Görüş Bildir
Haberler
Almanya'da Teneffüste Türkçe Konuşan Öğrenciye Ceza: 'Okullar Alman Okulu, Anadilimizi Konuşmamalıyız'

etiket Almanya'da Teneffüste Türkçe Konuşan Öğrenciye Ceza: 'Okullar Alman Okulu, Anadilimizi Konuşmamalıyız'

Almanya’da teneffüste arkadaşıyla Türkçe konuşan kız çocuğuna öğretmeni tarafından ceza verilmesi tepkilere neden oldu. Türkçe konuşan öğrencilere ceza olarak okulda neden Almanca konuşulması gerektiğiyle ilgili bir ödev verildi. Aile olay nedeniyle şikayetçi olurken öğretmen cezanın pedagojik açıdan gerekli olduğunu savundu. Okulun bulunduğu kentin valiliği ise olayı araştırdıklarını açıkladı. 

Almanya'daki okullarda teneffüste Türkçe yasağı daha önce de tartışmalara neden olmuştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

DW Türkçe'den Elmas Topcu imzalı habere göre olay 8 Temmuz'da Almanya'nın Heidelberg kenti yakınlarındaki küçük bir kasabada gerçekleşti. 

Ailenin avukatı Yalçın Tekinoğlu'nun anlattığına göre üçüncü sınıf öğrencisi olan kız çocuğu, teneffüste kendisi gibi Türkiye kökenli bir arkadaşı ile Türkçe konuştuğu için başka çocuklar tarafından öğretmene şikayet edildi.

Yarım sayfalık "Anadilimizi konuşmamalıyız" ödevi

Yarım sayfalık "Anadilimizi konuşmamalıyız" ödevi

Öğretmenin bizzat tanıklık etmediği olay üzerine Türkçe konuşan öğrencilere ceza olarak, okulda neden Almanca konuşulması gerektiğini yazan bir ödev verildi.

Bunun üzerine de dokuz yaşındaki öğrencinin, 'Çocuklar okulda Almanca konuşur. Almanya'da resmi dil Almancadır. Siz bizim Almanca konuşmamızı istiyorsunuz. Okullar Alman okulu. Türkçe konuştuğumuzda diğer öğrenciler bizi anlamıyor. Anadilimizi konuşmamalıyız. Çünkü Almancamızın daha iyi olması isteniyor' şeklinde yarım sayfalık bir yazı yazdı.

Öğretmen cezanın pedagojik açıdan gerekli olduğunu savundu

Öğretmen cezanın pedagojik açıdan gerekli olduğunu savundu

Avukat Tekinoğlu'nun aktarımına göre kız öğrencinin aldığı cezayı öğrenen anne sorumlu öğretmen ile iletişime geçmeyi denedi ancak koronavirüs tedbirleri nedeniyle sadece telefonla görüşebildi.

Bu görüşmede de öğretmen, çocuğunun anadilinin Türkçe olduğunu vurgulayan anneye cezanın pedagojik açıdan gerekli olduğunu savundu. Bu durum üzerine aile avukat tuttu ve cezaya itirazda bulundu.

Konu Okul Denetim Kurulu tarafından incelenecek.

Valilik olayı incelediklerini açıkladı

Valilik olayı incelediklerini açıkladı

Okulun bulunduğu kentin valiliğinden yapılan açıklamada ise bireylere veya bir gruba yönelik ayrımcılık iddiaları içeren bu tür suçlamaların ciddiye alındığı ve incelendiği belirtildi. 

Söz konusu okulda 16 kültürden gelen öğrencilerin ders gördüğü, göçmen kökenli ailelerden gelen çocuk oranının da yüzde 43 olduğu açıklandı.

Freiburg Valiliği Sözcüsü Heike Spannagel, söz konusu olayın yaşandığı bölgenin bağlı bulunduğu eğitim ve öğretim dairesinden rapor talep edildiğini duyurdu. Rapor ellerine ulaşmadan okula veya suçlanan öğretmene dair değerlendirme yapamayacaklarını açıkladı.

Diğer yandan okulda derste veya teneffüste Almancadan başka bir dil konuşulmasını yasaklayan bir düzenleme olmadığına da dikkat çekildi.

Sözcü Heike Spannagel, öte yandan öğrencilerin kavga veya tartışma gibi sorun yaşadıkları olaylarda aralarındaki gerilimin giderilmesi sürecinde bütün öğrencilerin aynı dilde konuşmasının iletişim açısından olumlu rol oynayabildiğini vurguladı.

Önceki yıllarda da konu gündeme geldi

Önceki yıllarda da konu gündeme geldi

Almanya'da teneffüste Almanca dışında dil konuşulup konuşulmayacağı tartışması önceki yıllarda da yaşandı.

Özellikle göçmen kökenli ailelerden gelen çocuk sayısının yüzde 80-90'lara vardığı belirtilen bazı okullarda okul yönetimlerinin Almanca konuşulması şartını getirmesi hem siyasette hem eğitimciler arasında hem de toplumda hararetli tartışmalara neden oldu.

Berlin'de 2006 yılında öğrencilerinin yüzde 90'ı göçmen kökenli ailelerden gelen gençlerin yer aldığı bir okulda yönetim, aile ve öğrencilerle yaptığı bir toplantı sonrasında oy birliği ile Almancayı şart koşmuş, konu o zamanlar Türkçe bir medyada yer alan bir haber üzerine uygulama başlamasından bir yıl sonra yeniden gündeme gelmişti.

Türkiye kökenli göçmenlerin yoğun yaşadığı Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin şimdiki Başbakanı, konunun tartışıldığı 2006 yılında uyum bakanı olan Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) üyesi Armin Laschet de çocukların okulda sadece Almanca konuşmasını talep etmiş, pek çok öğretmenin de aralarında bulunduğu pedagog ve eğitmenler arasında bu itirazlara neden olmuştu. 

Almanya'da eğitim konusu eyalet yönetimlerinin sorumluluğunda. Bu nedenle bu konulardaki kararlar merkezi verilmiyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
210
65
60
52
15
8
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Doğan Serbest

Türkçe konuşmak istiyorlar ise Türkiye'ye gelebilirler, tıpkı burada ısrarla arapça konuşmaya devam eden suriyelilerin istedikleri an memleketlerine dönebile... Devamını Gör

Yon ca

Hay agzin bal yesin. Ne güzel aciklamisin.

Pasif Kullanıcı

Niye heyheylendiniz yıllarca kürtlere anadilinizi konuşamazsınız demediniz mi ikiyüzlü dönekler sizi, noldu almanlar yapınca bir yerleriniz tutuşmuş gerzekle... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

O zaman Alman çocuklarını kundakta katledip devletini bölmeye çalışalım, hemen anadilde eğitim ve federasyon versinler Türklere.

Sefa Döner

Katılıyorum , geçenlerde bütün müdürleri toplayıp suriyelier için arapça öğrenin onların uyumu için Arap kültürüne hakim olun gibisinden 5 gün süren seminer ... Devamını Gör