Görüş Bildir
Haberler
Abbas'tan Hamas'a Destek

Abbas'tan Hamas'a Destek

Onedio Medya
23.07.2014 - 11:50 Son Güncelleme: 23.07.2014 - 14:19

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Hamas'ın İsrail'le ateşkes için ısrarcı olduğu koşullara destek verdiğini açıkladı.

Hamas'ın ateşkes koşullarının başında Gazze'ye yedi yıldır uygulanan ablukanın kaldırılması geliyor.

Mahmud Abbas, İsrail'in son dönemde tutukladığı Filistinli tutsakları serbest bırakmasını ve Gazze'ye yönelik insani yardımların bölgeye ulaşmasına izin vermesini istediklerini söyledi.

Abbas ayrıca Gazze'nin yeniden yapılandırılmasına yardımcı olmak amacıyla uluslararası bir konferans yapılmasını istedi.

Mısır'ın ateşkes önerisini İsrail kabul etmiş, Hamas ise adil olmadığı gerekçesi ile reddetmişti.

Filistin Başbakanı Rami Hamdallah da İsrail'le ateşkes karşılığı Gazze'ye uygulanan ablukanın kaldırılması çağrısında bulundu.

Ramallah'da BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'la ortak basın toplantısız düzenleyen Hamdallah, 'Filistinlilere yönelik acımasız baskının' son bulması gerektiğini söyledi.

İsrail ve Mısır, Hamas'ın Gazze'de yönetimi ele geçirmesinin ardından 2007'de bölgeye abluka uygulamaya başlamışlardı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ateşkes çabalarına destek için İsrail'e gitti.

Kerry; BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşecek.

İsrail'in iki haftadır süren Gazze'ye yönelik saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı ise 649'a yükseldi.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı yetkilileri, gece yarısı düzenlenen saldırılarda 18 Filistinlinin daha yaşamını yitirdiğini söyledi.

İsrail'in saldırıları sonucu şu ana kadar 4 bin 100 Filistinli de yaralandı.

Ölen İsrail askerlerinin sayısı ise 29 olarak açıklandı. Son olarak İsrailli bir tank komutanının gece yarısı Filistinli bir keskin nişancı tarafından vurulduğu bildirildi.

Gazze'den düzenlenen saldırılarda bu sabah da İsrailli iki sivil öldü.

İsrail'in saldırılarının başlamasından bu yana Gazze'den kaçan Filistinlilerin sayısı ise 100 bini aştı.

Öte yandan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'i telefonla arayarak Amerikan Federal Havacılık Dairesi'nin, hava yolu şirketlerinin İsrail'in en büyük havalimanı Ben Gurion'a yönelik 24 saatlik uçuş yasağını kaldırmasını istedi.

Gazze'den atılan bir roketin İsrail'in Tel Aviv kentindeki havalimanı yakınına isabet etmesinin ardından Türk Hava Yolları ile Amerikan ve Avrupalı havayolu şirketleri Ben Gurion'a uçuşları durdurmuşlardı.

Eski New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, havalimanının güvenli olduğunu göstermek için İsrail Hava Yolları'na ait bir uçakla Tel Aviv'e gideceğini söyledi. Michael Bloomberg yasağın Hamas'a 'hak etmediği bir zafer' kazandırdığını ve kaldırılması gerektiğini belirtti.

BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0