Görüş Bildir
Haberler
1 Mayıs Komitesi'ne Taksim'de Polis Müdahalesi

1 Mayıs Komitesi'ne Taksim'de Polis Müdahalesi

adem kara
21.04.2014 - 12:39 Son Güncelleme: 21.04.2014 - 17:39
İçeriğin Devamı Aşağıda

1 Mayıs Komitesine Taksim'de Polis Müdahalesi

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin oluşturduğu 1 Mayıs Komitesi, Gezi Parkı merdivenlerinde basın açıklaması yapmak istedi. Ancak polis grubun otelden çıkmasına izin vermedi. Yaşanan tartışmaların ardından gruba biber gazı sıkıldı. Kalkanları kullanan polisler grubu Taksim Hill Otel’e  sürükledi. Gruptakilerden 9′u polis tarafından gözaltına alındı.

DİSK Başkanı Kani Beko, KESK Başkanı Lami Özgen ve bereberindekiler daha sonra otelin önüne çıktı. DİSK Başkanı Beko burada bir basın açıklaması yaptı. Beko açıklamasında, “1 Mayısla ilgili DİSK, KESK, Tabib Odası, TMOB ve emek dostları ile birlikte yapılacak olan basın açıklaması ile ilgili oltelden çıkar çıkmaz, bize karşı yapılan bu devlet terörünü kınıyorum. Biz 4 örgüt lideri olarak eğer burada göz altı varsa; bu konfederasyon başkanlarını alabilirsiniz. Ama işçilere müdahale etmek, işçilere el, kol kaldırmak kesinlikle doğru değildir” dedi. Beko göz altına alınanların iş yeri temsilcileri olduğunu belirterek, “Onların derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Biz otelde temsilciler kurulumuza devam edeceğiz. Ancak DİSK, KESK, TTB, TMOB örgütleri olarak emekten demokrasiden, sendikal hak ve özürlüklerden yana olan tüm emek dostlarımla beraber 1 Mayıs günü Taksim’de olacağız” diye konuştu.

Beko’nun açıklamasının ardından CHP genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’de otele geldi. DİSK Başkanı Bek, KESK Başkanı Lami Özgen basın mensuplarına açıklamalarda bulunarak 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlayacaklarını belirttiler. CHP Genel Başkanı Tekin ise gruba destek vermek için geldiğini belirtti. (DHA)

Taksim Hill Otel’de basına kapalı olarak yapılan toplantı öncesi konuşma yapan Kani Beko, DİSK’in ve Kamu Emekçileri Sendikası (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) üzerinde kesinlikle sermayenin, hükümetin ve devletin baskısının olamayacağını belirterek, “Olursa sendika örgütleri devlet terörüne, siyasal iktidara ve sermayeye kesinlikle boyun eğmez. Ondan dolayı da devletin ve hükümetin tarif ettiği 1 Mayıs’ın kutlama alanına ve alanlarına Yenikapı, Kadıköy ve Kartal’a biz evet demedik. Bizim için 1 Mayıs’ın yapılacağı yer Taksim’dir dedik” diye konuştu.

Kani Beko, izin verildiği zamanlar 1 Mayıs kutlamalarında Taksim’de bir sorun yaşanmadığını belirterek, “Bizim Taksim diye bir inadımız yok. Bizim mitingleri illa da Taksim’de yapalım diye inadımız yok. Biz mitingleri Yenikapı’da, Kadıköy’de, Maltepe’de de yapabiliriz, ama 1 Mayıs Birlik, Dayanışma, Mücadele anmasını kesinlikle Taksim’de yapmak zorundayız. Nedenine gelince; otel çatılarından 1 mayıs 1977’de bizim işçi arkadaşlarımıza faşist katiller tarafından ateş açıldı. 37 arkadaşımız burada can verdi. daha sonra 1 Mayıslarda can veren kardeşlerimiz de oldu. Biz onların katilleri bulununcaya kadar, adalete teslim edilinceye kadar kesinlikle bizim 1 Mayıs Birlik, Mücadele, Dayanışma günüyle ilgili taksim sevdamız kesinlikle bitmeyecek” dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını Anayasanın 34. maddesini hatırlatan Beko, hükümetin yapılacak kutlamalara yardımcı olması gerektiğini belirtti.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile yaptıkları görüşmeyi hatırlatan Beko, “Vali Bey Taksim’in açılamayacağını söyledi. Biz de önümüzde bir süre var, bu süre zarfı içinde görüşmelere açık olduğumuzu ifade ettik. Sabahın erken saatlerine kadar biz görüşerek, konuşarak Taksimin açılması konusunda gerekli barışçıl girişimlerimizi yapmaya devam edeceğiz. Ama nihai hedefimizin 1 Mayıs kutlamalarının Taksim olduğunu buradan bir kez daha ilan etmek istiyorum” dedi.

Kani Beko, Taksim konusunda neden ısrar ettiklerini de şöyle sıraladı:

“Gezi direnişinde özgürlük, adalet ve demokrasi isteyen 8 kardeşimizi kaybettik. Berkin Elvan’ın cenazesinde milyonlarca insanın bir araya gelip Türkiye’deki devlet terörünü kınaması, demokratik tepkilerini ortaya koymaları Türkiye demokrasisi açısından çok önemli ve çok hayatidir. DİSK’in hedefi, birlik mücadele dayanışma, insanca yaşam insanca düzen için, parasız eğitim, parasız sağlık için, işçilerin, emekçilerin ve ezilenlerin birliği için her tür ayrımcılığa karşı savaşa işgale ve emperyalizme karşı bir arada yaşamak için gezi direnişinde kaybettiğimiz çocuklarımız için, mücadelenin alanın 1 Mayıs’ta Taksim alanındayız.”

Zete

Kaynak: http://zete.com/1-mayis-komitesine-ge...

Fotoğraf: T24

Fotoğraf: Radikal

Fotoğraf: Bianet

Fotoğraf: Evrensel

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fotoğraf: Yeşil Gazete

Fotoğraf: Zete

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0