2019'da Hayatımızı Kolaylaştırıp Bizleri Geleceğe Taşıyarak Teknoloji Dünyasına Damga Vuran Yenilikler!
2019'da hayatımıza yepyeni detaylar katan teknolojik gelişmeler yine bizi kendine hayran bıraktı.
1. Çin'de, Xiamen Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmayla ısı ve elektriği en iyi ileten malzeme olarak kabul edilen ve çelikten bile 200 kat daha güçlü olan grafenden daha güçlü ve esnek bir madde ürettiler.
2. Japonya'da mağazalarda yaşanan hırsızlıkları daha gerçekleşmeden tespit edebilecek bir yapay zeka uygulaması geliştirildi.
3. Daha büyük çaplı bir yenilik telekomünikasyon alanında oldu, 5G hayatımıza girdi.
Yaygınlaştığında sadece mobil telefonlarda daha hızlı ve güvenli internet sağlamakla kalmayacak aynı zamanda ev ve iş yerlerinde de kullandığımız internetin kalitesi artacak. Tabii otonom araçların gelişmesinde de oynayacağı müthiş bir rol var.
4. Uzayda yaptığımız derinlemesine araştırmalarda astronotlara yardımcı olacak için özel bir pantolon tasarlandı.
Pantolonun nesi teknolojik diye küçümsemeyin, Uzay Pantolonu olarak adlandırmamızda sakınca olmayan bu pantolonun oluşturulma amacı uzayda, yer çekimsiz ortamda yaşanan ve hayati etkiler oluşturabilen bacak ağrılarının sonlandırılması.
5. Gerçek bir insan suratından ayırt edilemeyecek robotlara hazırız.
Kolombiya Üniversitesi'nde üretilen sentetik kas, ağırlığının neredeyse 1000 katını taşıyabilecek güçte, ayrıca üretilişi ve kullanılışı da tam olarak meşhur Westworld dizisinde olduğu gibi. 'Yapay aktif doku' denilen bu yapılar 3 boyutlu yazıcılar vasıtasıyla kolayca üretilebilir biçimde tasarlandı. 'Yapay aktif doku' denilen bu yapılar 3 boyutlu yazıcılar vasıtasıyla kolayca üretilebilir biçimde tasarlandı.
Yakında net sonuçları göreceğiz.
6. Robotlar demişken artık robotlar engebeli, kontrolsüz arazilerde de başarıyla hareket edebilecek şekilde tasarlanıyor.
Boston Dynamics'in Atlas'ı insana özgü olarak kabul edilen davranışları sırayla taklit ediyor ve engebeli arazilerde de insansı tarzda yürüyüp koşabiliyor. Doğada karşılaştığı engelleri algılayıp olnlardan sıyrılabilmesi de bir devrimin şafağında olduğumuzu hatırlatıyor.
7. HoloLens 2 ile karma gerçeklikte zirveye ulaştık.
'Karma' derken hem görsel hem de işitsel bir gerçeklik algısından bahsediyoruz. Sadece oyun oynamak değil onun alameti, nesnelerle işlemler yaparken de sanki o nesneleri gerçekten hissediyormuşuz gibi!
8. Dünyanın en büyük hava aracı, bir buluş: Stratolaunch
Geleceği şekillendirecek Stratolaunch Nisan'da ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Onunla ne yapmayı planlıyoruz, hemen anlatalım. Görevi on bin metre irtifaya dek çıkması ve uyduları uzaya taşıması. Hem taşıyabildiği ağırlık hem de alternatiflerine göre düşük bir maliyete sahip olduğu için bu buluş geleceğin uzay teknolojisini yönlendirmeye aday.
9. Uçmaya başladıysak havada yüksek hızlara çıkan, uçan motosikletten de bahsedelim.
Birkaç milyon lira ödenmesi gerekecek bu bilim kurgu evreninden fırlamış motosiklet 4 kilometre yüksekliğe ve 240 km/sa hıza çıkabilecek ve şirketin açıklamalarına bakılacak olursa bu hayal değil.
Sırada uçan otomobiller var.
10. Bazıları pek iyi sonuçlarla karşılaşmasa da katlanabilir telefonlarla resmi olarak tanıştık.
Kimisi dışa kimisi içe doğru katlanıyor ama mantık benzer, ihtiyacımız olduğunda tablet bilgisayar yahut notlarımızı alacağımız bir araç olarak kullanabileceğimiz işlevsel büyük bir ekran... 2019'da büyük heyecan yaratmıştı, 2020'de sorunsuz örnekleriyle karşılaşırız gibi geliyor.
11. Yapay zeka teknolojlleri ve kodlama öğrenmek istiyoruz hatta çocuklar bunlara hakim olmalı diye düşünüyoruz, Little Sophia çağrımızı duydu.
Temel üretim amacı 7-13 yaş arasındaki çocuklara yapay zeka ve kodlama öğretmesi ve bunu eğlenceyle harmanlaması. Birçok özelliğiyle üreticileri tarafından istenilen hemen her konuda programlanabileceği de belirtiliyor, bu da robotların eğitime girişinin ilk sinyali olabilir.
12. Boeing, kendi kendine bir dakikalık yolculuğu baştan sona gerçekleştirebilen aracı test sürüşüne çıkarıldı.
Yollarda bile otonom araçların ciddi teknik sorunlar yaşadığını düşünecek olursak havada yapılan bu deneyler hayli kıymetli. Tam anlamıyla otonom bir yolculuk hedefiyle ortaya çıkan araç 70 kilometreye yakın bir menzile sahip. Belirtmemize gerek yok ama evet, elektrikle çalışıyor.
13. Sinek boyutunda ve sineğin hareketlerini taklit edilen bir mikro-robot tasarlandı.
RoboFly'ın özelliği herhangi bir kabloya ya da kaynağa bağlı olmadan uçabiliyor olması, ayrıca daha önce bu özellikte bir mikro-robot üretilmemişti. Gücünü lazer ışınlarıyla sağlayan robot şimdilik yarım saniye kadar hareket edebiliyor, bu bile müthiş bir gelişme.
14. Hepimiz birer Cyborg adayıyız ve bundan pek de şikayetçi olacağımızı zannetmiyoruz.
Derimizde özel bir dövmeyle 'devre' sistemi oluşturduktan sonra yerleştirilen çip vücudumuzda ortaya çıkabilecek tüm sorunlarda bizi uyarıyor. Ateşiniz yükseldiğinde mobil telefonunuza gelecek bildirimle doktora gidip gitmemeniz gerektiğini anlamanız pek kolay.
Teknoloji gittikçe ilginçleşiyor!
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Amaaaan...bunlar günlük hayatta ne isimize yarayacak! Biz gerceklere bakalim... Nihat hatipoglu hocam, SAKIZ orucu bozar mi?
Şekerli ise bozar değilse bozmaz :)
Bu teknolojik gelişmeler bir yandan ürpertiyor beni.
Bizim gündemimizde fabrikasının nerede olduğunu bilmediğimiz yerli otomobil :))