gerekiyor. Olası bir depreme karşı gerekli güvenlik önlemlerinin alınması için bu testin yapılması büyük önem taşıyor. Bina sağlamlık testinin uzman kişiler tarafından yapılması gerekiyor. Bina sağlamlık testi sonucunda evlerin ne kadar depreme dayanıklı olduğu anlaşılıyor. Çıkan sonuca göre de evler hakkında gerekli kararlar alınıyor. 

Eğer evinizde aşağıdaki durumları gözlemlerseniz bina dayanıklılık testi yaptırmanız tavsiye ediliyor:

  • Duvarlarda çatlak gözlemleniyorsa,

  • Binanın dolgu bir alana (göl veya deniz yakınlarına) yapıldığı biliniyorsa, 

  • Kolon ve kirişlerde çatlaklar varsa bina dayanıklılık testi yaptırmanızda fayda var.

Bina sağlamlık testi için nereye başvurmak gerekiyor?

Bina sağlamlık testi için nereye başvurmak gerekiyor?

Bina sağlamlık testinin yapılması için bireylerin başvuruda bulunması gerekiyor. Ülkemizde il fark etmeksizin bulunduğunuz ilde bina sağlamlık testini Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri'nden talep edebilirsiniz. Ayrıca bulunduğunuz ilin belediyelerine de başvuru yapabilirsiniz. Ayrıca bazı özel şirketlere başvurarak da bina dayanıklılık testini yaptırabilirsiniz. Başvurulan kurumlar genellikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisans verilen kuruluşlara yönlendirme yapıyor. 

İstanbul'da yaşayan vatandaşlar İBB'nin internet sitesi üzerinden bina dayanıklılık tespiti başvurusu yapabiliyorlar. Aşağıdan direkt olarak İBB'nin bina tespit proje sayfasına ulaşabilirsiniz:

İBB Bina İnceleme Başvuru

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tespit Süreci Bilgilendirme Ekranı

Bina dayanıklılık testi nasıl yapılıyor?

Bina dayanıklılık testi nasıl yapılıyor?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 'Bina Tespiti' projesinin detaylarına göre bina dayanıklılık tespiti şu şekilde yapılıyor:

  • Öncelikle bina dayanıklılık tespiti için başvuruda bulunmak gerekiyor. Bir binanın test edilebilmesi için tek bir kişinin müracaat etmesi yeterli oluyor, çoğunluk aranmıyor. Ayrıca bina dayanıklılık tespitinin ücretsiz yapıldığı bilgisi de bulunuyor. 

  • Hızlı Tarama adı verilen yöntem ile öncelikle yapılan içinden ayrıntılı bilgiler toplanıyor. Daha sonra tarama verileri ile değerlendirme yapılıyor. 

  • Kolon-kiriş ve kat ölçüleri alınarak kat planları çıkartılıyor. 

  • İnceleme sırasında binanın yüksekliği, alanı, kolon ve perde ölçüleri alınıyor. Bazı durumlarda ise sıva tabakası kaldırılarak beton çekici ile beton sertliği ölçümü yapılıyor. Gerekli durumlarda kolonda sıyırma yapılarak donatı çapı ve korozyon miktarı ölçülüyor. 

  • Daha sonra elde edilen verilen algoritma ile analiz edilerek her bina için deprem güvenlik oranı tespit ediliyor. 

  • Değerlendirme sonucunda da başvuru sahibine bilgilendirme yapılıyor.

Bina sağlamlık raporu alınırken nelere dikkat edilmelidir?

Bina sağlamlık raporu alınırken nelere dikkat edilmelidir?

Bina sağlamlık raporunu yetkililerden kolayca alınabilecek bir rapor olarak düşünmemek gerekiyor. Uzmanlar olası bir İstanbul depremi hakkında uyarılarda bulunmaya devam ediyor. Bu noktada en önemli adım ise içerisinde yaşadığımız binaların güvenli olması oluyor elbette. Binalarımızın güvenli olup olmadığını öğrenmek için de detaylı bir inceleme yapılması gerekiyor. İnceleme yapacak şirketin ve ekibin alanında uzman kişiler olması gerekiyor. Uzman olmayan kişiler tarafından alınan bir rapor gerçekleri yansıtmayabilir. Bu durum da olası bir depremde can ve mal kaybına neden olur. Raporları hazırlayacak kişilerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı Denetim ve Proje Denetçisi belgesi sahibi olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bu noktada güvendiğiniz kurum ve kuruluşları tercih etmenizde fayda var.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ömer

Çevre ve şehircilik bakanlığının gönderdiği uzmanlara öğretin şunu adam elinde çekiçle vura vura gezip sağlam diyor adanada şu an bu işte uzman gerçekten uzm... Devamını Gör

ömer

https://twitter.com/yirmiucderece/status/1624475212178677762?s=46&t=g7rvsZNWC5kbiL4aPK6F6A şunuda kanıt olarak bırakayim derdimizin başka bişey olduğu sanılm... Devamını Gör