Görüş Bildir
Haberler
Anksiyete Bozukluğundan Muzdarip Çalışanların Çok İyi Bileceği Kabus Dolu Ofis Halleri

Anksiyete Bozukluğundan Muzdarip Çalışanların Çok İyi Bileceği Kabus Dolu Ofis Halleri

'Önce parmaklarım, avuçlarım ve ardından ayak parmaklarım karıncalanmaya başladı. Zihnen felce uğramış gibi hissediyor, sorulan soruya kesinlikle cevap veremiyordum. Tam manasıyla dondum kaldım. O an IQ'm sanki 50 puan birden düşmüş gibiydi.' 

Anksiyeteden muzdarip kişilerin yalnızca iş yerinde değil, hayatın pek çok alanında sıkça yaşadığı bir durumu okudunuz. Bu 'kal gelmesi' durumunun elbette birbirinden çok farklı nedenleri olabiliyor.

Kaynak: https://agenda.weforum.org/2015/11/ho...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Anksiyetenin tezahürü

Anksiyetenin tezahürü

Bundan muzdarip herkesin çok iyi bildiği gibi, anksiyete sıradan bir kaygılanma ve endişe etme, panikleme halinden ziyade; insanın elden ayaktan, hayattan kesilmesi, kilitlenmesi biçiminde tezahür eder.

Yıkıcı etkisi

Oldukça yıpratıcı bir bozukluktur; ve ileri seviyeleri çeşitli madde bağımlılıklarına hatta intihar düşüncelerine kadar varabilir.

İşverenler tarafından ne yazık ki yeteri kadar ciddiye alınmayan anksiyete bozukluğunun iş hayatlarımızda nasıl yer bulduğuna bakalım:

1. "Bu kadar saçma / yanlış bir şeyi nasıl soruyor?"

Anksiyete bozukluğuna sahip kişilere iş yerinde aniden 'kal gelmesinin' en sık görülen sebebi, yöneticilerin irrasyonel istek ve sorularıdır.

2. "Buna nasıl bir cevap vermemi bekliyorsun?"

Talep irrasyonel olunca, vereceğiniz her cevap otomatikman yanlış olacakmış gibinize gelir ve anksiyete derhal tetiklenir.

3. "Bu işi iyi yapamadığımı düşünecek"

Bu durumda, sizden yanıt bekleyen yöneticinizin işinizde iyi olmadığınızı düşüneceği korkusu ise, tüm dengenizi iyice alt üst eder.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Ve üretkenlikte gözle görülür düşüş...

Anksiyete bir kez tetiklendiğinde geçmek bilmez. Konsantraston, performans imkansız hale gelir. Burada kişi bir üstteki maddeye geri döner; buyrun size anksiyotif kısırdöngü...

5. "İmkansız!"

5. "İmkansız!"

Konsantrasyonunuzu ve oryantasyon yetinizi kaybetmiş bir haldeyken masanın üzerinde bekleyen dünyanın en basit işi bile size günler sürecekmiş gibi geldiğinden, yılgınlığa sürüklenirsiniz.

6. Devamsızlığa olan meyilin artması

Anksiyete krizi tetiklenen kişiler elden ayaktan kesildiklerinden, ertesi, daha ertesi ve ondan da ertesi gün işe gitmemek uğruna saniyenin binde birinde yüzlerce farklı mazeret düşünebilir.

7. Bildirim seslerine tahammülsüzlük

Anksiyetesi bir kez tetiklenen insan, ofiste çalan dahili telefon, mesaj, e-mail, seslenme, akla gelebilecek tüm seslere karşı inanılmaz derecede tahammülsüzleşir.

8. İş ilişkilerini yürütemeyecek duruma gelmek

Zaten kolunuzu kaldıramayacak kadar felç olmuş gibi hissetmekte iken, cevap bekleyen onlarca insan / yönetici / iş arkadaşı olduğu fikriyle iyice çıkmaza sürüklenirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

9. Saklanma ve dahi yok olma ihtiyacı

Kimsenin o an kendisinden bir şey isteyememesi uğruna bıraksanız tuvalet köşesinde yere çöküp akşama kadar saklanacak hale gelir.

10. Yoğun dönemlerin iyice kabusa dönüşmesi

Özellikle işlerin çok yoğun ve sıkışık olduğu dönemlerde, çok fazla insanla aynı anda muhatap olma ve çok fazla talebe geri dönme zorunluluğu anksiyete sahibi kişiler için kendi cenazesine gitmek gibidir.

11. Sosyal hayatın da olumsuz etkilenmesi

İş yerinden kaynaklı anksiyete tetiklenmesi, iş dışı sosyal hayatınızı da etkiler. 

Arkadaşlarınız bu esnada aradığında açamaz; Facebook, Twitter, mobil mesajlarınıza dönemezsiniz. Sanki her an herkesin emrine amade olmak zorunluluğunuz varmış gibi!

12. Evden çalışmak anksiyeteyi bitirmez!

Derdiniz bu değildir. Yalnızca hiçbir insan ve bildirim sesiyle muhatap olmak zorunda kalmadan belli bir süreyi kendi başınıza geçirmeye ihtiyacınız vardır.

13. Ve işe yaramayan çözümler sorunsalı...

Anksiyetenin gereken önemi gördüğü ve rahatlıkla işten izin alma / işe gitmeme gerekçesi olarak kabul edildiği modern toplumlarda, kurumlar çalışanlarına bununla mücadele konusunda destek programı hizmetleri sunuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

14.

Ancak buradaki paradoks ise şu; siz zaten bir 'ofis terapistinin' size hasta yaftası yakıştırmasına gerek olmadan da yeteri kadar zorlanıyorsunuz....

BONUS

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
75
38
14
4
3
1
0