Görüş Bildir
Haberler
Anayasa Mahkemesi CHP'nin Başvurusunu Geri Gönderdi

Anayasa Mahkemesi CHP'nin Başvurusunu Geri Gönderdi

Ulaş
15.05.2014 - 18:27

AYM CHP'nin Başvurusunu Geri Gönderdi

Anayasa Mahkemesi CHP'nin Dershane Yasası'nın iptali için yaptığı başvuruda eksiklikler tespit etti. Tamamlanması için başvuruyu CHP'ye iade etti.

Anayasa Mahkemesi (AYM) dershanelerin kapatılmasını da düzenleyen yasanın iptal istemiyle yapılan başvuruyla ilgili ilk incelemesini tamamladı. AYM, iptal istemiyle yapılan başvuruda eksiklik tespit ederek, tamamlanması için ilgililere tebliğ etti.

CHP'nin, belirlenen eksiklikleri tamamlayarak Anayasa Mahkemesine tekrar başvurması gerekiyor.

CHP'nin başvurusu

CHP, AK Parti Hükümeti ile Gülen Cemaati arasındaki gerilimin önemli başlıklarından Dershane Yasası'nın iptali ve yürürlüğünün durdurulması için 18 Nisan'da Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. CHP başvurusunda dershane düzenlemesinin 'teşebbüs hürriyetini ihlâl ettiğini' ve 'Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki 40 bine yakın yöneticinin görevlerinin yasa ile sona erdirilmesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu' savundu.

Yasa ne getiriyor?

Dershanelerin kapatılarak özel okullara dönüştürülmesini içeren kanunla ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına veya bu sınavlar kapsamındaki derslere hazırlık niteliğinde kurs açılması engelleniyor. CHP dershanelerin kapatılmasını 'teşebbüs hürriyetinin ihlâl ettiğini' savunuyor.

Yasayla, eğitim ve öğretim sunmak amacıyla yürütülen tüm faaliyetler Milli Eğitim Bakanlığı'nın izin ve denetimine tabi olacak.

Kanun, Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki müsteşar yardımcıları, Talim Terbiye Kurulu başkan ve üyeleri, tüm genel müdürler, grup başkanları ile 81 ildeki milli eğitim müdürlerinin görevlerine, yürürlüğe girdiği anda son verilmesini, yani bir anlamda Milli Eğitim Bakanlığı kadrosunun sil baştan oluşturulmasını içeriyor. CHP'nin Anayasa'ya aykırı bulduğu madde de bu.

Dershane ve öğrenci etüt merkezleri, eğitim - öğretim faaliyetlerine 1 Eylül 2015'e kadar devam edebilecek, 2018 - 2019 eğitim - öğretim yılı sonuna kadar özel okullara dönüşecek.

Dönüşüm sürecinin bitiminde, dönüşme talebinde bulundukları örgün eğitim kurumlarından gerekli şartları karşılayamayanların kurum açma izinleri iptal edilerek, faaliyetlerine son verilecek.

  • Al Jazeera
Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/aym...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0