Görüş Bildir
Haberler
Gurmelerin Gurmesi Vedat Milor'un Gözlerinden 2015 Yılında Kalpler Çıkaran 10 Yemek

etiket Gurmelerin Gurmesi Vedat Milor'un Gözlerinden 2015 Yılında Kalpler Çıkaran 10 Yemek

mignon
28.01.2016 - 09:06

Vedat Milor'u tanımayanımız yoktur. Kendisi dünyaya ismini duyurmuş bir Türk gurme. Gittiği her restoranda en güzel şeylerin tadına bakıp daha sonra yorumları ile bizleri mest ediyor. Yazdığı yazıları okuduğumuzda salyalarımızı tutamazken, televizyon programını izlediğimizde kendimizi ekrana yapışmış buluyoruz. Yani en azından ben her seferinde 'off keşke olsaydı da yeseydim' diyorum. 

Sevgili Vedat Milor 2015 yılında yurt dışında yiyip de hayran kaldığı yemeklerin bir listesini oluşturmuş. İşte o enfes yemekler...

*** Yemekler sıralı bir şekilde düzenlenmemiştir.

Kaynak: http://www.vedatmilor.com/bu-yil-yurt...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Etxebarri - Karides

1. Etxebarri - Karides

'Hem çiğ hem pişmiş' olarak yorumluyor Milor bu yemeği. Extebarri dünyanın en iyi üç lokantasından biriymiş, İspanya'da bulunan bu restoran dünyanın en güzel karideslerine sahip. Kendileri Palamos kırmızı karides, 40 metre derinlikten çıkarılıyorlar. Deniz ürünü sevenlerin gözlerinden kalpler çıkaracak büyüklükte olan bu karidesler çok değişik bir şekilde pişiriliyor olmalı ki Besim hatipoğlu kendilerini şöyle yorumlamış: 

“Mantık kurallarıyla dalga geçiyor gibi çünkü aynı anda iki zıt özelliğe sahip: hem çiğ hem pişmiş… Hem alev kokusu sinmiş hem sanki hiç alev değmemiş…”

2. Elkano - Taze/Çiğ Bezelye

2. Elkano - Taze/Çiğ Bezelye

Elkano yine İspanya'da bulunan restoranlardan. Kendisi  Michelin yıldızı almış, dünyanın en iyi üç balık restoranı arasında. Kalkan balığının bir efsane olduğunu söyleyen Vedat Milor yemek sonrası restoran şefinin ona sunduğu taze bezelyeyi unutamadığını söylüyor ve şu şekilde betimliyor:

'Olmaz böyle bir lezzet! O bezelyeyi yiyen bir daha konserve bezelyeye, bezelye demez.'

3. Ibai - Dil Balığı

3. Ibai - Dil Balığı

Ibai de sevgili Milor'un İspanya Bask bölgesindeki üçüncü tercihi. Bu görmüş olduğunuz 'Leguado' denilen dil balığı ve fırında pişiriliyormuş. Balık özel yetiştirilme olmamasına rağmen oldukça lezzetliymiş. Ancak balığı özel yapan en önemli etken sadece restoran şefi Alicio'nun bildiği sosuymuş. Bu nedenle sevgili şef mutfağa kimseleri almıyormuş. Son olarak Vedat Bey'in balığa olan hayranlığını şu cümlelerle anlıyoruz:

'Eminim balığa fikri sorulsa o da “Beni avladıktan sonra Alicio’ya verin” der.'

4. Le Cinq - Dana Uykuluk

4. Le Cinq - Dana Uykuluk

Paris'teki ünlü George V. Oteli’ndeki Le Cing’in şefi Christian Le Squer'ün bütün lezzetleri olağanüstüymüş. Ama sevgili Milor sakatat sevenlere özellikle dana uykuluğu tavsiye ediyor. Türkiyede bulunmayan bazı kök sebzelerden hazırlanan sos ile servis edilen dana uykuluk için işte şöyle diyor:

'Yemek o kadar çok boyutlu ki tüm yazıyı buna ayırmam lazım.'

5. L’ambroisie - Yaban Ördekli Börek

5. L’ambroisie - Yaban Ördekli Börek

Fransız Cumhurbaşkanı Hollande'nin Obama ve eşini getirdiği restoran L'ambroisie Paris'te klasik Fransız mutfağı için uğranacak ilk yermiş. Şef Pacaud'un bütün yemekleri Vedat Milor'a bir kuyumcu ustasının elinden çıkmış mücevherleri andırsa da o favorisini yaban ördekli börek olarak belirlemiş. Yaban ördekli börek için de şunları söylemiş:

'Nasıl olur da farklı pişme süreleri ve teknikleri gerektiren ördeğin farklı bölümleri bu mükemmellikte bir araya gelir? Şef Bernard Pacaud 60’larında ama formunun zirvesinde.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Le Moulin du Roc - Yaban Tavşanı

6. Le Moulin du Roc - Yaban Tavşanı

Le Moulin du Roc Brantome kasabasında bir otel. Görüntüleri tıpkı karpostaldakiler gibi diyor Vedat Milor. Ben de merakıma yenik düşün baktım, gerçekten de gidilip görülmesi gereken yerlerden biri. Bunun yanı sıra hiç bir yerde bu kadar güzel yaban tavşanı yemediğini de ekliyor.

'Büyük Fransız klasiği olan, çok katmanlı ve süper leziz bir sosla sunulan yaban tavşanını çok yerde denedim ama bu kadar iyisini bulamadım.'

7. Ratafia - Milan Üsülü Risotto

7. Ratafia - Milan Üsülü Risotto

Milano'da küçük villanın içerisinde şirin bir restoran olduğunu söylüyor Vedat Milor. Bu nedenle de fiyatları oldukça makulmüş. Milan usulü risottonun sırrı ise içerisinde bulunan safran ve kemik iliğiymiş.

8. Il Luogo di Aimo e Nadia - Sebze Çorbası

8. Il Luogo di Aimo e Nadia - Sebze Çorbası

'Sebze çorbasından baş yapıt olmaz' diyen Vedat Milor bu sefer tüm söylediklerini unutturacak bir çorba bulmuş kendine. Milano'daki bu restoranda yapılan 'etruscan' denilen bu sebze çorbası, içindeki 10'dan fazla sebzeyle ayrı ayrı pişiriliyor ve son anda yoğun bir çorbayla buluşturuluyor. Vedat Bey restorana olan hayranlığını da işte şöyle söylemiş:

'Burası da tam ilan-ı aşk edilecek lokanta.'

9. Oliveto - Güvercin

9. Oliveto - Güvercin

İlginç seçimlerden biri olan güvercini Kaliforniya'daki Oakland'da yememizi öneriyor sevgili Milor. Amerika'nın en iyi güvercin satan yeri Paine Çiftliğinden alınan güvercinler birkaç gün dinlendirildikten sonra tuzlanıyormuş. Ardından da odun ateşinde ağır ağır pişiyormuş. Bütün olarak ve tırnaklarıyla birlikte sunuluyormuş. Nazlı okurlarına da şöyle bir tavsiyesi var:

' “Ay, ben yemem, ne iğrenç şey” diyorsanız verin, ben yerim. Yanında da mutlak bir Cote Rotie, Hermitage ya da Cornas içerim.'

10. Manresa - Çorba

10. Manresa - Çorba

Restoranın şefi David Kinch dünyanın en iyilerindenmiş. Kendisi uzun süre Japonya'da yaşamış bu nedenle deniz ürünlerine fazlasıyla hakimmiş. Bu da kendisinin özel çorbası. Japon ustalar gibi hazırladığı 'dashi' sos bir nevi jelatin kıvmına gelmiş çorbaymış içerisinde ise son derece taze deniz ürünleri, fener balığı ciğeri ve aromatik yeşillikler mevcut. Bu görsel şölen için sözleri de şu yönde:

'Bakmaya kıyamıyorsunuz, yemeye doyamıyorsunuz.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
374
91
65
37
34
5
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Poppy Moore

güvercin yerine bok ye sen

kurukahveci

şu "ay iğrenç"çiler şurdan defolup gitsin sinirimi zıplatacaklar yine