Görüş Bildir
Haberler
Gezi Davasında Ceza Var, Hapis Yok

Gezi Davasında Ceza Var, Hapis Yok

ATKN
13.01.2015 - 16:11
İçeriğin Devamı Aşağıda

Antalya’daki Gezi olayları kapsamında 8'er ay hapis cezası alan 3 çocuğa denetimli serbestlik verildi. Diğer bir çocuğun aldığı 6 ay 20 gün hapis cezası da para cezasına çevrildi.

Antalya’da 1 Haziran 2013'teki Gezi olayları ve devamındaki eylemlere ilişkin 13 çocuğun yargılandığı dava sonuçlandı.

M.B.Y., İ.Ş. ve B.K. adlı üç çocuğa, birden fazla kişiyle silah sayılan cisimlerle görevli memurlara direnme, barikat kurma, taş atma suçundan 15'er ay hapis cezası verildi. Bu cezalar 18 yaşını doldurmadıkları ve samimi beyanlarından dolayı 8'er ay 10'ar gün hapis cezasına düşürüldü. Üç çocuğun daha önce sabıkaları olmadığı için hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ve 3 yıl süreyle denetime tabi tutulmalarına hükmedildi.

Davada B.K. adlı çocuğa ise Cumhuriyet Meydanı'ndaki eylem sırasında fiber polis noktası kulübesini devirerek üzerinde zıplamak suretiyle kamu malına zarar verdiği gerekçesiyle 1 yıl hapis cezası verildi. Bu ceza 18 yaşını doldurmadığı ve samimi beyanda bulunduğu için 6 ay 20 güne düşürüldü. Kamu zararı giderilmediğinden ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığından hapis cezası 4 bin TL para cezasına çevrildi.

Böylece ceza alanlar da dahil olmak üzere 13 çocuktan hiçbiri hapis yatmayacak.

“Kanuna muhalefet” suçlamasından beraat ettiler

13 çocuk, 'toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet' suçlamasından ise beraat etti.  Mahkeme, anayasal tepki, düşünce açıklama ve protesto haklarını kullanma niteliğindeki bu eylemlerde suç unsuru bulunmadığından beraat kararını verdi.

Mahkeme B.T.İ., L.B., U.B.D. ve B.D. hakkında, görevli memurlara karşı direnme suçlamasına ilişkin yeterli somut deliler elde edilemediği gerekçesiyle beraat kararı verildi.  

İki çocuğa tazminat davası açılacak

Davada C.Ç. ve S.Ö.'nün avukatı Hakan Evcin, artık mahkemelerin Gezi eylemlerindeki protestonun anayasal hak olduğu ve suç oluşturmadığı yönünde kararlar verdiğini belirterek, “Hem çocuklar hem büyükler toplumsal muhalefetini şiddete başvurmadığı sürece gönül rahatlığıyla çekinmeden, korkmadan ortaya koyabilir. C.Ç. ve S.Ö. birer gece gözaltında kaldılar ve şiddete uğradılar. Bu nedenle de haksız gözaltından dolayı devlete karşı tazminat davası açacağız. Eylem yasalsa polis müdahalesi yasalara aykırıdır ve cezalandırılması gerekir' dedi.

Mehmet Çınar, DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0