Görüş Bildir
Haberler
ABD Ve Avrupa'dan Putin'e

ABD Ve Avrupa'dan Putin'e

Onedio Medya
03.03.2014 - 17:56 Son Güncelleme: 03.03.2014 - 18:18

ABD Ve Avrupa'dan Putin'e

Rusya'nın Kırım'a askeri müdahale konusunda gittikçe ciddi adımlar atmasının ardından Batı ekonomik yaptırımlara hazırlanıyor

ABD ve Avrupalı müttefikleri, Vladimir Putin'i Kırım bölgesinden 'işgalci' olarak tanımladıkları askeri birlikleri çekmemesi durumunda ülkesinin ekonomisini izole etmekle tehdit etti.

Washington, Moskova ile planlanan ekonomik anlaşmaları yeniden gözden geçirmeye başlarken, bu anlaşmaların içinde Haziran ayında Sochi'de yapılacak olan G-8 toplantısı da yer alıyor.

Kıdemli ABD yetkilileri ayrıca Rusya'nın Kırım'dan yakın zamanda çekilmemesi durumunda Rus şirketler ve liderlere ekonomik ve finansal yaptırımlarda bulunacaklarını da söylediler.

Yetkililerden bir tanesi 'Rus güçleri elle tutulur derecede materyalle Kırım yarımadasının operasyonel kontrolünü tamamen eline eldi. Kırım'da işgalci bir konumda olduklarından şüphe yok' açıklamasını yaptı.

Washington ve Avrupalı yetkililer, Moskova'ya uygulanacak cezaları gözden geçirdiklerini belirtirken, askeri müdahalenin bu seçeneklerden bir tanesi olmadığını da itiraf ettiler.

Buna rağmen Rusya'da zayıflayan ekonomi ve değer kaybeden Rus rublesinin Putin'in inadını kırmada yardımcı olabileceği söyleniyor.

Bir başka kıdemli ABD yetkilisi Pazar günü yaptığı açıklamada 'Ekonomik ve ticari ortaklığımızı sınırlamak için geniş bir menüye bakıyoruz. Bunun Rus ekonomisine maliyeti çok ağır olacak' ifadelerini kullandı.

Öte yandan Pazar günü Rusya'yı kınama mesajı yayınlayan G-7 ülkelerinin liderleri Ukrayna'ya güçlü finansal destek vermeyi de kararlaştırdı.

Moskova'da ise Batı'nın verdiği bu tepkinin önemli sonuçlar üretip üretmeyeceği yönünde şüpheler var.

Rusya'nın üst meclisi üyesi Oleg Panteleyev, Cumartesi günü yaptığı bir açıklamada 'Konuşuyorlar, konuşuyorlar ama susacaklar' dedi ve Rusya'nın 2000'li yılların başında Çeçenistan'la ve 2008 yılında Gürcistan'la yaptığı savaşlarda da Batı'nın tehditler savurduğunu ama bir şey çıkmadığını hatırlattı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Salı günü Ukrayna'nın başkenti Kiev'i ziyaret ederek yeni kurulan geçici hükümete destek vereceğini söyledi.

editorturkiye@wsj.com

Kaynak: http://www.wsj.com.tr/article/SB10001...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0