Görüş Bildir
Haberler
Anadolu Medeniyetleri Müzesi Ziyarete Açıldı

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Ziyarete Açıldı

Batuhan
13.05.2014 - 16:08

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Ziyarete Açıldı

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, 2010 yılında başlayan yenileme çalışmalarının ardınan ziyarete açıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, 'İstiyoruz ki müzeler ziyaret edilen yerler olmaktan çıksın, 24 saat yaşanılan bir yer haline gelsin' dedi.

Çelik, yenileme çalışmaları tamamlanan Anadolu Medeniyetleri Müzesinin açılışında, müzeye gösterilen ilgiden dolayı Bakan olarak büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

Anadolu'nun kültürel mirasının gurur verici olduğunu belirten Çelik, 'Dünyanın her tarafında medeniyetimize ait bu eserleri gördüğümüz zaman, eserlerin Türkiye'de sergilenmesine dönük ilgili arzumuz, heyecanımız, her zaman daha çok artıyor ve çalışma azmine sahip oluyoruz' diye konuştu.

'Müzeler, yaşanılan yer haline gelsin'

Çelik, medeniyet mirasının sınırlarının büyüklüğüne dikkati çekerek, 'Ankara'da, şu anda bu müzenin bahçesinden baktığımızda, Bilge Kağan ve Tonyukuk anıtlarından Mali'deki Timbuktu eserlerine, Mostar Köprüsü'nden Asya'da sahip olduğumuz medeniyet mirasına kadar çok büyük bir medeniyet coğrafyasına seslenebilme gücüne sahibiz ve memnuniyetle müşahede ediyoruz ki son yıllarda dış politikamızın ulaştığı çerçeve sayesinde Türkiye'den ilettiğimiz her ses, dünyanın her tarafında yankı buluyor. Bugün burada konuştuğumuz bir sözle ilettiğimiz bir selam ilgili olarak Mostar Köprüsü'nden, Mali'deki Timbuktu Kütüphanesinden, Asya'daki Bilge Kağan ve Tonyukuk anıtlarından selam alıyoruz. Kızılırmak'tan selam söylediğimiz zaman karşılığını Tuna Nehri'nden alabiliyoruz' değerlendirmesinde bulundu.

Bu sebeple büyük bir sorumlulukla karşı karşıya olduklarını söyleyen Çelik, müzelere de bu bilinçle yaklaştıklarını kaydetti.

Çelik, Bakanlığın müzeler konusundaki hassasiyeti, sahip olduğu kapasite ve dünyadaki örnekleriyle yarışabilecek uygulamalar ortaya koymasıyla gurur duyduklarını belirterek, şöyle devam etti:

'Bunların en etkili şekilde teşhir edilmesi, dünyaya duyurulması üzerimize büyük bir vazife yüklüyor. İstiyoruz ki müzeler ziyaret edilen yerler olmaktan çıksın, 24 saat yaşanılan bir yer haline gelsin. Çocukların içeride gezdiği hafta sonlarında insanların vakit geçirmek için tercih ettiği mekanlar haline gelsin. İçinde hayat olsun, hayata dair her renk olsun. Bütün o sanat eserleri içerisinde hayatın bütün renklerini, coşkularını, hüzünlerini hep beraber yaşayabilelim. İnşallah bu müzelere sahip çıktığımız gibi bundan sonrasında da daha büyük müzeler yapma, bu mekanları yaşayan mekanlar haline getirme konusunda daha büyük bir vizyon ortaya koymaya çalışacağız.'

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Anadolu Medeniyetleri Müzesi hakkında da bilgi veren Çelik, 15'inci yüzyıl yapısı Mahmut Paşa Bedesteni ve Kurşunlu Han'dan oluşan müzede modern müzecilik anlayışıyla yeni bir düzenlemeye gidildiğini, bedesten kubbelerinin kurşun kaplamalarla yenilendiğini, arastanın ahşap çatı konstrüksiyonun onarıldığını ve doğu bölümünde mevcut bulunan 5 dükkan esas alınarak aks boyunca dükkan sisteminin yeniden inşa edildiğini anlattı.

Çelik, böylece müzede Paleolitik Çağ'dan Doğu Roma'ya kadarki dönemin kronolojik olarak sergilendiğini, bunun yanı sıra müzeye mimari canlandırmalar ve interaktif uygulamalar eklendiğini bildirdi.

1997 yılında Avrupa'nın En İyi Müzesi ödülünü alan müzenin, Atatürk'ün vizyonuyla müzeleştiğini hatırlatan Çelik, bu müzelere ve bütün medeniyet mirasına cumhuriyetin temelinin kültür olduğu şiarıyla daha çok sahip çıkacaklarını söyledi.

Çelik, 2003 yılından beri bakanlığın sorumluğundaki 103 müzenin bakım, onarım, teşhir ve tanzim çalışmaları yapıldığını, 41 yeni müzenin ilk defa ziyarete açıldığını belirterek, Bakanlığa bağlı 190 müze ve 191 özel müzeyle müzeciliğin artan ivmesine işaret etti.

Çelik, daha sonra Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Müsteşar Özgür Özarslan ile müzeyi açtı.

Beraberindekilerle müzeyi gezen Çelik, tarihi eserlerle ilgili müze görevlilerinden de bilgi aldı.

Açılışa, İl Kültür ve Turizm İl Müdürü Doğan Acar, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Abdullah Kocapınar, Sinema Genel Müdürü Mesut Cem Erkul, Kütüphane ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt'un yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Muhabir: Tuba Özgür Durmaz | AA

Kaynak: http://www.aa.com.tr/tr/haberler/3275...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın