Başörtüsü Teklifi Meclis'e Geldi
AK Parti Grup Başkan Vekili Özlem Zengin ve beraberindeki bazı milletvekilleri 'başörtüsüne anayasal güvence' öneren kanun teklifini Meclis'e sunacak.
AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, TBMM'de bir grup milletvekiliyle düzenlediği basın toplantısında 'başörtüsüne anayasal güvence' düzenlemesini Meclis'e sunacaklarını bildirdi.
Zengin, AK Parti, MHP ve BBP'nin destek verdiği teklifte 336 milletvekilinin imzasının bulunduğunu açıkladı.
'Biz bugün Türkiye'de bu noktaya gelmişsek; başı açık kadınların desteğiyle, kadın erkek genç bizimle aynı fikirde olsun olmasın o insanların mücadelesiyle bugünlere geldik' diyen Zengin, Başörtüsüne biz bez parçası diyenler bu konuyu anlamamışlardır. Bu konunun nasıl bir travma olduğunu asla anlayamamışlardır.Anlamış olsalardı bu konuyu anlatma şekilleri de çok farklı olurdu' dedi. Zengin şöyle devam etti:
'90'lara geldiğimizde de bizler başka bir boyuta geçtik. Başörtülü kadınlar nezdinde tüm inanan insanlar için bir soykırımı bu ülkede yaşadı. Bu anayasa teklifi Meclis'ten geçse de biz bunları konuşmaya anlatmaya devam edeceğiz. Biz bu travmayı bir fiil içinde yaşamayanların bu konuyu anlamalarını beklemiyoruz. 'Bu yasaklar bitti, helalleşelim olsun bitsin' nidalarını çok yaralayıcı buluyorum. Sussalar bizim açımızdan değerli tavır içinde olacaklar.'
"Aile" kavramına yeni tanımlama
Muhalefete kanun teklifine destek çağrısı yapan Zengin 'Biz onlara bir imkan veriyoruz. İşte kalıcı bir teminat. İmza veren vekiller adına diyorum ki geliniz bu anayasa değişikliğine destek veriniz. Bu TBMM'de çözülmelidir, referanduma gitme ihtiyacı duymadan. Türkiye'de kadınlar da erkekler de değişti. CHP bu değişimi görüyor, görmek zorunda' dedi.
Zengin, teklifin biri 'başörtüsü' diğeri de 'aile' olmak üzere iki maddeden oluştuğunu bildirdi. Zengin 'Eğer bir toplumu tahrip etmek istiyorsanız önce aileyi tahrif etmeniz gerekir. Medeni kanunda belirtilmesine rağmen biz anayasaya evlilik birliğinin bir kadın ve bir erkek arasında olan hukuki bir müessese olduğu ifadesini de koyuyoruz' ifadelerini kullandı.
Muhalefetin desteğine ihtiyaçları var
Teklifin TBMM’de kabul edilmesi için 400, referanduma götürülmesi içinse 360 milletvekilinin onayını alması gerekiyor. Bu durumda iktidarın bu düzenlemeyi yapabilmesi için muhalefetin oylarına ihtiyacı var.
Ne olmuştu?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ekim ayında sosyal medya hesabından paylaştığı videoda başörtüsüne yasal gücence getiren kanun teklifi sunacaklarını açıklamıştı. Ardından CHP’li vekiller üç maddelik bir kanun teklifi vermişti.
Kılıçdaroğlu'na yanıt veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, el yükselterek 'Gelin çözümü anayasa düzeyinde sağlayalım“ demişti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ başkanlığındaki heyet muhalefet partilerini ziyaret ederek düzenleme hakkında bilgi verip destek istemişti.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
21. yy. ortalarında Mars'ta yaşam planları kuran, kara delikleri inceleyen, alternatif enerji kaynakları arayan, tıp, teknoloji, bilim için araştırmalar yapa... Devamını Gör
pakete bir de üçüncü madde eklemişler. ilk iki madde ayrı ayrı oylanamaz diye. halkın önüne gelirse soruların ayrı ayrı cevaplanmasını istemiyorlar.