Aşkın Matematiği Olur Mu? İlişkilerde 80-20 Kuralının Etkileri
Bir mekanda etrafında 3, 4 hatta 5 güzel kadınla takılan - ve hatta pek de yakışıklı olmayan - bir kaç tane erkek varken, neden diğer bir grup erkek köşede yalnızlığa mahkum gibi takılır? Hiç merak ettiniz mi?
İtalyan matematikçi ve ekonomist Vilfred Pareto'nun buluşu Pareto İlkesi hem iş dünyasında hem de ilişkilerde etkili oluyor.
Neden bu işler böyle oluyor? Cevapları Examiner'den sizler için derledik.
80-20 kuralı, önemli azın yasası ve etken seyrekliliği ilkesi olarak da bilinen Pareto İlkesine göre; etkilerin % 80'i etkenlerin % 20'sinden kaynaklanıyor.
Şöyle bir örnekle başlayalım, ıssız bir adaya, birlikte hayatını geçireceği kişileri arayan 1000 heteroseksüel erkek ve 1000 heteroseksüel kadın bırakılıyor. Temel ihtiyaçlarını sağlayabilecek her türlü imkanları da var.
Sağduyu böyle bir durumda şunu der... belli bir süre, belki günler, haftalar ya da aylar geçtikten sonra adadaki 2000 yalnız insan, 1000 tane mutlu çifte dönüşebilir.
İlişkilerde '80-20 Kuralı' da der ki... beklenenin aksine bir süre sonra bahsi geçen 1000 kadından 800'ü adadaki 1000 erkeğin 200 tanesi için birbiriyle mücadele etmeye başlayacak.
Bu 'Pareto İlkesi'nin günümüzde ilişkiler üzerine ettiği düşünülen etkilere şöyle bir göz atalım.
1 No'lu Etkisi : Adada kadınların peşinden koştuğu %20'lik erkek segmenti, sürekli ilgi görmekten ve çekici bulunmaktan çok mutlu olacaklar.
Gerçek hayatta Pareto effektini de; evli veya sürekli bir partneri olan erkeklerin daha fazla ilgi görmesinin aldatma olasılığını arttırması olarak görüyoruz.
2 No'lu Etkisi : %80'lik alt segmentte bulunduğunu hisseden erkekler zamanla durumu içerleyecek, kızgın veya kıskanç bir tavır takınmaya başlayabileceklerdir.
Gerçek hayatta bu efekti karşımıza erkekler arasında zaman zaman sebepsiz yere aslında sözde 'kadın meselesi' yüzünden yaşanan fiziksel kavgalar olarak gözlemleyebiliriz.
3 No'lu Etkisi : Adadaki %20'lik erkek segmenti için savaşmaktan vazgeçen kadınlar; daha ortalama görükleri erkeklere razı olabilir veya 'yalnız olmaktan mutluyum' psikolojisini tercih etmeye başlayabilir.
Gerçek hayatta bu durum iki farklı şekilde karşımıza çıkabilir. %80'deki erkeklerin bir kısmının kadınlardan nefret etmesi ve 35 yaşından sonra kadınların tercihlerinde 'ciddi değişikliklere' gitmeleri.
4 No'lu Etkisi : Adada daha öncelikli daha fazla tercih edilen %20'lik erkek nüfusu bu ilgi, alaka ve gücü bazı girişimler haline getirmeyi deneyebilirler.
Gerçek hayatta bunun nasıl karşımıza çıkabileceğinden bahsetmeye dilimiz varmıyor.
Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın