Görüş Bildir
Haberler
AİHM'den Sokağa Çıkma Yasaklarıyla İlgili Ret Kararı

etiket AİHM'den Sokağa Çıkma Yasaklarıyla İlgili Ret Kararı

Onedio Medya
12.01.2016 - 22:39

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Şırnak'ın Cizre ve Diyarbakır'ın Sur ilçelerindeki sokağa çıkma yasağının kaldırılması için ihtiyati tedbir kararı verilmesi istemiyle yapılan başvuruları reddetti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sur ve Cizre'de yaşayan 5 vatandaş adına avukatları, AİHM'e bireysel başvuruda bulunmuştu. Başvurularda, sokağa çıkma yasağının kaldırılması, güvenlik operasyonlarının durdurulması veya uluslararası standartlara uygun yürütülmesi için geçici tedbir talebi yer alıyordu.

Adalet Bakanlığı, AİHM'in cevaplanmasını istediği sorulara yanıtını 8 Ocak'ta göndermişti.

AİHM tarafından Türkiye'ye gönderilen yazıda;

  • Sokağa çıkma yasağının yasal dayanağının ne olduğu,

  • Sokağa çıkma yasağının uygulandığı bölgede gerçekçi ve yeterli sağlık hizmetlerinin sunulup sunulamadığını ve temel ihtiyaçların karşılanıp karşılanamadığı,

  • Başvurucunun evini terk etmek istemesi halinde tahliyesinin sağlıklı bir şekilde yapılıp yapılamadığı sorularının cevaplanması istenmişti.

Mahkeme, Adalet Bakanlığının görüşü doğrultusunda, bu aşamada ihtiyati tedbiri verebilmesi için elinde yeterli veri bulunmadığına karar vererek, başvuruları reddetti.

Kararda, 'Bölgedeki aşikar olan vahim durum dikkate alındığında, mahkeme, vücut bütünlükleri bakımından korumasız durumda olan başvuranların talep etmeleri halinde gerekli bakıma, yardıma erişebilmelerini sağlamak üzere tüm makul adımların hükümet tarafından atılacağına güvendiğini dile getirmektedir' ifadesi kullanıldı.

AİHM'e başvuruyu Cizre'de yaşayan Ömer Elçi adına yapan Diyarbakır Barosu avukatlarından Neşet Girasun ve Batman Barosu'ndan avukat Erkan Şenses'in konuyla ilgili yaptığı açıklama ise şöyle:

“Tek yargıç tarafından verilen karara göre AİHM her ne kadar bölgedeki durum başvurucu açısından çok ağır olsa da hükümetin başvurucunun temel ihtiyaçları için gerekli adımları atacağına inandığını belirtiyor. AİHM eldeki verilerle tedbir kararı veremeyeceğini ancak şartlar değiştiğinde tekrar başvuru yapabileceğimizi belirtmiş. AİHM yapacağımız esas başvuruyu da hükümete öncelikli olarak bildireceğini belirtmiş. Tek hakim başvurumuzu usulü işlemlerin devamı için AİHM ilgili dairesine tevdi ettiğini belirtmiş. Kısacası AİHM tedbir kararı vermiyor ancak konunun takipçisi olmamızı da istiyor. Ömer Elçi adına esas başvuruyu en kısa zamanda yaparak ihlal talebinde bulunacağız. Ömer Elçi adına yapacağımız esas başvuruda Sözleşme'nin 46. maddesi bağlamında AİHM'in hükümete gerekli tedbirleri alması yönünde tavsiyede bulunmasını da talep edeceğiz. Şartlar değiştiğinde ise tekrar tedbir talebinde bulunacağız.”

AA ve CHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
232
85
68
47
9
4
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Baturay Özkay

yani şunu diyor artık umurumuzda değilsiniz. biz anlaştık diyor

M CAN

Aklın yolu bir... "Söz konusu vatansa gerisi teferruattır." demiş AİHM..

nebusimdi

Pekekeli belediyelere söyleyin insanları daha az öldürsün demiş.