Görüş Bildir
Haberler
Mezar Köy: Ümitler Tükendi...

Mezar Köy: Ümitler Tükendi...

adem kara
05.05.2014 - 09:07

Toprak kaymasında tüm ailesini yitiren Afgan kadın. Ülkenin kuzey doğusundaki Badahşan vilayetinde Cumartesi günü yaşanan felaketin ardından, yetkililer arama kurtarma çalışmalarını sonlandırdı. Kayıp ve ölenlerin sayısının 2 bin 700 civarı olduğu sanılıyor.

Muhammed İsmail | Reuters

İçeriğin Devamı Aşağıda

Afganistan'da 2 Bin 500'ü Aşkın Kişiden Umut Kesildi

Afganistan'daki heyelanın ardından toprak altında kalan 2 bin 500'ü aşkın kişiden ümit kesildi. Felaket nedeniyle ülke çapında bir günlük yas ilan edildi. Toprağın 100 metre altından çıkarılabilenlerden sadece 255'inin kimliği tespit edilebildi. Bölgede yeni bir heyelanın yaşanma ihtimali var.

Afganistan'ın kuzeydoğusunda meydana gelen toprak kayması sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 500'ün üzerine çıktı. Dört bin kişinin evsiz kaldığı felaketten en çok etkilenen, Badahşan iline bağlı Ab Barik köyünde arama kurtarma çalışmaları sonlandırıldı. Felaketten kurtulan bir Afgan köylüsü acil yardım beklediklerini söyledi: 'Ben çamurlu toprağın içinden çıkanlardan biriyim. Şu anda yağan yağmurdan korunmak için çadırlara ihtiyacımız var. 700'ün üzerinde ev sel ve toprak kayması tehdidi altında. Yeniden bir heyelan olmasından korkuluyor. Çünkü dört vadiden de buraya sel gelme ihtimali var.'

GIYABİ CENAZE NAMAZI

Yetkililer kayan toprağın 100 metre kadar altında kalan 2 bin 500 kişinin hayatta kalma şansının olmadığını belirtiyor. Köylüler ve Afgan polisi tarafından ilkel araçlarla yürütülen kurtarma çalışmalarının yetersiz kaldığı gözleniyor. Çok büyük bir kısmı toprak altından çıkarılamayan felaket kurbanları gıyabi cenaze namazı ile uğurlandılar. Bölgede sağ kalan felaketzedelerin psikolojik destek yanında en çok tıbbi malzeme, yiyecek ve temiz suya ihtiyaçları var. Öte yandan Afgan hükümeti, ülkenin kuzeydoğusundaki bir köyde meydana gelen ve yüzlerce kişinin ölümüne neden olan heyelan nedeniyle ülke çapında bir günlük yas ilan etti.

UMUT KESİLDİ

Olayın gerçekleştiği Badahşan Eyaleti'nin Valisi Şah Valiullah Adib de olayda toprak altında kalanlarla ilgili umut kalmadığını söyledi. Yüzlerce evi çamur deryası altında bırakan ilk toprak kaymasının ardından komşu köylerden gelenlerin ikinci heyelana yakalanması nedeniyle ölü sayısının daha da arttığı belirtiliyor.

YENİ BİR HEYELAN YAŞANABİLİR

Yaşanan felaketin resmi tatil olan Cuma gününün sabah saatlerinde olması nedeniyle hemen herkesin evlerinde olduğu dile getiriliyor. Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri, afet bölgesinden ancak 350 cesedin çıkarılabildiğini kaydetmişti. BM yetkilisi Aidan O'Leary ise çabalarının felaketzedelere yardım için yoğunlaşacağını ifade etmişti. Öte yandan halk, günler önce başlayan şiddetli yağmurun devam etmesi nedeniyle yeni toprak kaymalarının yaşanmasından endişe ediliyor.

Tedirgin bekleyiş

Günler önce başlayan şiddetli yağmurun devam etmesi nedeniyle yeni toprak kaymalarının yaşanmasından endişe ediliyor. Afganistan'ın kuzeydoğusunda; Tacikistan, Çin ve Pakistan sınırlarında olan Badahşan Eyaleti, ülkenin en ücra ve yoksul bölgelerinden biri.

Kaynak: Yeni Şafak

Kaynak: http://yenisafak.com.tr/dunya-haber/m...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0