Görüş Bildir
Haberler
Neslihan Atagül İle Gündeme Gelmişti: Geçirgen Bağırsak Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Neslihan Atagül İle Gündeme Gelmişti: Geçirgen Bağırsak Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Müge Kakşi
19.01.2021 - 14:27

Kesin bir nedeni olmayan geçirgen bağırsak sendromu sindirim sorunları arasında yer alıyor. Hastalığın tedavisinde öncelikle bağırsağa zarar veren gıdaların belirlenmesi ve onlardan uzak durulması gerekirken, streste hastalığın belirtilerini arttırıcı nedenler arasında sıralanıyor. Peki geçirgen bağırsak sendromu nedir? Belirtileri ve tedavisi nasıl olur? Detayları haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Geçirgen Bağırsak Sendromu Nedir?

Geçirgen Bağırsak Sendromu Nedir?

Bağırsak yüzeyindeki protein yapılı zonulin molekülü sindirilmiş olan gıda parçacıklarının vücuda girmesine izin verirken, zararlı ve patojen maddelerin geçişine engel olur. Bağırsaktaki floranın bozulmasıyla bağırsak bariyeri geçirgen hale gelir, seçiciliğini kaybeder ve sindirilmemiş gıda parçacıklarının kana geçmesine neden olur. Geçirgen bağırsak sendromunun nedeni, bağırsak hücreleri arasındaki bağın bozulmasıdır.

Belirtileri Nelerdir?

Belirtileri Nelerdir?
  • Besin alerjileri

  • Bağışıklık sistemi hastalıkları

  • Deri hastalıkları

  • Nörolojik hastalıklar

  • Vitamin eksiklikleri

  • Tedavi edilemeyen depresyon ve anksiyete

  • Sürekli devam eden baş ağrısı ve migren

  • Fibromiyalji

  • Kabızlık ve ishal gibi sindirim problemleri

  • Aşırı kilo ve kilo vermekte zorlanma

  • Irritabl bağırsak sendromu

  • Kronik yorgunluk

Tedavisi Nasıl Olur?

Tedavisi Nasıl Olur?

İlk olarak geçirgen bağırsak sendromuna sebep olan durumlar ortadan kaldırılmalıdır. Bağırsak florasını bozan ve geçirgenliği arttıran besinlerin neredeyse tamamı şeker içermesi sebebiyle karbonhidrat tüketimi azaltılmalı.

Gluten, buğday, arpa, çavdar gibi birçok besinde bulunan ve bağırsak duvarına zarar veren bir besinlerdir. Gluten hassasiyeti geçirgen bağırsak sendromunda önemli şekilde rol oynar. Dolayısıyla gluten hassasiyeti olanların bu ürünleri tüketmemesi tavsiye edilir.

Doğal beslenme geçirgen bağırsak sendromu tedavisinde oldukça önemli. Doğal olmayan besinler çok fazla tarım ilacı, ağır metal ve benzeri zararlı bileşene maruz kalırlar. Dolayısıyla doğal olmayan besinler bağırsak duvarına daha fazla zarar verme potansiyeline sahipler.

Kolajen ve hasarlı hücre duvarlarını iyileştirmeye yardımcı olabilecek amino asit, proline, glisin ve glutamine içeren kemik suyu, geçirgen bağırsak sendromunu iyileştirmeye yardımcı olmaktadır.

Bağırsakların iyileşmesine yardımcı olabilecek hem probiyotikleri hem de kısa zincirli yağ asitlerini barındıran Kefir ve ev yoğurdu gibi besinler, geçirgen bağırsak sendromuna karşı etkilidir.

Stres özellikle sürekli hale geldiği zaman geçirgen bağırsak sendromuna sebep olabilir. Basit nefes egzersizleri, meditasyon strese karşı etkili yöntemlerdendir. 

Bağırsak florasına zarar vermesi açısından reçetesiz ilaç kullanımı Geçirgen bağırsak sendromu için tehlike arz etmektedir. Bu sebeple ağrı kesiciler ve antibiyotikler kesinlikle doktor tavsiyesi ile alınmalıdır.

Aşağıdaki Haber De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın