Görüş Bildir
Haberler
Türkiye'den Sokağa Çıkma Yasaklarıyla İlgili Savunma İsteyen AİHM'e Yanıt

Türkiye'den Sokağa Çıkma Yasaklarıyla İlgili Savunma İsteyen AİHM'e Yanıt

ATKN
08.01.2016 - 22:12 Son Güncelleme: 09.01.2016 - 09:20

Adalet Bakanlığı, Cizre ve Sur'daki sokağa çıkma yasağının kaldırılması ve operasyonların durdurulması istemiyle yapılan başvurular nedeniyle, AİHM'in Türkiye'den istediği bilgileri gönderdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Anadolu Ajansı'nın (AA) haberine göre Adalet Bakanlığı, Şırnak'ın Cizre ve Diyarbakır'ın Sur ilçelerindeki sokağa çıkma yasağının kaldırılması ve operasyonların durdurulması istemiyle yapılan başvurular nedeniyle, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Türkiye'den istediği bilgileri gönderdi.

Türkiye'ye 3 soru gönderilmişti

Türkiye'ye 3 soru gönderilmişti

Diyarbakır Barosu avukatlarından Muhammed Neşet Girasun ile Batman Barosu'ndan avukat Erkan Şenses, Cizre'de yaşayan Ömer Elçi adına, ilçedeki sokağa çıkma yasağının kaldırılması ve operasyonların durdurulması için AİHM'e doğrudan başvuru yapmıştı. 

Başvuruyu incelemeye alan AİHM, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nden konuyla ilgili bilgi istedi. AİHM, yanıtlaması için Türkiye'ye üç soru göndermişti. Bu sorularda sokağa çıkma yasağının yasal dayanağının olup olmadığı, yaralanan kişilere yeterli sağlık hizmeti verilip verilmediği ve bölgeden uzaklaşmak isteyen kişilere gerekli kolaylığın sağlanıp sağlanmadığı sorulmuştu.

AİHM tarafından Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğüne gönderilen yazıda, Türkiye'ye 8 Ocak gününe (bugün) kadar süre verildi. Mahkeme, başvurucunun yasal temsilcilerine de 21 Ocak tarihine kadar esas başvuruyu yapmaları için çağrıda bulundu.

Adalet Bakanlığı, AİHM'in yazısı üzerine, Türkiye'den istenen bilgilerle ilgili hazırlığını tamamladı.

Bakanlığın AİHM'e gönderdiği yazıda, PKK terör örgütü ile yürütülen mücadele kapsamında Diyarbakır'ın Sur ve Şırnak'ın Cizre ilçelerinde uygulanan sokağa çıkma yasağının yasal dayanaklarına yer verildiği öğrenildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Yasal ve gerekli'

'Yasal ve gerekli'

Türkiye, Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı cevabı dün akşam saatlerinde Strazburg'a gönderdi. Türkiye yanıtında sokağa çıkma yasağının İl İdaresi Kanunu'nda yasal dayanağının bulunduğunu anlattı. Valiliklerin bu yasaya göre gerekli görmeleri halinde belirli sürelerle sokağa çıkma yasağı ilan etme yetkisinin bulunduğunu belirten Türkiye, yasağın gerekli olduğunun da altını çizdi.

Yazıda terörle mücadele çerçevesinde yürütülen operasyonlarda güvenlik güçleri ile terör örgütü mensuplarının zaman zaman yoğun çatışmalara girdiği ve sivil halkın bu çatışma ortamından etkilenmemesi için böyle bir tedbir alındığına işaret edildi. Uygulanan yasağın zaman zaman kaldırıldığını ve vatandaşlara gerekli gıda dağıtımı ve sağlık hizmetinin sunulduğu, yasağın bu yönüyle de ölçülü olduğu ifade edildi.

AA ve Posta

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
192
56
19
10
8
4
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Thomas Anderson

Sanki keyiften sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Pasif Kullanıcı

Besledikleri terör örgütünü beslemekten vazgeçerlerse belki bir nebze iyileşme olabilir.

Ersel Ümit

Paris'te neden sokağa çıkma yasağı konulduysa o sebepten konuluyor bu kadar basit.