Görüş Bildir
Haberler
3. Havalimanı Projesi Krizine 'Kurul' Formülü

3. Havalimanı Projesi Krizine 'Kurul' Formülü

adem kara
14.02.2014 - 14:52
İçeriğin Devamı Aşağıda

3. Havalimanı Projesi Krizine 'Kurul' Formülü

Hükümet, 3. Havalimanı yapımında yaşanan yeraltı su kaynaklarına ilişkin sorunları aşmak için dün gece yarısı TBMM'ye bir yasal düzenleme teklifi getirdi.

Buna göre, havalimanı, köprü ve otoyol inşaatlarının önündeki 'yeraltı su kaynakları' engeli konusunda kararı 5 bakandan oluşan 'jeotermal kurul' verecek.

Ak Parti, dün gece geç saatlerde TBMM Başkanlığı'na birçok kanunda değişiklik öngören bir kanun teklifi verdi. Teklifte, İstanbul 'da yapımı süren 3. havalimanı inşaatında ortaya çıkan yeraltı su kaynakları krizine yönelik düzenleme yer alıyor.

Milliyet gazetesinden Önder Yılmaz'ın haberine göre, yeni teklif yasalaşırsa, havalimanı, köprü ve otoyol yapımında yeraltı su kaynakları engeli ortaya çıktığında 5 bakandan oluşacak 'jeotermal kurul' devreye girecek. Enerji, kalkınma, çevre, sanayi ve yatırım kararına onay veren kurumla ilgili bakandan oluşacak Jeotermal Kurul, yatırımlarda yaşanan yeraltı sularıyla ilgili sorunda 'kamu yararı' kriterine göre karar verecek.

Teklifte kurulun yetkisi 'Jeotermal kaynak ve doğal mineralli su arama ve işletme faaliyetleri ile devlet ve il yolları, otoyollar, demir yolları, havaalanı, liman, baraj, enerji tesisleri, maden petrol doğalgaz işletmeleri, su isale hatları gibi kamu yararı niteliği taşıyan yatırımların birbirini engellemesi, faaliyetin yapılamaz hale gelmesi durumunda jeotermal kaynak ve doğal mineralli su arama ve işletme faaliyetleri ve yatırımla ilgili karar kurul tarafından verilir.' şeklinde açıklandı.

Yeni teklife göre Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) ve Üretici Fiyat Endeksi(ÜFE) yapılmış tüm atıflar 'Yurt İçi Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) adıyla yeni hesaplama yöntemine göre yapılacak

Teklifle, Sağlık Bakanlığı'nca kamu özel işbirliği modeliyle yaptırılan hastanelere ilişkin ihale sözleşmelerinde bakana süper yetki veriliyor. Düzenlemeye göre, bakan, zorunlu hallerde sözleşme ve ekleri üzerinde değişiklik yapabilecek. Ancak bu değişikliğin belirlenen maliyetin üzerinde bir artış getirme durumu söz konusu olduğunda karar YPK'ya sunularak onay alınacak.

Arkitera

Kaynak: http://www.arkitera.com/haber/index/d...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0