Görüş Bildir
Haberler
Aman Dikkat! Vücudunuzda Protein Eksikliği Olduğunu Gösteren 8 İşaret

etiket Aman Dikkat! Vücudunuzda Protein Eksikliği Olduğunu Gösteren 8 İşaret

Lousia
11.04.2018 - 18:14 Son Güncelleme: 11.04.2018 - 19:10

Proteinlerin, vücudumuzun işleyişi için hayati bir önemi olduğunu biliyoruz. Eğer vücudunuzda protein eksikliği varsa, vücudunuz acı çekecektir. Bir araştırmaya göre, dünya üzerinde yaklaşık 1 milyon insan protein yetersizliğiyle mücadele etmektedir. Özellikle Orta Afrika ve Güney Asya'daki çocukların %30'u yeterli protein alamamaktadır. 

Peki, yeterli proteine sahip olup olmadığımızı nasıl anlarız? Protein eksikliğini gösteren 8 işareti sizler için derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Yemek yeme isteği

1. Yemek yeme isteği

Kendinizi her zaman aç hissediyor ve sürekli yemek ya da atıştırmalık bir şeylere eliniz gidiyorsa muhtemelen düşük protein, yüksek karbonhidrat ya da şeker diyetine sahip olabilirsiniz. Bunun nedeni, günlük aldığınız kaloriyle protein miktarının orantısızlığıdır.

2. Düşük kas kütlesi ve eklem ağrıları

2. Düşük kas kütlesi ve eklem ağrıları

Kaslar vücudun en büyük protein deposudur. Kas güçsüzlüğü, düşük kas kütlesi ve eklem ağrıları protein eksikliğinin en önemli göstergesidir. Protein, kas gelişmesi ve büyümemiz için çok gereklidir. Bir araştırmaya göre tespit edilen  en düşük protein oranları yaşlı insanlardadır.

3. Cilt ve tırnak problemleri

3. Cilt ve tırnak problemleri

Protein eksikliği tırnaklarınızın kırılmasına, ayrıca üzerlerinde beyaz ve kahverengimsi lekelerin oluşmasına neden olabilir. 

Var olan bu eksiklik aynı zamanda cildinizi de etkileyebilir. Çünkü protein, hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur ve ölü hücrelerin yerine geçer. Bunlar gerçekleşmediğinde ise cildiniz kuru ve çatlak olacaktır.

4. Saç dökülmesi

4. Saç dökülmesi

Saçımızın %90'ı keratin adı verilen proteinden oluşur. Yeterli miktarda protein almadığınızda saçlarınız dökülür ve rengi solar. Bunun nedeni, vücudun saç uzaması gibi hayati olmayan işlemler için protein kullanmasını durdurmasıdır.

5. Yağlı Karaciğer

5. Yağlı Karaciğer

Yağlı karaciğer, protein eksikliğinin yaygın belirtilerinden biridir. Tedavi edilmezse, yağlı karaciğer hastalığına yol açabilir. Bu da uzun vadede karaciğer yetmezliğine neden olabilir. 

Bu, oldukça yaygın bir hastalıktır. Alkol alanlarda, obez bireylerde ve hatta çocuklarda bile görülebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Kemik kırıkları riskinin artması

6. Kemik kırıkları riskinin artması

Tıpkı kaslar gibi, düşük protein alımı kemikleri de olumsuz olarak etkileyebilir. Yeterli proteine sahip olmamak, kemikleri zayıflatarak onların kırılma riskini arttırır. Dr Axe'a göre de protein ve kalsiyum, kemik metabolizmasına yardımcı olmak için gereklidir.

7. Uyku yoksunluğu

7. Uyku yoksunluğu

Uyumakta zorluk çekiyor ya uyku yoksunluğu şikayetiniz varsa, muhtemelen protein eksikliği taşıyor olabilirsiniz. Besinlerden aldığımız proteinler, uyuşukluğa neden olan triptofan isimli bir amino asidin temel taşıdır. Daha kaliteli bir uyku için gün içinde bol proteinli yiyecekler tüketmeniz şart.

8. Beyin sisi

8. Beyin sisi

Beyin sisi, sağlıklı konsantre olamama hatta en basit şeyleri bile unutabilme hastalığı olarak bilinmektedir. Sağlıklı beyin fonksiyonları için, yeterli miktarda protein alımı çok önemlidir. Eğer motivasyon eksikliği yaşıyor veya yeni bir şeyleri öğrenmekte zorluk çekiyorsanız, protein eksikliği yaşıyor olabilirsiniz.

Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı'na göre günlük almamız gereken protein miktarı: erkek yetişkinler için 56 gr, kadın yetişkinler için 46 gr ve çocuklar için yaşlarına göre 19 ila 34 gr olarak değişebilmektedir. Hamile veya hasta olduğunuz durumlarda bu miktarlar değişmektedir.

Bugün almanız gereken protein miktarını almayı unutmayın, çünkü Onedio olarak her zaman mutlu ve sağlıklı kalmanızı istiyoruz!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
240
85
54
10
9
8
8
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

çoğu var valla😔