Görüş Bildir
Haberler
2013'te Telifin En Çok Kazananı Sezen Aksu Oldu

2013'te Telifin En Çok Kazananı Sezen Aksu Oldu

Batuhan
28.03.2014 - 11:18

2013'Te Telifin En Çok Kazananı Sezen Aksu Oldu

MSG'nin ( Musiki Eserleri Sahipleri Grubu Meslek Birliği) WSJ Türkiye ile paylaştığı verilere göre sanatçıların 2011 yılında 16 milyon TL olan telif gelirleri 2013 yılında 24 milyon 175 bin TL'ye yükseldi. 2012 yılının telif şampiyonu Soner Sarıkabadayı olurken, 2013'ün şampiyonluğunu Sezen Aksu aldı. Tarkan listede ikinciliği alırken Soner Sarıkabadayı üçüncü oldu.

Bu yıl MSG üyelerinin telif kazancının artış hazı da yükseliyor. 2012 yılında telifteki artış bir önceki yıla göre %11 olurken 2013 yılı teliflerinin toplamı 2012'nin %35 üzerine çıkmış görünüyor. 2 yıllık artış oranı ise yüzde 50'yi aşıyor.

MSG bu yıl da yüksek oranda gelir artışı hedefliyor. Ancak, Youtube'un kapatılması bu gelir beklentisini olumsuz etkileyecek gibi görünüyor. Youtube ile yaptığı anlaşmayla 1 yıl için beklediği gelirin 3 milyon TL olmasını hedefleyen MSG'nin Genel Sekreteri Avukat Dr. Barış Şensoy 'Youtube'un Türkiye'de yasaklanması ile gelirlerimiz düşer. Çünkü anlaşmamız müzik videoları önüne konulan reklam gelirleri üzerindendi. Bunlar kapatılırsa o yüzde de alınamayacak' dedi.

1 Şubat'ta devreye giren anlaşma kapsamında şimdiden gelir elde etmeye bşladıklarını dile getiren Şensoy: 'Belli bir ön ödeme de aldık Youtube'da. Reklam gelirleri onun üzerine çıkarsa yıl sonunda hesaplaşacaktık. Uluslararası diğer meslek birliklerinin anlaşma örneklerinden de yüksek bir komisyonla anlaşmıştık. Youtube'un açılmasını bekliyoruz' diye konuştu.

MAFYAN: DİJİTAL PLATFORMLARLA ANLAŞTIK

MSG Başkanı Garo Mafyan son yıllarda ki müzik teliflerinin artırılabilmesi için, gelişen pazara hızlı adapte olduklarına dikkat çekerek '. Dünya müzik sektöründe gelişen ve değişen müzik satış kanallarını Türkiye'de uyguladık. Türkiye'ye gelen I-Tunes, Spotify, Deezer gibi Uluslararsı dijital müzik platformlarıyla anlaşmalar yaptık. Son yıllarda artan müzik telifi gelirlerimizde bunun bir göstergesi. 2013 yılı gelirimizi iki yılda %50 artırdık. 2014 yılında yaptığımız yeni anlaşma ve çalışmalar sonucunda da bu oranın artmasını bekliyoruz' dedi.

Besteci ve sözyazarlarının üye olduğu MSG'nin verilerine göre 2012 ve 2013 yıllarının telif sıralamasında ilk 15'e bakıldığında listede sıralamadan çıkan 4 isim var. 2013'te Muharrem Ömer Özgün, Nazan Öncel, Gökhan Kırdar ve Ersay Üner listeden çıkmış, yerlerine Sıla, Fetah Can, Febyo Taşel ve Ozan Doğulu girmiş görünüyor. 2013'ün en çok kazanan 15 MSG üyesi sanatçı sıralaması ise şöyle:

WSJ

Kaynak: http://www.wsj.com.tr/article/SB10001...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın