Görüş Bildir
Haberler
Baklava, Lahmacun, Fıstık Ezmesi... Gaziantep 10 Lezzete Coğrafi Tescil Aldı, Diğerleri Yolda

etiket Baklava, Lahmacun, Fıstık Ezmesi... Gaziantep 10 Lezzete Coğrafi Tescil Aldı, Diğerleri Yolda

Emre Ordu
18.12.2017 - 19:26 Son Güncelleme: 19.12.2017 - 12:10

UNESCO tarafından 'Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edilen Gaziantep'e özgü lezzetlerden bugüne kadar 10'una coğrafi işaret tescili alındı. Tescil edilen ürünün başka bir şehre veya ülkeye ait olduğunun da iddia edilemeyeceğini belirten Gaziantep Bütyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 'Böyle bir ihtimale karşı kendi ürününüze sahip çıkmış oluyorsunuz' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, çeşitli kurumlarca Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapılan başvurular sonucu baklava, fıstık, fıstık ezmesi, katmer, beyran, yuvalama, tırnaklı pide, lahmacun, firik ve zeytinyağının coğrafi işaret tescili yapıldı.

"Tanınırlığı artırıyor"

"Tanınırlığı artırıyor"

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, uluslararası boyutta rekabet edebilmek için yöresel ürünlerin tescillenmesi gerektiğine dikkati çekerek, coğrafi işaretlerin tanınırlığı artırdığını söyledi.

"50'ye yakın coğrafi işarete başvurduk, hepsini almak istiyoruz"

"50'ye yakın coğrafi işarete başvurduk, hepsini almak istiyoruz"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Kente ait coğrafi işaretleri artırmak için çok çalıştıklarını dile getiren Şahin, 'Göreve geldiğimiz zaman baklavanın coğrafi işareti ile ilgili başvuru vardı. Çok sayıda başvuru yapılmasına rağmen sonuç alınamamıştı. Muhataplarımızla bir araya gelerek kanunlar ve başvuru süreciyle ilgili bir çalışma yaptık. 50'ye yakın coğrafi işarete başvurduk. Şu anda 10 ürün için coğrafi işaret tescilini aldık. Önümüzdeki haftalarda yeni coğrafi işaretler bekliyoruz. Hepsini almak istiyoruz.' ifadelerini kullandı.

"Başka bir şehre veya ülkeye olduğu iddia edilemez"

"Başka bir şehre veya ülkeye olduğu iddia edilemez"

Şahin, küreselleşen dünyada uluslararası rekabetin arttığını vurgulayarak, uluslararası boyutta yerel ürünler rekabet ettirilecek ise bu ürünün nereye ait olduğunun tescillenmesi gerektiğini, bu ürünün rekabet gücünü arttırdığına dikkati çekti.

Tescil edilen ürünün başka bir şehre veya ülkeye ait olduğunun da iddia edilemeyeceğini aktaran Şahin, 'Böyle bir ihtimale karşı kendi ürününüze sahip çıkmış oluyorsunuz.' dedi.

"Lezzet dediğimiz şey artık bir çekim gücü oluşturuyor"

"Lezzet dediğimiz şey artık bir çekim gücü oluşturuyor"

Ürüne sahip çıktıkça şehir ekonomisinin de etkilendiğine dikkati çeken Şahin, sözlerini şöyle tamamladı:

'Gastronomi turizminde, 'nereye gidelim, ne yiyelim' sorusunun uluslararası boyutta bir karşılığı var. Daha çok insanı buraya getirip lezzetlerimizi tattırmaya, merak duygusunu artırmaya çalışıyoruz. Lezzet dediğimiz şey artık bir çekim gücü oluşturuyor. Dünya tek tipleştiği, insanlar hep aynı şeyi yediği için Anadolu'nun hazinesini, Gaziantep'in kardeşlik mutfağını hissetmek istiyor. Hala kalbe giden yol mideden geçiyor. Lezzet arttıkça gönül dostluğu ilerliyor. Biz de tüm gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.'

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
414
168
23
23
20
8
7
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Satürndeki Biri

Gaziantepe gittim -Türkiye de miyim anlamadım %70 civarında suriyeli vardı- katmer, beyran, fıstık... O kadar güzeldi ki. Tekrar gitmek istiyorum.

Metin S

celal doğanın gidişiyle şehirde başlayan yozlaşma ne yazıkki antebi sadece yemekleriyle ön plana çıkmaya çalışan sıradan bi kente dönüştürdü.. ben her zaman ... Devamını Gör

bir de sola dönüşler yasaklandı iyice içine ettiniz bravo

inci küpesiz kız

hahh aynen ben de deliriyorum