Görüş Bildir
Haberler
Bakliyata Ramazan Zammı

Bakliyata Ramazan Zammı

adem kara
05.06.2014 - 13:25 Son Güncelleme: 06.06.2014 - 12:03

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte, gıda fiyatları artmaya başladı. Kuru fasulyenin kilosu 10, baldo pirinç 6, mercimek 4 liraya yükseldi. Bakliyatçılar fiyat artışlarını ramazan spekülatörlerine bağlıyor.

Bakliyat Türk halkının en çok tükettiği gıdaların başında geliyor. 2014 yılının başlarında özellikle bakliyat fiyatlarında yapılan spekülasyonlar nedeniyle fiyatlar aşırı şekilde artmıştı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu duruma el koyarak fiyatların tekrar dengeye oturmasını sağladı. Ocak ayında bakanlık tarafından yapılan araştırmaya göre İstanbul’da kuru fasulye 7.2, mercimek 2.4, pirinç ise 3.2 liradan satılıyordu.

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte fiyatlar tekrar yükselmeye başladı.

Şubat - mart aylarında 8 liradan satılan kuru fasulye 10, 4.5 liradan satılan baldo pirinç 6 ve 3 liradan satılan mercimek 4 - 5 lira arasında satılıyor.

Küçükçekmece pazarı, Eminönü ve Kadıköy’deki bakliyat satıcıları fiyatların toptancılar tarafından arttırıldığını söylüyor. İki ay önce 8 liradan sattıkları fasulyeyi bugün 10 liradan verdiklerini açıklıyorlar.

Marketlerde ise bazı markalar fiyatlarına yüzde 10 ila yüzde 20 arasında zam yaptı.

Pirince TMO müdahalesi

Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) pirinç fiyatlarındaki dalgalanmanın önüne geçebilmek için perakende pirinç satışına başlamıştı. Ancak TMO’nun pirinç satışını bütün Türkiye’ye yaymasına rağmen pirinç fiyatları durmadı.

TMO logolu Osmancık pirincinin kilosu 2.90 liradan satılıyor. Oysa zincir marketlerde Osmancık pirincinin kilosu en ucuz 4.35 lira. Ve bu fiyat 6.90 liraya kadar çıkabiliyor.

Mart ayında Carrefour markette satılan 1 kiloluk Reis Osmancık pirincinin fiyatı 5.70 liraydı. Reis Osmancık pirincin bugünkü fiyatı 6.90 lira.

Ev hanımlarının pilav yapmak için ilk tercihleri olan baldo pirinçte de durum aynı. Pazar ve bakliyatçılarda kilosu ortalama 5 lira olan baldo pirinç marketlerde en ucuz 6.15 liraya satılıyor. Bu fiyat markasına göre 8.90 liraya kadar çıkabiliyor.

Semt pazarcıları bir ay önce baldo pirincin kilosunun 4 lira olduğunu söylüyor.

En ucuz mercimek 3.5 lira

Birkaç ay önce kilosu ortalama 2.5 lira olan mercimeğin ise en ucuzu 3.5 liraya çıktı. Pazarda mercimek fiyatı 3.5-5 lira arasında değişiyor. Zincir marketlerde ise mercimeğin kilosu markasına göre 5.90 liraya kadar çıkabiliyor.

Kendi markalarıyla ürettirdikleri mercimeği Migros kilosu 3.05, Carrefour 3.50 liradan satıyor.

Dermason kuru fasulye 10 lira

Türkiye’de yılda 200 bin ton kuru fasulye üretiliyor ve 30 bin ton civarında da ithalat yapılıyor.

Birçok çeşidi olan kuru fasulyenin fiyatları 8-16 lira arasında değişiyor. Ev hanımlarının daha kolay piştiği ve daha lezzetli olduğu için tercih ettikleri dermason kuru fasulyenin fiyatı ise ortalama 10 lira. Pazar esnafı kuru fasulyenin ortalama yüzde 20 zamlandığını, bu fasulyeyi iki ay önce 8 liradan sattıklarını söylüyor.

Zincir marketlerde ise dermason kuru fasulyenin kilosu 9.95 lira ile 13.50 lira arasında değişiyor.

Ramazan spekülatörleri

Al Jazeera’ye konuşan Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı Mahmut Arslan ise fiyat artışlarının ramazan spekülatörlerinin işi olduğunu söyledi.

Dünyada bazı ürünlerde fiyatların gerilediğini söyleyen Arslan bu konuda şu bilgileri verdi:

“Şu anda Türkiye genelinde bakliyata zam yapılması için hiçbir neden yok. Hatta kuru fasulye fiyatlarının düşmesi lazım. Çünkü bütün dünyada kuru fasulye fiyatları geriliyor. Örneğin bizim en çok ithalat yaptığımız Kırgızistan’da fasulyenin tonu 1500 dolara kadar geriledi. Birkaç ay önce tonu 2 bin doların üzerindeydi.

Keza pirinç fiyatlarının da yükselmesi için bir neden yok. Pirincin hasat zamanı eylül - ekim aylarıdır. Yani hasata yaklaşıldığı için yüzde bir, iki oynayabilir ama ciddi bir zam yapılamaz. Bugün Osmancık pirincin ortalama fiyatı 3.5 lira civarında. Mercimek de pirinçle aynı durumda. Ben bu fiyat artışlarını ramazan spekülatörlerine bağlıyorum.“

Bakanlık fiyat yayınlamıştı

2014 yılı ocak ayında kuru fasulye fiyatının ete yaklaştığı ve 12 lirayı aştığı haberleri üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, üç büyük şehirde yaptırdığı bakliyat fiyatları araştırmasını açıklamıştı.

Bakanlık il müdürlükleri tarafından yapılan piyasa araştırmasına göre, ocak ayı itibariyle kuru fasulyenin market fiyatı Ankara'da 8,1, İstanbul'da 7,2 ve İzmir'de 8,8 lira. Pirincin kilogram fiyatı ise, Ankara’da 4.5, İstanbul’da 3.2, İzmir’de 5.7 lira. Kırmızı mercimeğin ise Ankara'da 3.3, İstanbul'da 2.4, İzmir'de 2.7 liradan satıldığı belirtilmişti.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/bak...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0