Ankara'daki G20 Toplantısı Sona Erdi
Dünyanın önde gelen 20 ekonomisinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, küresel ekonomik büyümenin beklediklerinden yavaş olmasına rağmen ekonomik toparlamanın hız kazanacağından emin olduklarını bildirdi.
Ankara’da yapılan G20 toplantısına katılan bakan ve yetkililer toplantının bitiminde yayınladıkları nihai bildiride, ekonomik toparlamayı güçlü tutacak kararlı adımlar atma sözü verdi. Çin’in bir süre önce aldığı devalüasyon kararına atıfta bulunan açıklamada, üye ülkelerin rekabet amaçlı devalüasyonlardan uzak duracağı sözü de verildi. Bildiride aynı zamanda, gelişmekte olan piyasa ekonomilerine de kendi para birimlerini korumak için benzer tedbirlerden uzak durması uyarısı yapıldı.
Çin ekonomisinin son dönemde yavaşlamasından ve para birimi Yuan’da yaşanan ani devalüasyondan dolayı küresel piyasalar büyük çalkantı yaşamıştı.
Devalüasyon kararının ihracat ürünlerini ucuzlatıp ihracat miktarını azaltmasından dolayı başka ülkelerin de benzer adımlar atmasından kaygı duyuluyor. Çin’in aldığı karar, diğer ülkelerin para birimlerinde de değer kaybına yol açmış durumda. Ancak G20 ülkeleri son toplantıda, benzer tarzda korumacı önlemlerden uzak durma vaadinde bulundu.
Ankara’daki toplantıya katılan Amerikan heyetine Maliye Bakanı Jacob Lew başkanlık etti. Lew, toplantının dışında Çinli yetkililerle de görüşmelerde bulundu. Amerikalı yetkililer Çinli meslektaşlarından, piyasalarda yaşanan olumlu gelişmelerden etkilenerek, Yuan’ın değerinin artmasına da izin vermeleri yönünde güvence vermesini istedi.
Toplantıda ele alınan bir diğer konu da Amerika Merkez Bankası Federal Reserve’ün para politikaları oldu. Federal Reserve’ün bir süredir gelişen Amerikan ekonomisinin hızına orantılı olarak faiz oranlarını yükseltmesi bekleniyor. Mali yetkililer, gelişmekte olan ekonomilerinse Amerika’da artan faiz oranlarının dış yatırımcıların sermayelerini dolar temelli fonlara yöneltmesinden ve mali likiditeyi azaltmasından çekindiğine dikkati çekiyor.
Faiz oranlarının arttırılması yoluyla para politikalarının sıkılaştırılmasının gelişmiş ekonomilerde olabileceğinin altını çizen G20 yetkilileri, merkez bankaları ve hükümetlerin yalnızca faiz oranlarına bağımlı kalmaması gerektiği uyarısında bulundu. Bunun yerine diğer ülkelerden büyümeyi ve istihdamı arttıracak mali politikalar uygulanması istendi.
Ankara’daki toplantıda gazetecilere açıklama yapan Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, Amerika Merkez Bankası’nın tüm büyüme göstergeleri olumlu yönde seyretmeye başladığı zaman faiz oranlarını arttırması gerektiğini söyledi.
Yorum Yazın