Görüş Bildir
Haberler
AKP Baskısı ABD’ye Uzandı

AKP Baskısı ABD’ye Uzandı

18.10.2014 - 11:37 Son Güncelleme: 18.10.2014 - 11:38

Hükümetin muhalif kesimlere yönelik baskısı ABD’nin Başkenti Washington’a kadar uzandı.

Amerikan Türk Konseyi Başkanı Holmes zorla istifa ettirildi

Gerekçe: Kılıçdaroğlu ile görüşmesi, 17 Aralık ve Gezi hakkında yorum yapması

“Baskı sürecini başlatan ise Erdoğan’ın özel doktorunun ağabeyi, Bakan Çağatay Kılıç’ın amcası Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç”

Hükümetin şikâyetini bizzat Babacan, ATC'ye iletti!

Hükümetin muhalif kesimlere yönelik baskısı ABD’nin Başkenti Washington’a kadar uzandı. CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Amerikan Türk Konseyi (ATC) Başkanı James Holmes’in hükümet tarafından zorla istifa ettirildiğini belirtirken, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, “Holmes, Aralık 2013’te CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindeki bir heyetle görüşmesi nedeniyle mi görevini bırakmaya mecbur edildi? Holmes’e karşı tavrınızın gerekçesi 17 Aralık ve Gezi olayları açıklamaları mıdır? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özel doktorunun abisi, Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç’ın amcası Serdar Kılıç, bu amaçla mı Washington Büyükelçisi olarak atandı” diye sordu.

CHP’li Oran söz konusu gelişmeyi TBMM’ye sunduğu bir soru önergesi ile gündeme getirdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM’ye önerge sunan Umut Oran, “Amerikan Türk Konseyi (ATC) Başkanı James Holmes, Başkan ¬Yardımcısı Canan Büyüküstün ve Kurum Direktörü Ayşe Sümer, ATC’nin yıllık konferansı öncesinde sürpriz biçimde 1 Haziran 2014’te istifa ettiler” dedi.

Holmes’e istifa baskısı yaptınız mı?

Oran, Davutoğlu’na şu soruları yöneltti:

- ATC Başkanı Holmes’a istifa etmesi için hükümetiniz tarafından baskı yapılmış mıdır? Yapıldıysa bu baskının sebebi nedir?

Kılıçdaroğlu ile görüştüğü için mi?

- Holmes, Aralık 2013’te CHP Genel Başkanı Sn. Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindeki bir heyetle görüşmesi nedeniyle mi görevini bırakmaya mecbur edilmiştir? 

Hükümetin Gezi tavrını eleştirdi

- Bu ani istifanın sebeplerinden biri James Holmes’un Gezi Parkı olaylarının ardından hükümetinizi eleştiren açıklamaları mıdır? ATC’nin üyeleriyle paylaştığı bültenlerde 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonuna dair haberleri kullanmaları nedeniyle mi Holmes istifaya zorlandı?

Şikâyeti Babacan iletti?

- Başbakan Yardımcısı Sn. Ali Babacan’ın Mayıs 2014’te ABD’ye yaptığı ziyarette bizzat ATC Yönetim Kurulu Başkanı Jim Jones ile yaptığı görüşmede elindeki metinden okuyarak ATC Başkanı Başkan Holmes’i şikâyet ettiği bilgi doğru mudur?

Erdoğan’ın özel doktorunun ağabeyi büyükelçi oldu

- Mayıs 2014’te Washington Büyükelçisi olarak atanan Serdar Kılıç Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özel doktorunun abisi, Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç’ın amcası mıdır? Serdar Kılıç Washington Büyükelçiliğine bu akrabalıkların avantajıyla ayrı bir misyon için mi atanmıştır? Holmes’e uygulanan baskı bu misyonun bir parçası mıdır?

Büyükelçi, ATC yönetimine Holmes’i şikayet etti

- Büyükelçi Serdar Kılıç, hükümetinizin talimatı üzerine ATC Yönetim Kurulu B:aşkanı Jim Jones’e “Holmes görevden alınmazsa Türkiye olarak sizinle asla ilişki kurmayacağız” tehdidinde bulundu mu? Büyükelçi Serdar Kılıç geleneksel hale gelmiş olan ve atanan yeni büyükelçinin ATC Yönetimiyle tanışma yemeği toplantısı düzenlenmesi öncesinde “Yemeğe Holmes katılmasın” talebinde bulunduğu, ancak isteminin reddedilmesi üzerine yemeğin gerçekleşmediği duyumu doğru mudur?

- Amerikan Türk Konseyi’nin 2 Haziran 2014 tarihinde başlayan konferansına hükümetinizi temsilen kimsenin katılmayarak boykot uygulamasının gerekçesi Holmes’in tavrı mıdır? Türkiye’nin ve Türk ekonomisinin ABD’de tanıtılma faaliyetlerini olumsuz etkileyecek bu boykot kararının sebebi nedir?

DEİK ve ESK’dan sonra sıra yurt dışında mı?

- Türkiye’de Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Ekonomik sosyal Konsey’in (ESK) yapıları değiştirilerek bağımsızlıkları ellerinden alınmıştır. Yeni dönemde de yurtdışındaki Sivil Toplum Örgütlerini hükümetinize bağlı devlet kurumlarına mı dönüştürmeyi planlamaktasınız?

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0