Barış Erbil Yazio: Türkiye’de Rock Müziğin ve Algısının Tarihsel Değişimi
Barış Erbil Yazio: Türkiye’de Rock Müziğin ve Algısının Tarihsel Değişimi
Rock Müzik denilince eminim ki hepimizin aklına farklı zamanlarda hayatlarımıza bir şekilde yer etmiş gruplar gelecektir. Yerli veya yabancı Türkiye topraklarında dönemsel olarak bir trend oluşturmuş gruplar kimi dinleyicinin hayatlarında kalıcı bir parça olmuş; kimilerimizin ise zaman zaman hatırladığı birer nostalji ögesi olarak tarihin tozlu sayfalarında yerini almıştır ve alıyordur. Peki sadece Rock müzikle sınırlı kalmayan bu değişkenlik kişinin bireysel olarak sürekli olgunlaşan müzik zevki dışında tarihsel trendlere de bağlı mıdır? Şüphesiz bu etkinin var olduğu aşikâr fakat ne derece etki alanı geniş olmuştur gelin hep beraber inceleyelim.
1950’li yılların sonu ve 60’lı yıllar şüphesiz Elvis Presley’in farklı tarzı ve güçlü müziğinin o dönem dünyanın küresel yapısının el verdiğince yayılmasıyla geçmişti.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1970-1980’li yıllar
Barış Manço eşliğinde Kurtalan Ekspres, Cem Karaca, Moğollar gibi müzisyenler Türkiye’nin ve özellikle Anadolu’nun etnik değerlerini rock müziğin kuvvetli dalgasıyla birleştirerek bir nevi bu kuvvetli trendin Türkiye yansımasını oluşturmuşlardı.
1980-1990’lı yıllar
Siyasi olarak liderlerin ve yönetimlerin özellikle rejim değişimlerinde başvurdukları en önemli silahlardan biri de kuşkusuz propagandadır.
1990-2000’li yıllar
Üretim ve icra örnekleri başta olmak üzere dinleyiciler ve sosyal alanda etkisi bakımında da 90lı yıllar rock müziğin Türkiye’de zirve yaşadığı yıllar olarak kabul edilebilir.
2000’ler ve günümüz
Dijital müzik platformlarının günümüzde yaygınlaşması siyasi konjünktürün müziğe olan etkisini azaltsa da kitleleri daha farklı müzik türlerine de çekmiştir.
Bu ufak zaman yolculuğumuzda birlikte dünyada ve Türkiye’de rock müziğin nasıl dinamikler içinde evrildiğine değinmiş olduk.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın