Âkil İnsanlar Yeniden Devrede
Çözüm sürecinin ilk aşamasında Türkiye’nin 7 bölgesinde faaliyetlerde bulunan âkil insanlar heyetleri yeniden toplanıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Âkil İnsanlar Heyeti'yle pazar günü Dolmabahçe'de bir araya gelecek.
Akil İnsanlar Heyeti'nde yer alan 24 isim çarşamba günü bir araya gelerek Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Hükümet üyeleriyle görüşme talep edileceğini açıklamıştı. Başbakan Ahmet Davutoğlu da Pazar günü İstanbul Dolmabahçe'de görüşmek üzere heyet üyelerini toplantıya çağırdı. Al Jazeera 'ye bilgi veren heyet üyelerinden eski AK Parti Milletvekili Abdurrahman Kurt görüşme için davet edildiklerini söyledi.
Davutoğlu'ndan bu davet gelmeden önce Ankara’da bir basın toplantısı düzenleyen Adalet ve Kalkınma Partisi Sözcüsü Beşir Atalay ise, çözüm sürecinin önümüzdeki günlerde hareketleneceğine işaret etti.
“Hükümetimiz tekrar toplantıya çağırıyor. Bu konudaki hareketliliği önümüzdeki günlerde göreceksiniz. Aynı heyet ile tekrar toplantı yapılacak. Çözüm sürecini daha farklı irtibatlarla daha güçlü yürütmek gibi bir politika yürütülecek. Önümüzdeki günlerde çözüm süreci ile ilgili hareketliliği göreceksiniz. Hükümetin önümüzdeki günlerde akil insanlarla ve diğer kesimlerle görüşmeleri olacak.”
Atalay, Cumhuriyet Gazetesi’nde yer alan İmralı Cezaevindeki PKK lideri Abdullah Öcalan’ın başka cezaevine nakledileceği haberinin ise gerçekleri yansıtmadığını söyledi.
Çarşamba günü İstanbul'da bir araya gelen Âkil İnsanlar Heyeti'nin 24 üyesi 'ülkede ve bölgede yaşanan gelişmelerin çözüm sürecine etkilerini' değerlendirdi. Heyet'te Doğu Anadolu Grubu Başkanı olarak bulunan Can Paker'in başkanlığındaki toplantıya, Oral Çalışlar, Mehmet Uçum, Vahap Çoşkun, Abdurrahman Dilipak, Öztürk Türkdoğan, Kadir İnanır, Hülya Koçyiğit, Muhsin Kızılkaya, Sibel Eraslan, Ayhan Oğan, Tarık Çelenk, Doğru Ergil, Kezban Hatemi, Abdurrahman Kurt, Fadime Özkan, Mahmut Arslan, Etyen Mahçupyan, Ali Bayramoğlu, Avni Özgürel, Nihal Bengisu Karaca, Yıldıray Oğur, Fatma Benli ve Levent Korkut katıldı.
Toplantıda, çözüm sürecinin kararlılıkla sürdürülmesinin son derece önemli olduğu, süreçte bir sivil iradenin aktif olarak devreye girmesinin gerekli olduğu vurgulandı.
Heyetin, sivil iradenin parçası olmayı ve üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeyi bir görev olarak kabul ettiği belirtilirken, 'Çözüm sürecinin devamlılığı bakımından çatışmasızlık ortamının sürdürülmesinin bugünün en acil meselesi olduğunun' altı çizildi.
Toplantı sonrası heyet adına ortak bir açıklama da yapıldı:
'Heyetimiz, Abdullah Öcalan'ın görüşlerinin kamuoyuna doğrudan açıklanması bakımından görüşme çeşitliliğinin sağlanması için girişimlerde bulunmayı kararlaştırmıştır. Yine Meclis'teki tüm siyasi partilerle görüşme taleplerinde bulunulacaktır. Ayrıca heyetimiz, sorunun muhataplarının yanı sıra sorundan etkilenen tüm taraflarla da her türlü görüşmeye açıktır ve bu konuda gerekli girişimleri yapacaktır. Heyetimiz, bu çalışmanın başlangıcında Akil İnsanlar Heyeti içinde yer alan bir grup insandan oluşmakta ise de yapacağı her türlü çalışmaya çözüm ve barış sürecine destek verecek sivil toplumun tüm temsilcilerinin katılabileceğini de önemle vurgulamaktadır. Çözüm sürecinde sivil inisiyatiflerin yerel ve ülkesel düzeyde çoğalmasının ve yaygınlaşmasının sürecin selameti açısından gerekli ve önemli olduğunun altını çizmekteyiz.'
- Al Jazeera