40 Yıl Boyunca Hiç Uyumadan Hayatta Kalmayı Başaran Adam: Paul Kern
40 Yıl Boyunca Hiç Uyumadan Hayatta Kalmayı Başaran Adam: Paul Kern
Uyku, hayatta kalmak için en önemli gereksinimlerimizden biri. Peki, bir insan nasıl olur da 40 yıl boyunca hiç uyumadan sağlıklı bir şekilde hayatına devam edebilir?
Birinci Dünya Savaşı gazisi Paul Kern'in hikayesi, bilim dünyasının çözüm bulamadığı en büyük gizemlerden biri olarak karşımızda.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Paul Kern, Birinci Dünya Savaşı sırasında Macar ordusunda savaşan bir askerdi. 1915 yılında savaşın ortasında, kafasından vurularak ağır bir yaralanma yaşadı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kurşun, beyninin ön lobuna saplandı ve Kern, bu ölümcül olabilecek yaradan mucizevi bir şekilde kurtuldu. Ancak asıl gizem, kurşun çıkarıldıktan sonra başladı.
Kern, ameliyattan sonra uyanmasına rağmen, bir daha hiç uyuyamadığını iddia ediyordu. Üstelik bu uykusuzluk, birkaç gün süren geçici bir durum değil, tam 40 yıl boyunca sürecek bir yaşam tarzıydı.
Uykusuzluk uzun süre devam ederse, ciddi bilişsel bozukluklar, halüsinasyonlar, hatta kişilik değişikliklerine neden olabilir. Ancak Kern, uykusuz geçirdiği bu 40 yıl boyunca, bilim insanlarının beklediği hiçbir semptomu göstermedi.
Astronotlar ve askerler gibi yoğun fiziksel ve zihinsel zorluklara maruz kalan kişiler bile birkaç gün uykusuz kaldıklarında ciddi sağlık sorunları yaşarken Kern’in nasıl böyle bir hayatta kalmayı başardığı hala bir sır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Paul Kern’in durumu, günümüz bilim insanları için hala büyük bir gizem. Uyku bilimcileri, Kern’in beynine isabet eden kurşunun, beynin uykuya ihtiyaç duyan kısmını etkileyerek onun uykusuz kalmasına neden olabileceğini düşünüyor.
Ancak bu yalnızca bir teori. Başka bir teori ise, Kern’in gün içerisinde farkında olmadan birkaç saniyelik mikro uykulara dalmış olabileceği yönünde.
Her iki teori de ilginç olsa da hiçbiri bu durumun nasıl 40 yıl boyunca devam edebildiğini kesin olarak açıklayamıyor.
Paul Kern’in bu sıra dışı hayatı, bilim dünyasında uyku ve beyin işleyişine dair yeni sorular doğurmuş ve bilim insanlarını şaşkın bırakmaya devam ediyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Sakarya Üniversitesi Almanca Mütercim ve Tercümanlık bölümü öğrencisiyim. Alt yazı tercümanlığı, sosyal medya içerik üreticiliği ve editörlük görevlerinde bulundum. Onedio'da yaşam ve genel kültür kategorilerinde içerik üretiyorum. Farklı kültürleri ve birbirinden ilginç hikayeleri okuyucularla buluşturmayı seviyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın
ayakta uyumuş bildiğin