Görüş Bildir
Haberler
Aydın'daki Tarihi Arpaz Kalesi Bakımsızlıktan Yıkılmak Üzere...

Aydın'daki Tarihi Arpaz Kalesi Bakımsızlıktan Yıkılmak Üzere...

ATKN
18.01.2016 - 13:09 Son Güncelleme: 18.01.2016 - 21:59

Aydın’ın Nazilli ilçesine 5 kilometre uzaklıkta bulunan, eski adı Arpaz olan Esenköy’de yer alan Arpaz Kalesi bakımsızlıktan dökülüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Arkeofili'den Erman Ertuğrul'un haberine göreOsmanlı dönemi izlerini de barındıran ve Anadolu’da örneğine az rastlanan Arpaz Kalesi, yıkılarak yok olmak üzere. Kalenin kamulaştırılmayarak restore edilmediği her gün, kaleyi ömrünün sonuna yaklaştırıyor. Oldukça harap haldeki kale her an yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.

Şatoyu andırıyor

Şatoyu andırıyor

İnşa tarihi kesin olarak bilinmeyen kalenin, 2. Mahmut döneminde Ro­dos’a ıslahata gönderildikten sonra yanında 20 civarı usta getiren Hacı Hasan Bey zamanlarında onarıldığı düşünülüyor. Zira onarımı yapan ustaların Rodos’tan gel­miş olmaları kulenin modern havasından da anlaşılabiliyor. Rodoslu ustaların hünerleriyle yükselen kale, güvenlik kulesi, ambarı, ahırları ve müştemilatı ile bir şatoyu andırıyor.

İmza kampanyası başlatıldı

İmza kampanyası başlatıldı
İçeriğin Devamı Aşağıda

Tarihi Arpaz Kalesi’nin kamulaştırılması için change.org’ta 'Arpaz Kalesi Ve Beyler Konağı Kamulaştırılsın' başlıklı bir kampanya da mevcut.

Erman Ertuğrul Arkeofili - Görsel: Rıdvan Çakır

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
103
36
13
6
4
4
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ayşe Balaban

Aman dokunmasınlar hiç. Yıkılmayacaksa da restore ederken yanlışlıkla yıkarlar.

Pasif Kullanıcı

şu imza kampanyasını iptal edin ya. şimdi daha da beter edecekler restore ederken

portside

yaz kızım; 200 torba çimento, 2 kamyon kum. Oradan plasitk doğramacılar ile ış cephe kaplamacıları da çağır Nazilli'de anuna koyulacak tarihi eser bulduk. Ön... Devamını Gör