Görüş Bildir
Haberler
AFAD ve Kandilli Rasathanesi Son Depremler: Deprem Fay Hattı Sorgulama Nasıl Yapılır?

AFAD ve Kandilli Rasathanesi Son Depremler: Deprem Fay Hattı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Depremler, Türkiye’nin en korkulan gerçeklerinden biri. Uzmanlar, özellikle Marmara Denizi’nde olması beklenen depremin İstanbul’da büyük yıkıma sebep olabileceğini söylüyor. Bu sebeple vatandaşlar ülkemizde yaşanan depremleri yakından takip ediyor. AFAD ve Kandilli Rasathanesi, Türkiye’de yaşanan büyük ve küçük depremleri liste halinde paylaşıyor. Ayrıca fay hattı sorulama imkanı da bulunuyor. İşte depremlerle ilgili son dakika bilgileri…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Son iki günde Denizli’de üst üste birçok deprem yaşandı. Kandilli Rasathanesi, dün gece saatlerinde Denizli’de gerçekleşen depremin büyüklüğünü 4.0 olarak açıkladı. Vatandaşlar, ‘deprem mi oldu?’ ve ‘son deprem nerede oldu?’ sorusuna cevap arıyor. İşte fay hattı sorgulama ekranı…

FAY HATTI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Türkiye fay hattı haritası sorgulama ekranı, son depremlerin ardından pek çok vatandaşın araştırdığı konu olmaya başladı. MTA ve AFAD tarafından listelenen fay hatları, birkaç adımda kolayca görüntülenebiliyor. Fay haritası ile hangi şehir ya da ilçeden fay hatları geçtiğini listeyen iki kurum, bu bilgileri belirli periyodlarda güncelliyor. Türkiye fay haritası görüntüleme ekranı, internet üzerinden kolayca görüntülenebilmektedir.

En son 1996 yılında yürürlüğe giren Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası, AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından yenilenmiş, 18 Mart 2018 tarih ve 30364 sayılı (mükerrer) Resmi Gazete’ de yayımlanmıştır. Yeni harita 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Yeni harita en güncel deprem kaynak parametreleri, deprem katalogları ve yeni nesil matematiksel modeller dikkate alınarak çok daha fazla ve ayrıntılı veriyle hazırlanmıştır. Yeni haritada, bir önceki haritadan farklı olarak deprem bölgeleri yerine en büyük yer ivmesi değerleri gösterilmiş ve “deprem bölgesi” kavramı ortadan kaldırılmıştır.

Deprem tehlike haritası RİSK haritası değildir. RİSK haritası olması için bu tehlike haritası üzerinde yapıların, nüfusun deprem anında etkilenme durumunu bilmek, ekonomik kayıpları saptamak ve depremin çevreye vereceği zararları hesaplayıp bu zarar ve kayıp sonuçlarını gösteren harita oluşturmak gerekir.

Yeni harita, AFAD Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) tarafından desteklenen ²Türkiye Sismik Tehlike Haritasının Güncellenmesi başlıklı proje ile kamu ve üniversite işbirliği kapsamında hazırlanmıştır.

Fay Hattı sorgulama işlemi şu adreslerden yapılabiliyor;

MTA'NIN FAY HARİTASINI GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

18 EYLÜL 2021 AFAD ve KANDİLLİ SON DEPREMLER

AFAD ve Kandilli Rasathanesi, ülkemizde ve komşu ülkelerde meydana gelen depremleri liste halinde takipçileriyle paylaşıyor. AFAD ve Kandilli Rasathanesi’nin paylaşımlarına bakarak çevrenizde deprem gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol edebilirsiniz.

KANDİLLİ RASATHANESİ SON DEPREMLER LİSTESİ

AFAD SON DEPREMLER SAYFASI

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın