onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
1 Dakikada Yapacağınız Günlük Rutinlerle Uzun Süren Temizliklere Elveda! Yatak Temizliğinin Püf Noktaları

1 Dakikada Yapacağınız Günlük Rutinlerle Uzun Süren Temizliklere Elveda! Yatak Temizliğinin Püf Noktaları

13.08.2022 - 07:02

Gün içerisinde en fazla vakit geçirdiğimiz alanların başında yatak gelir. Ortalama olarak herkes, yaklaşık günde 8 saatini burada geçirir. Bu sebeple de oldukça çabuk kirlenen yatakların düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Peki, bu kadar çok vakit geçirdiğimiz yerde 'Hijyen nasıl sağlanır?' diye merak edebilirsiniz. Yatağı temiz tutmak için düzenli olmak önem taşır. Günlük ve mevsimsel olarak gerekli uygulamalar yapılırsa rahat ve ferah bir uyku çekebilirsiniz. Gelin, yatak temizliğinin püf noktalarına beraber bakalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Öncelikle malzemelerinizi hazırlayın ve çarşafları makineye atın.

Öncelikle malzemelerinizi hazırlayın ve çarşafları makineye atın.

Yatak temizliği yapmadan önce öncelikle gerekli malzemeleri bir araya getirmek sizin için kolaylık sağlar. İhtiyaç duyacağınız malzemeler arasında elektrik süpürgesi, temiz bir bez, alerjiniz yoksa leke çıkarıcı ve karbonat yer alır. Bunların yanında eğer gerekli ise çamaşır suyu gibi ürünler de kullanabilirsiniz. Yatağın üzerinde yer alan çarşaf, yastık ve yorgan kılıfı gibi yıkanabilir ürünleri makineye atın ve onların temizlenmesini sağlayın. Temizlik işlemi bittikten sonra yatağın üzerine yeni ve temiz örtüler sermeyi ihmal etmeyin.

İşe ilk önce elektrik süpürgesi ile başlıyoruz.

İşe ilk önce elektrik süpürgesi ile başlıyoruz.

Yatakların üzerinde bolca toz, mayt ve insan derisinden dökülen materyaller birikir. Bunlardan kurtulmanın en iyi yollarından biri, yatağı elektrikli süpürge ile temizlemek olarak bilinir. Elektrik süpürgenin başlığının temiz olduğundan emin olduktan sonra yatağın üstünü kolaylıkla temizleyebilirsiniz. Ayrıca yatağın dikiş yerlerinde daha fazla toz birikebilir. Bu sebeple bu noktaları temizlerken daha dikkatli olmak gerekir.

Hırçın lekelerle mücadele.

Hırçın lekelerle mücadele.

Süpürülen yatak, temizlenmeye hazır hâle geldi. Öncelikle yatağın uzun süre kullanılmasından kaynaklanan sararmaları temizlemek öncelikli adımlardan biri olur. Aynı şekilde yatakta çay veya kahve lekesi gibi lekeler varsa bunlar için leke çıkarıcı kullanmak gerekir. Leke çıkarıcının daha iyi performans vermesi adına ürünü fırça ile yatağa sürtebilirsiniz. Daha sonra bu alanları temiz bir bezle silerek kurumaya bırakmanız gerekir.

Yatağınızı havalandırın ve daha ferah bir uyku deneyimi yaşayın.

Yatağınızı havalandırın ve daha ferah bir uyku deneyimi yaşayın.

Sıradaki adım ise yatağın havalandırılması. Bu aşama, yatağın üzerinde oluşan kötü kokuların dağılmasını sağlayacağı gibi aynı zamanda bakteri oluşumunun da önüne geçer. Yatağınızı uzun süre havalandırmanız sizin açınızdan faydalı olur. Bu esnada yatağın üzerine karbonat serpebilir, böylelikle karbonatın yatağın üzerindeki nemi çekip almasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede daha iyi havalandırma imkânı oluşur.

Yatağınızı ters çevirin ve farkı görün.

Yatağınızı ters çevirin ve farkı görün.

Uzun süre aynı yönde kullanılan yataklarda çökmeler meydana gelir. Bunu önlemek adına rutin dönemlerle yatağın ters yüz edilmesi gerekir. Böylelikle hem daha hijyenik hem daha konforlu bir uyku deneyimi yaşanabilir. Aynı zamanda yatağın bu şekilde düzenli olarak çevrilmesi, kullanım ömrünün de uzamasını sağlar. Bu adımdan sonra yatağınıza temiz çarşaf geçirebilir ve böylelikle rahat bir uykuya zemin hazırlayabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Uzun süre yatağı temiz tutmanın yolu.

Uzun süre yatağı temiz tutmanın yolu.

Yatağı temiz tutmak için öncelikle yatağa günlük kıyafetlerle girmemek gerekir. Böylelikle dışarıdan toz ve kirleri yatağa taşımamış olursunuz. Aynı zamanda gün içerisinde yatağa oturmak, üzerinde bir şeyler yiyip içmek de kısa sürede yatağınızın kirlenmesine yol açar. Yatağın üzerine bir örtü örterek gün içerisinde toz ve nemden etkilenmemesini sağlayabilirsiniz. Bu örtüler, yatağı tozdan koruduğu gibi makinede yıkanacağı için oldukça pratik kullanım sağlar. Aynı zamanda yatakta oluşan lekeleri bekletmeden onlara müdahale etmek de yatağın temiz kalmasına yardımcı olur.

Günlük olarak ne yapılmalı?

Günlük olarak ne yapılmalı?

Öncelikle yatağın üzerini açarak hava almasını sağlamak gerekir. Bu esnada eğer mümkünse pencere açmak ve içeri temiz hava girmesini sağlamak hem yatağın daha iyi havalanmasını sağlar hem odanın içerisindeki kirli havanın değişmesinde etkili olur. Bu işlemden sonra ise yatak örtüsünün düzgün şekilde yatağın üzerine serilmesi ve mümkünse yatağın koruyucu örtü ile örtülmesi gerekir.

Aylık ve mevsimlik uygulamalar.

Aylık ve mevsimlik uygulamalar.

Yatağın temizliği yukarıda anlattığımız gibi yapılmalı, düzenli olarak da etrafı temizlenmeli. Bunun yanında yatak başlığı ve yatağın yanında yer alan komodin gibi eşyaların tozunun alınması da gerekir. Yatağın etrafı ve mümkünse altı, sık sık süpürülmeli. Aynı zamanda yatağı dönemsel olarak güneşe çıkarmak zor da olsa hijyen açısından önem taşır. Güneş, birçok bakterinin ölmesini sağlayarak daha hijyenik bir ortama kavuşmanızı sağlar.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
2
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın