onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Avrupa Birliği'nin Başkenti Neresidir?

Avrupa Birliği'nin Başkenti Neresidir?

Elif Ateş
22.09.2021 - 08:30

II. Dünya Savaşı'ndan sonra Batı Avrupa, birlik ve beraberlik kurmaya başladı. Bu durum pek çok kişi tarafından aşırı milliyetçilik düşüncesinin Avrupa'ya vereceği zararlardan kaçış yolu olarak görülüyordu. Bu düşüncelerle birlikte ilk iş birliği olan Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu önerisi geldi. Bu Avrupa ülkeleri arasındaki ilk ittifak olarak nitelendirildi. Bir süre sonra Avrupa Ekonomik Topluluğu ve Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu kuruldu. 1957 yılında imzalanan Brüksel Antlaşması ile bu üç topluluk Avrupa Topluluğu çatısı altında toplandı. 1992 yılında ise yeni üyelerin katılmasıyla Avrupa Birliği kuruldu. Peki, Avrupa Birliği'nin başkenti neresidir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Avrupa Birliği, Maastricht Antlaşması'nın yürürlüğe girmesi ve Avrupa Ekonomik Topluluğu'na yeni görevlerin eklenmesiyle kuruldu. Bu birlik Almanya, Fransa, İtalya, Belçika gibi toplam 27 üye ülkeden oluşur. Ayrıca bu ülkelerin 21 tanesi NATO'ya da üyedir.  Avrupa Birliği; üyelerini G8 zirvesinde, Dünya Ticaret Örgütü'nde ve Birleşmiş Milletler'de temsil etmektedir. Yaklaşık olarak 450 milyon nüfusa sahip olan Avrupa Birliği, tüm üyeleri barındıran standart yasaları içerir. Üye devletleri arasında birçok konuda anlaşma ve fikir birliğinin olması gerekir. Bundan kaynaklı birliğin içinde çeşitli yönetim organları bulunur. Bu yönetim organlarından bazılarının merkezi başkentte iken, bazılarının ki ise farklı yerlerdedir. Avrupa Birliği ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

AVRUPA BİRLİĞİ'NİN BAŞKENTİ NERESİDİR?

Avrupa Birliği'nin veya Avrupa'nın başkenti Belçika'nın merkezi olan Brüksel'dir. Avrupa Birliği'nin yapısı bazı antlaşmalar üzerine kuruludur. Bu antlaşmalara yenileri eklenmiş var olanlara ise yeni düzenlemeler getirilmiştir. Bu kurula üye olanlar ulusal mahkemelerde Avrupa Birliği'nin hukukuna göre hareket ederler. Eğer ülkelerin kendi yasaları ile bu birliğin yasaları çelişirse, Avrupa Birliği'nin yasaları geçerli sayılır. Bu yasaları uygulayan kararlara ise Avrupa Birliği Divanı denilmektedir. Avrupa Birliği'nin yönetimi; Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu olmak üzere üç kuruma ayrılmıştır.

Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi, üye olan ülkelerden birer bakanın katılması ile Brüksel'de gerçekleşir. Burada yasama, yürütme ve dış politikalarını belirleme işlemi yaparlar. Bu konsey Avrupa Birliği'nin yürütme organıdır. Ortak kararlar; eğitim, kültür, yabancılar hukuku, yerleşme hakkı, kamu sağlığı, tüketici hakları, araştırma ve geliştirme, işçi dolaşımı gibi alanları kapsar.

Avrupa Birliği'nin yasama organlarından biri olan Avrupa Komisyonu, kararları tasarlayan ve koordine eden kurumdur. Önerileri hazırlayarak Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi'ne sunar. Aynı zamanda topluluk anlaşmalarının korunmasını sağlar. Bu komisyonun merkezi Brüksel'de bulunur.

Avrupa Birliği'nde yaşayan 450 milyon insanın temsilciliğini ise Avrupa Parlamentosu yapar. Bu yasama organı araştırma komisyonu kurar ve bu birlikte olan insanların dilekçelerini inceler. Ayrıca bütçe uygulamasının izlenmesi ve yıllık bütçe uygulamalarının onaylanmasında Avrupa Parlamentosu sorumludur. Avrupa Konseyi, yeni üye ülkelerin katılması için parlamentodan onay almak zorundadır. Kurul toplantıları Fransa'nın Strasbourg kentinde gerçekleşir. Merkezi ise Lüksemburg'dur. Ayrıca Avrupa Birliği içerisinde en yüksek mahkeme olan Avrupa Adalet Divanı, Lüksemburg şehrinde kurulmuştur. Bu divan temel hak ve özgürlüklerin korunmasını sağlar.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın