Görüş Bildir
Haberler
AYM Başkanı Arslan: 'Bağımsız ve Tarafsız Yargı Yoksa Hukuk Devleti Yoktur'

AYM Başkanı Arslan: 'Bağımsız ve Tarafsız Yargı Yoksa Hukuk Devleti Yoktur'

ATKN
25.04.2016 - 13:06

Anayasa Mahkemesi’nin 54. kuruluş yıl dönümü töreninde konuşan ve hukukun üstünlüğüne vurgu yapan Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, yargının kurumsal bağımsızlığı ve tarafsızlığının tek başına yeterli olmadığını, yetkiyi kullanan hakimin de erdemli olması gerektiğini söyledi. Törende en çok dikkat çeken ayrıntı ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile tokalaşmaması oldu. Kılıçdaroğlu ise bu durumla ilgili 'çok önemsenecek bir konu değil' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Anayasa Mahkemesi’nin 54. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törende konuştu.

Arslan, konuşmasında hukuk devleti vurgusu yaparak, 'Hukuk devleti aynı zamanda bireysel başvuruda Anayasa Mahkemesi'nin hareket ettiği zemini oluşturmaktadır. Anayasa Mahkemesi Anayasa'nın öngördüğü anayasal demokrasi anlayışından hareket etmektedir. Günümüzün hakim demokrasi anlayışı olan Anayasal demokrasi hangi hükümet sistemi benimsenirse benimsensin hukukun üstünlüğünü sağlayarak temel hak ve hürriyetleri etkili şekilde korumayı amaçlamaktadır' ifadelerini kullandı.

'Yargı yetkisini kullanan hakimin de erdemli olması gerekir'

'Yargı yetkisini kullanan hakimin de erdemli olması gerekir'

Hukuk devletinin tam anlamıyla tesisi için yargı bağımsızlığı ve erdemli savcıların olması gerektiğine dikkat çeken Arslan, şöyle devam etti:

'Bilindiği üzere adalet mülkün yani devletin, hukuk da adaletin temelidir. Hukuk her toplum için ekmek, su ve hava kadar hayati bir ihtiyaçtır. Hukukun üstünlüğünün sağlanması ve sürdürülmesi bir ülkenin geleceğinin teminatıdır. Anayasa Mahkemesi, insan haklarının ve özgürlüklerinin başlıca ve en etkin güvencesi olarak nitelediği yargı bağımsızlığının amacının adaletin dolaylı, dolaysız her türlü etki, baskı, yönlendirme ve kuşkudan uzak şekilde dağıtılması olduğunu belirtmiştir. Hukuk devletinin tam olarak tesisi için yargının kurumsal bağımsızlığı ve tarafsızlığı tek başına yeterli değildir. Bunun yanında yargı yetkisini kullanan hakimin de erdemli olması gerekir.'

'AYM kararlarıyla adalete, hukuka katkı yapmaktadır'

'AYM kararlarıyla adalete, hukuka katkı yapmaktadır'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Arslan, Yüksek Mahkeme'nin verdiği bireysel başvuru kararlarının yüzde 73’ünün, 'adil yargılanma hakkı ihlâllerine' ilişkin olduğunu söyledi. Arslan, bireysel başvuru hakkı nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yapılan başvuruların azaldığını belirtti.

Bireysel başvurunun önemli bir kazanım olduğunu söyleyen ve birçok örnek veren Arslan, emekli bir genelkurmay başkanı hakkında verilen mahkûmiyet kararının gerekçesinin yeterli sürede açıklanmaması nedeniyle ihlâl kararı verildiğini söyledi. 'Mahkememiz çok syaıda TSK mensubunun yargılandığı davalarda da adil yargılanma hakkının ihlâl edildiğine karar vermiştir' dedi.

Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Kahraman, Başbakan Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Akar, Adalet Bakanı Bozdağ, Milli Savunma Bakanı Yılmaz, CHP Genel Başkanı  Kılıçdaroğlu ve Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Feyzioğlu da katıldı.

İş yükünden de şikâyet eden Başkan Arslan, 'Anayasa Mahkemesi verdiği kararlarla adalet, hukukun üstünlüğü gibi değerlerin gelişmesine katkı yapmaktadır. Bu kararların, bireylerin devlete duyduğu güveni artırdığına da inanıyoruz' ifadelerini kullandı.

'Anayasa Mahkemesi toplumlaşmaya başlamıştır. Mahkememiz günlük hayatta karşılaşılan sorunlarlarla ilgili birçok başvuru neticelendirmiştir.'

Arslan konuşmasının sonunda, 'Terör ve şiddete teşvik, ifade özgürlüğün koruması altında değildir' ifadelerini de kullandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tokalaşmadılar

Tokalaşmadılar

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP lideri Kılıçdaroğlu tokalaşmadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile tokalaşmaması dikkat çekti.

Kılıçdaroğlu: 'Çok önemsenecek bir konu değil'

Kılıçdaroğlu: 'Çok önemsenecek bir konu değil'

Genel Başkan Başdanışmanı Fatih Gürsul'un babası Veysi Gürsul'un Ankara Kocatepe Camii'nde kılınan cenaze namazına katılan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na AYM töreninde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile tokalaşmaması soruldu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın el sıkmama konusunun çok önemsenecek bir konu olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, 'Sayın Cumhurbaşkanı'nın el sıkmama konusu çok önemsenecek bir konu değil. Şöyle bakıyorum, bu topraklar Mevlana'yı yetiştirdi, Hacı Bektaşı Veli'yi yetiştirdi, Yunus Emre'yi yetiştirdi. Bu topraklarda bize kin tutmamamız gerektiğini söylediler. Kinin insana özgü bir olay olmadığını bize öğrettiler. Ben o gelenekten geliyorum, o inançtan geliyorum. Ellerim de temiz, gönlüm de temiz, kalbim de temiz. Kin, başkaları yüreğinde besliyorsa onu herhalde insan yerine koymamak lazım' ifadelerini kullandı. 

Kılıçdaroğlu, ayrıca AYM Başkanı Arslan'ın güzel bir konuşma yaptığını, erdemden, ahlaktan ve hukukun üstünlüğünden, yargının ve yargıçların bağımsızlığı ile tarafsızlığından bahsettiğini ifade ederek, yapılan konuşmadan politikacıların ders alması gerektiğini belirtti. 

DHA ve Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın