onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bağırsak Hastalıkları İçin Hangi Bölüme Gidilmelidir?

Bağırsak Hastalıkları İçin Hangi Bölüme Gidilmelidir?

Elif Ateş
30.08.2021 - 07:51

Bağırsak, sindirim sistemi ile anüs arasında kalan kısma verilen addır. İnce ve kalın bağırsak olmak üzere iki ana bölümde incelenir. İnce bağırsakta yağların ilk kimyasal sindirimi yapılırken besinler en küçük moleküllerine kadar ayrılır. Besinlerin en çok sindirildiği yer olan ince bağırsakta, hem fiziki hem de kimyasal sindirim yapılır. Kalın bağırsak ince bağırsağın etrafında bir kemer oluşturur. Kalın bağırsakta tuzlar aktif taşıma yolu ile emilir ve su  osmoz yolu ile onların peşinden gider. İnce ve kalın bağırsakta herhangi bir enfeksiyon organların görevlerini yerine getirmesini engeller. Bu enfeksiyonlar ise birçok hastalığa da neden olabilmektedir. Peki bağırsak hastalıkları için hangi bölüme gidilmelidir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Bağırsak hastalıklarının tedavisinde sadece ilaç veya cerrahi yöntemler değil, beslenme desteği de uygulanır. Bu hastalığa sahip insanlarda görülen fazla kilo kayıpları için tüp ya da damar yolu ile besin takviyesi yapılır. Bununla beraber hastanın alkol ve sigara kullanımı, non steroidal antiinflamatuar ilaçların kullanımı bağırsak hastalıklarının riskini arttırmaktadır. Kişinin ağır yemeklerden kaçınması gerekmektedir. Lifli besinleri tüketmek bağırsaklarda yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlar. Bu probiyotik bakteriler bağışıklık sistemini iyileştirerek, bağırsak duvarının fonksiyonlarını düzenler. Günlük yaşamı olumsuz olarak etkileyen bağırsak hastalıkları ve tedavisiyle ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

BAĞIRSAK HASTALIKLARI İÇİN HANGİ BÖLÜME GİDİLİR?

Bağırsak hastalıklarına stres, beslenme, genetik ve çevresel faktörler etkili olmaktadır. Bağışıklık sisteminin de önemli rolleri bulunmaktadır. Bağırsakta oluşan bakteriler ile savaşan bağışıklık sistemi, iltihaplanma oluşturabilir. Enfeksiyon durumu düzeldiğinde ise iltihaplanma da ortadan kalkar. İltihabi bağırsak hastalığında ortada herhangi bir enfeksiyon yokken bağırsaklarda iltihaplanma oluşabilir. Bağışıklık sistemi vücudun kendi yararlı hücrelerine saldırarak organlara zarar verir. İltihabi bağırsak hastalığında belirtiler ise şunlardır:

  • Karın ağrısı

  • İshal

  • İştah kesilmesi

  • Yorgunluk, halsizlik

  • İstemsiz kilo kayıpları

İltihabi bağırsak hastalıklarından en bilinenleri ülserit kolit ve crohn hastalıklarıdır. Ülserit kolit, rektumu ve kalın bağırsakları etkiler. Bu hastalıkta bağırsak düzeyinde yaralanmalar ve kanamalar görülür. Crohn hastalığı ise, sindirim sisteminde ve ince bağırsakta etkisini hissettirir. Sadece bağırsak yüzeyi değil daha derin dokularda da yaralamalar ve kanamalar meydana gelebilir. Bu hastalıklar tedavi edilmediği takdirde kolon kanserine dönüşebilir.

İltihabi bağırsak hastalıklarının alevlenme dönemlerinde cilt lezyonları, eklem iltihabı, üveit gibi çeşitli durumlar meydana gelebilir. Bu hastalıklarda sadece bağırsak etkilenmez, karaciğerle birlikte safra kanallarının iltihaplanmasına ve daralmasına neden olur. Genellikle crohn hastalığında bağırsak tıkanıklığı, anal fissür, fistül, malnütrisyon ve pıhtı görülebilir. Ülseratif kolitte görülen komplikasyonlar ise; bağırsakta delinme, aşırı sıvı kaybı, toksik megakolon'dur.

Bağırsak hastalıklarının tedavisi için sağlık kuruluşlarının genel cerrahi veya gastroenteroloji bölümlerine gidilmelidir. Hastalığın tanısı ise  kan tahlili ve gaita testleri ile koyulur. Aynı zamanda endoskopi ve kolonoskopi gibi yöntemler de uygulanabilir. Hasta, hem ilaçla hem de cerrahi yöntemlerle tedavi edilir.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın