3 Milyar Dolarlık Türk Yatırımında Ukrayna Tedirginliği
3 Milyar Dolarlık Türk Yatırımında Ukrayna Tedirginliği
Ukrayna'da 28 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan olaylar, ülkedeki 2.5 milyar dolarlık yatırımı tedirgin etti. Ancak şu an için ülkedeki olaylardan çok fazla etkilenen bir Türk şirket yok. Deik Türk Ukrayna İş Konseyi Başkanı Ruşen Çetin, 'Şu an büyük bir etki olmasa da neler olacağını kestirmek zor. Bekleyip göreceğiz' diyor.
2013 yılı itibariyle ülkede 273 mağazası olan Türk markaların büyük çoğunluğu olayların yaşandığı bölgelere yakın bir yerde mağazaya sahip değil. Anadolu Efes üretim tesisi olaylara uzak bir bölgede kaldığı için protestolar kaynaklı bir güvenlik problemi yaşanmadığını belirtirken Ruşen Çetin inşaat sektöründe faaliyet gösterenlerin de bir olumsuz durumla karşılaşmadığını belirtiyor.
European Pressphoto Agency
ANADOLU EFES: GÜVENLİK SORUNU YOK
Anadolu Efes'in Ukrayna'daki üretim tesisinin bulunduğu Donetsk, olayların meydana geldiği bölgeye uzak bir lokasyonda olduğu için, bölgede herhangi bir güvenlik problemi söz konusu olmadığını dile getiren Anadolu Efes yetkilileri gelişmeleri dikkatle takip ettiklerini ve olası bir güvenlik açığına karşı çalışanları için gereken önlemleri aldıklarını dile getirdi. Yetkililer ülkedeki Türk çalışanların da diğer tüm çalışanlar gibi güven içerisinde görevlerine devam ettiğini ifade ettiler. Ülke ve bölge pazarına inançlarının her zaman olduğu gibi devam ettiğini de ifade etti..
Ukrayna bira pazarının dördüncü büyük oyuncusu konumunda olan Anadolu Efes, SAB Miller ile 2012'de yaptığı işbirliği sonucunda SAB Miller'ın Rusya ve Ukrayna operasyonlarını devralmış ve Ukrayna'da faaliyet göstermeye başlamıştı. Anadolu Efes'in 2013 yılı Türkiye dışı ülkelerdeki bira satış hacminin %64'ü Rusya'da geçekleşirken, geriye kalan %36'sı Kazakistan, Ukrayna, Moldova ve Gürcistan'da gerçekleşmişti.
RAMSEY: MAĞAZALARIMIZ AÇIK
Türk markalar için de benzer bir tablo var. BMD'ye göre Ukrayna'da 2013 yılında 5 mağaza ile faaliyet gösteren Ramsey 'in İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Doğan mağazaları Kiev dışında olduğu için şu an olumsuz etkilenme haber gelmediğini ifade ediyor. Zaten mağazalar etkilense bile bu dönemlerdeki etkinin dönemsel kaldığını ifade eden Doğan 'Ülke performansında bir olumsuzluk olmazsa negatif etki de olmaz. Ukrayna'da mağaza performansı da iyi. Franchise mağazalarımız var. Şu an bir sorun olmadı. Gelecek te de büyüyen bir pazar olacağını düşünüyorum. Son gelişmeler nedeniyle üzgünüz. Hepimizi ülkedeki gelişmeler üzdü ama umarız en kısa zamanda sorunlar çözülür' diye konuştu.
GİZİA: SADECE ALIŞVERİŞ DÜŞTÜ
Gizia'nın Ukrayna'daki mağaza sayısı 20. Markanın kurucusu İsmail Kutlu mağazaların sadece birinin kendilerine ait olduğunu, ayrıca franchise mağazalarının da bulunduğunu söyledi. Psikolojik olarak herkesin etkilendiğini ifade eden Kutlu, 'Protestolar sadece ufak bir bölgede etkili. Ama alışveriş düştü. Mağazalarda güvenlik açısından bir problem yok. Çok yakın zamanda çözüleceğini düşünüyoruz' diye konuştu.
AVVA: İKİNCİ MAĞAZAYI ERTELEDİK
Ukrayna'da şu an 1 mağazayla faaliyet gösteren Avva'nın kurucusu Volkan Atik ilk mağazlarının Odessa'da açıldığını, şu an o mağazanın çok etkilenmediğini belirtiyor. İkinci mağaza için anlaşma yaptıklarını ancak şu an beklemeye aldıklarını belirten Atik, 'İkincisi Kiev'de olacaktı. Olaylar durulana kadar dekorasyonu bekletiyoruz. Yaza doğru durulacağını tahmin ediyorum' diye konuştu.
“Şu an büyük bir etki yok. neler olacağını kestirmek zor. Bekleyip göreceğiz'” Ruşen Çetin Deik Türk-Ukrayna İş Konseyi Başkanı
Deik Ukrayna-Türkiye İş Konseyi Başkanı Ruşen Çetin ülkede yatırımın 2.5-3 milyar dolar seviyesinde olduğuna dikkat çekerek 'Mısır'da da olaylar başladığında bir şey yoktu. Ama sonra büyüdü. Onun için şu an gelişmeleri dikkatle takip ediyoruz' dedi.
aysegul.guven@wsj.com