Görüş Bildir
Haberler
ABD'den Küba Ambargosunda İlk Adım

ABD'den Küba Ambargosunda İlk Adım

onedio.com

Obama ve Castro'nun geçen ayki açıklamalarının ardından ambargonun yumuşatılması için ilk somut adım atıldı.

ABD, Küba'ya dönük amborgoyu yumuşutma adına ilk düzenlemeleri açıkladı. Finans, ticaret ve seyahat alanlarını kapsayan düzenlemeler yarından itibaren yürürlüğe girecek.

Hazine Bakanlığı tarafından açıklanan pakete göre, Küba'ya telekomünikasyon ürünleri ile tarım ve inşaat ekipmanı ihracına izin verilecek. Küba'ya seyehat kolaylaştırılacak ve bazı banka işlemleri yasallaşacak.

17 Aralık'ta ABD Başbanı Barack Obama ve Kübalı mevkidaşı Raul Castro tarafından yapılan eşzamanlı açıklamaların ardından atılan ilk somut adım olan düzenlemelerle ilgili konuşan ABD Hazine Bakanı Jacob Lew, 'Bugün açıkadığımız düzenlemeler, işe yaramayan demode politikaları değiştirmeye bizi bir adım daha yaklaştırdı. Bunun yerine Küba halkının siyasi ve ekonomik özgürlüğünü teşvike yarım edecek politikalar hayata geçiriyoruz' dedi. 

Yarından itibaren geçerli olacak olan düzenlemeler kapsamında, ABD yurttaşları devletten özel izin almadan aile ziyareti, eğitim ve dini nedenlerle Küba'ya seyehat edebilecek. Kübayı ziyaret edenlerin dönüşte az miktarda Küba purosu getirmelerine de izin verilecek. 

Yeni düzenlemeler sayesinde ABD şirketlerinin Küba'ya mobil telefon aletleri, yazılım ve internet hizmeti ihraç etmesi kolaylaşacak. ABD havayolu şirketlerinin Küba uçak seferi koymalarına izin verilecek.

ABD yurttaşlarının Küba'ya yıllık para gönderme limiti 2 bin dolardan 8 bin dolara çıkarıldı, Küba'da kredi kartı kullanımına da izin verildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, düzenlemeleri 'kayda değer bir adım' olarak değerlendirdi.

Düzenlemelerin, ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Robarta Jacobson'un 21-22 Ocak'taki Havana ziyareti öncesine denk gelmesi dikkat çekti.

Düzenlemeler, Kongre ve Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğa sahip olan Cumhuriyetçilerin tepkisine neden oldu. Küba kökenli ABD'li senatör Marco Rubio, atılan adımının Castro rejiminin yararına olacağını söyledi. 

Kongredeki Cumhuriyetçi çoğunluk nedeniyle Obama yönetiminin istese de ambargoyu tamamen kaldırması oldukça zor, ancak Hazine Bakanlığı'nun bugün açıkladığı kararlarda olduğu gibi ambargonun yumuşatılması yönünde adım atılabiliyor.

  • İleri haber
Kaynak: http://ilerihaber.org/abdden-kuba-amb...
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0