3500 Yıl Önce Antik Mısırlılar Tarafından İcat Edilip Kullanılan Hamilelik Testinin Tarihi
Antik Mısır, hamilelik testinden evlilik sözleşmesine kadar günümüzde kullanılan pek çok önemli şeyin kökenlerinin atıldığı bir medeniyetti. Tam 3500 yıl öncesinde bulunan ve doğruluğu epey iddialı olan hamilelik testinin Antik Mısır'daki kökeni içeriğimizde!
Bugün kullanılan hamilelik testinin kökeni Antik Mısır'a kadar dayanıyor.

Antik Mısırlı kadınlar tarafından yapılan hamilelik testleri, günümüzden 3500 yıl öncesine uzanmasına rağmen %70 oranında bir doğruluğa sahipti.
Biz günümüzde eczaneden alınan hazır hamilelik testleri kullansak da Antik Mısır'daki kadınlar idrarlarını bir torba arpaya ve bir torba buğdaya yaparak bu sorunu çözüyordu.

Tabii sonuçlara günümüzdeki gibi hormon bazlı gitmiyorlardı.
Her iki torbadan da çıkan filiz, kişinin hamile olduğu anlamına geliyordu, ancak hangisinin önce filizlendiğini incelemek, bebeğin kız mı yoksa oğlan mı olduğunu ortaya çıkarıyordu.

Antik Mısır'a göre ilk önce arpa filizlenirse bebek erkekti. Eğer buğday arpadan önce filizlenirse bebek kız olacaktı.
Test, modern zamanlardaki çoğaltma tabanlı testler nedeniyle tarihçiler tarafından genellikle çok doğru görülmese de Antik Mısır'da doğru olduğu düşünülüyordu.

Eski Mısır'daki kadınlarda çok daha yüksek bir östrojen konsantrasyonu vardı, bu nedenle bu test, düzenli kullanıma sokulduğunda muhtemelen çok daha doğruydu.
Hamile kadınlar hamilelikleri boyunca belirli bitkilerde erken çiçeklenmeye neden olacak çok çeşitli hormonlar üretseler de, bu ikisi arasında şu anda bilinen tekrarlanabilir bir ilişki yok.

Antik Mısır'a ait olan bu hamilelik testi Yunanistan'a ve hatta modern ve kısmen Ortaçağ tıbbına kadar taşındı.
Ortadoğu'daki metinlere bakıldığında, modern tıp dönemine gelene kadar yaşanan tüm dönemlerde Antik Mısır'ın hamilelik testi yönteminin sık sık kullanıldığı görülüyor.

Yorum Yazın
Adamlara bak hayret verici şekilde zekiler (tek bu konuda değil daha bir çok konuda)
O çağ da zeka küpü adamlar 👏