7 Maddede Özetledik: Montrö Sözleşmesi'ne Göre Boğazlar'dan Hangi Gemiler Geçebilir veya Geçemez?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
7 Maddede Özetledik: Montrö Sözleşmesi'ne Göre Boğazlar'dan Hangi Gemiler Geçebilir veya Geçemez?
Ukrayna Savaşı gündemimizi meşgul ettiğinden beri belki de en çok konuştuğumuz konulardan biri de Montrö Boğazlar Sözleşmesi. Bu sözleşme Gazi'nin öngördüğü şekilde 'geldikleri gibi gittiklerinden' 14 yıl sonra Türkiye'nin belki de Lozan'dan beri en büyük diplomatik başarısı olarak görünür. Çünkü artık Boğazlar'ımızda 'tam egemenizdir.'
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1. Savaş zamanı mı?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2. Ya savaş gemisiyse? Sorulacak soru: Geminin tipi nedir?
3. Peki gemi Karadeniz'e kıyısı olan bir devlete ait değilse? O halde bu devletin "filo ağırlığını" soracağız. Ve bu ağırlık 45 bin tonun altında ise geminin GEÇMESİNE izin vereceğiz.
4. Eğer bu harp gemisi Karadeniz'e kıyısı olan bir devlete ait ise gemi GEÇEBİLİR ancak gemiye en fazla 2 destroyer eşlik eder ve geçişten önce geminin bütün bilgileri BM'ye iletilir.
5. Şimdi gelelim olası bir savaş haline. Ağzımızdan yel alsın ama Türkiye'nin de bu savaşta TARAF olduğunu varsayalım ve soralım gemi ticari mi harp gemisi mi?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
6. Eğer ki geçmek isteyen bir ticari gemi ise ve hem tarafsız hem de düşmana yardım taşımıyorsa boğazlardan rahatlıkla GEÇEBİLİR. Peki günümüzde olduğu gibi Türkiye'ye savaşta TARAF DEĞİL ise?
7. Son olarak Türkiye'nin taraf olmadığı bir savaş zamanında herhangi bir ticari gemi Boğazlar'dan geçmek isterse diye sorarsak, cevap basit: GEÇEBİLİR.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın