Görüş Bildir
Haberler
ABD Afganistan'dan Tamamen Çekilebilir

ABD Afganistan'dan Tamamen Çekilebilir

Batuhan
25.02.2014 - 21:12

ABD Afganistan'dan Tamamen Çekilebilir

ABD Başkanı Barack Obama, ikili güvenlik anlaşması imzalamayı reddeden Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile telefonda görüştü. Afganistan'daki ABD varlığını tamamen çekebileceklerini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama Pentagon’dan, Afganistan'da hiç ABD askeri bırakılmaması ihtimâline karşı hazırlık yapmasını istedi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, Obama bu mesajı, telefonla yaptıkları görüşmede Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’ye de iletti.

Karzai, NATO güçleri ülkede güvenliği sağlamadan ABD ile Güvenlik Anlaşması'nı imzalamayacağını söylemiş, 'ABD üsleri almadan önce, ülkeye barış getirmeli.' demişti.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel da Afganistan’ın da tartışıldığı savunma bakanları toplantısı için Brüksel’de. Hagel, Amerikan ordusunda görevli asker sayısını, son 74 yılın en düşük seviyesine indirmeyi planladıklarını söyledi. Pentagon'un bütçesini açıklarken, şu anda 520 bin olan asker sayısını 440-450 bine düşüreceklerini belirtti.

Pentagon 10 bin asker bırakmayı plânlıyordu

ABD liderliğindeki NATO güçleri 2001'de Afganistan'a girerek El Kaide ve Taliban'a karşı mücadele başlatmıştı. ABD ve NATO'nun Afganistan'da yaklaşık 100 bin askeri var.

ABD 2001'de işgal ettiği ülkeden 2014 sonunda büyük oranda güçlerini çekmeyi planlıyordu. Bu tarihten itibaren ülkede güvenlik, NATO tarafından eğitilen Afgan polisine bırakılacaktı.

Afgan Hükümeti ve ABD arasında çekilme sonrası için pazarlıklar sürüyor.

Pentagon, 2014 sonrası için 10 bin askeri Afganistan’da tutmak istiyordu.

Afganistan'da saldırı: 9 ölü

Ülkedeki ABD varlığı tartışılırken güvenlik zafiyeti de devam ediyor.

Salı günü, Afganistan'ın Uruzgan kentinde bir restorana düzenlenen intihar saldırısında, ilk belirlemelere göre 9 kişi öldü, 40 kişi yaralandı. Yetkililere göre, yaralananlardan bazılarının durumu ağır, ölü saysı artabilir.

Uruzgan Emniyet Müdürü Metiullah Han, saldırının kentin merkezi olan Trenkot bölgesindeki bir restoranda düzenlendiğini açıkladı. Emniyet Müdürü, olaydan Taliban'ı sorumlu tuttu.

Kentin sağlık yetkilileri ise, şimdiye kadar hastanelere yedi ceset ve 37 yaralı getirildiğini belirtti.

Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.

Birleşmiş Milletler’e göre 2009’dan beri Afganistan’da 14 bin sivil hayatını kaybetti. Sadece 2013'te 2 bin 959 kişi ölürken, 5 bin 656 kişi de yaralandı.

Kaynak: Reuters ve Anadolu Ajansı

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/abd...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0