Görüş Bildir
Haberler
9 Çizgi Film Karakterinin Sahip Olduğu Psikolojik Hastalıklar

9 Çizgi Film Karakterinin Sahip Olduğu Psikolojik Hastalıklar

Severek izlediğimiz çizgi film karakterlerinin aslında birer hastalığı temsil ettiğini söylesek? Bakalım bu hastalıklar nelermiş:

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Safinaz (Anoreksiya)

1. Safinaz (Anoreksiya)

Anoreksiya nervoza, fazla kilolu olma endişesinden olayı olabildiğince az yemek yeme ya da bazı zamanlarda hiç yemek yememe hastalığına denir. 

Bu hastalığa sahip olan kişiler, kilolu olmadığı halde kendisini aşırı şişman olarak görürler ve bu histen kurtulmak için de yemekle aralarına mesafe koyarlar. Bu durum, hem fiziksel, hem de psikolojik bir rahatsızlıktır.

2. Daffy Duck (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu)

2. Daffy Duck (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu)

Bu bozukluk tipik olarak kendini çocukluk çağında dikkatsizlik ve/veya aşırı hareketlilik (hiperaktivite), unutkanlık, tepkilerin kontrolsüzlüğü yahut ani ve dürtüsel tepkiler ve kolayca başka şeylere sapma olarak gösterir. 

Çocukluk döneminde başlar, ergenlikte şekil değiştirerek devam eder. 4-5 yaşlarında fark edilir ve 7 yaşından sonra başladığı görülmez. 

Erkek çocuklarda kızlara oranla daha sık görülür. Erkek çocuklarda genellikte hiperaktivite ve impulsivite belirtiler ön planda iken, kız çocuklarında daha çok dikkat eksikliği belirgindir.

3. Speedy Gonzales (Amfetamin Bağımlılığı)

3. Speedy Gonzales (Amfetamin Bağımlılığı)

Amfetamin (alfa-metil-fenetilamin) Narkolepsi ve Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu dahil çeşitli bozuklukların tedavisinde, kilo kontrolünde, iştah azaltıcı olarak kullanılan sentetik bir uyarıcıdır (stimülan). 

Özellikle DEHB tedavisinde ilaç olarak yaygın kullanımları sebebiyle rahatlıkla elde edilebilir. Bu sebeple yasa dışı olarak en sık kullanılan uyarıcı maddelerden biridir. 

Yan etki olarak şizofreni benzeri psikozlara neden olur. Yaklaşık 20 günlük kullanım sonunda tolerans gelişir. Zayıf olarak MAO enzimini de inhibe ettiğinden MAO inhibitörleri ve SSRI'lar ile beraber kullanılırsa serotonin sendromuna sebep olabilir. Bu durum siproheptadin ile tedavi edilebilir. DEHB tedavisinde kullanılan ticari ilaçlardan Dexedrine ve Adderall amfetamin içeren ilaçlar arasında sayılabilir.

4. Tazmanya Canavarı (Şiddetli Ruhsal Değişim-Pasif Agresif)

4. Tazmanya Canavarı (Şiddetli Ruhsal Değişim-Pasif Agresif)

Pasif-Agresif kişilik bozukluğu hastalığını yaşayan kişiler, sosyal ortama pek katılmak istemezler. Bu kişiler çok inatçı olurlar. İş sektöründe performanslarının altında çaba gösterirler ve genellikle verimsizlerdir. 

Arkadaş çevresinde uyumlu değildir ve huysuz olurlar. Sonradan pişman olsalar da saldırgan ve sinirli tavırlarda bulunurlar. Yakınlarına aşırı bağımlılıkları vardır fakat bunu belli etmezler. Küskün olurlar ve karşı tarafın hep hatalı olduğunu düşünürler. 

Sorun çözmekten kaçınırlar. Reddedilme ve görüşlerinin kabul görmeyeceğini düşünüp geri planda kalmayı tercih ederler. Olumlu olan olaylar karşısında bile negatiflik ararlar. Otorite sahibi olan kişilere karşı ılımlı olamazlar.

5. Karavana Sam (Senil Ajitasyon)

5. Karavana Sam (Senil Ajitasyon)

Psikomotor ajitasyon, genel olarak kişisel ruh bozukluğu nedenlerine, aynı zamanda çevrenin tutum ve davranışına da bağlı olarak davranışsal ve ruhsal heyecanlılık şeklinde beliren az ya da çok tutarsız aşırı davranıştır. Bazı ajitasyon çeşitleri teşhis koymada işe yarar. Bunlar, nevroz, psikoz ya da yetersizlik durumlarıyla birlikte bulunmalarına göre gruplandırılabilir.

Nevrozlu ajitasyon krizleri, kızgınlık davranışları ya da umutsuzluk biçiminde, özellikle çevreye uyum sağlayamayan kişilerde görülür. Bu davranışlar, çoğunlukla, çevrenin engellemelerine verilen tepkisel yanıtlardır. Psikoz süreçlerinde, ajitasyon nöbetleri, heyecan durumlarıyla birlikte bulunmalarına göre az çok bir sisteme bağlanabilirler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Temel Reis (Gigantizm)

6. Temel Reis (Gigantizm)

Gigantizm ya da giantizm, aşırı miktarda büyüme durumu. İnsanlarda ön hipofizden aşırı miktarda büyüme hormonu salınımı ile görülen durumdur. 

Çocukluk çağında kemiklerin uçlarında bulunan ve boy uzamasını sağlayan epifiz plakları kapanmadan önce aşırı miktarda büyüme hormonu salınımı vardır. Epifiz plakları kapandıktan sonra ise boy uzaması durur. Bu yüzden erişkinlerde fazla miktarda büyüme hormonu salınımı akromegali hastalığına neden olur.

7. Eeyore (Narkolepsi)

7. Eeyore (Narkolepsi)

Narkolepsi, gündüz aşırı uyku eğilimi - Excessive Daytime Sleepiness (EDS)- ile karakterize edilen nöropsikiyatrik bir durumdur. Uyku felci (Sleep Paralise), katapleksi ve hipnogojik halüsinasyonlar ise bu hastalığın uzantısında ortaya çıkan diğer bozukluklardır.

8. Pepe Le Pew (Cinsel Doyumsuzluk)

8. Pepe Le Pew (Cinsel Doyumsuzluk)

Çok sık ve farklı kişilerle cinsel doyuma ulaşma konusundaki arayış rahatsızlığıdır.

9. Marvin Martian (Napolyon Kompleksi)

9. Marvin Martian (Napolyon Kompleksi)

Çok kısa boylu insanlarda görülen teorik bir durumu anlatan bir terimdir. Kişiler aşırı agresif ve otoriter davranışlar sergiler, bu tür davranışlar kişinin boyunun kısa olmasından dolayı bu durumu telafi etmeye çalışması olarak yorumlanır. 

Bu terim genel olarak herhangi bir engele sahip kişilerin, diğer yönlerini telafi etmesini tanımlamak için kullanılır. Bu durum için birden fazla isim kullanılmıştır. Bu isimler Napolyon kompleksi, Napolyon sendromu ve Kısa Adam sendromudur

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
129
92
37
24
24
21
15
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Mosh Pit

Bugs Bunny, Tom & Jerry, Scooby Doo falan piç mi? O, ödlek Fred ipnesi yüzünden alıştık biz küfüre. Yavşak Fred her olayda "Daphne ve Velma'yla biz buradan... Devamını Gör

Ayşe

Hahahahhahaha, içinizi iyice döktünüz :))))))))))

Muhammed Göktaş

safinaz adı bilmem ne olan hastalık sahibi değil hastalığı orospu olması

Ayşe

:)))))))))))))))))))))

Kardelen Tilav

#5 deki o kızılın ismini hep unuturdum :D