Görüş Bildir
Haberler
Tac Mahal'in Hikayesi: 1,062,834,098 Dolarlık Yapı Tac Mahal Gezi Rehberi

Tac Mahal'in Hikayesi: 1,062,834,098 Dolarlık Yapı Tac Mahal Gezi Rehberi

Nur YILMAZ
19.05.2023 - 22:50

İngiliz Lordu Edward Lear dünyanın Tac Mahal'i görenler ve görmeyenler olarak ikiye ayrıldığını dile getirmiştir. Tac Mahal, dünyanın 7 harikasından birisidir. 1983 tarihinde UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yerini almıştır. Şah Cihan ve Mümtaz Mahal'in aşkına dayanan Tac Mahal'in hikayesi ne, Tac Mahal nerede?

İşte, Tac Mahal'in hikayesi...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tac Mahal Nerede?

Tac Mahal

Yamuna Irmağı’nın hemen kıyısında yer alan Tac Mahal, Agra şehrinin dışında konumlanmaktadır. Tac Mahal'i ziyaret etmek istiyorsanız ilk olarak Agra'ya gelmeli oradan Tac Mahal'e geçmelisiniz. Agra kentine gidince bütün yolların Tac Mahal'e çıkmak için tasarlanmış olduğunu fark edeceksiniz.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Tac Mahal’e Nasıl Gidilir?

Tac Mahal

Türkiye'den Agra'ya direkt uçuş bulunmadığı için Hindistan Yeni Delhi gitmek en mantıklı seçenektir. İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Air India ve Türk Hava Yolları firmalarının her gün birer tane Yeni Delhi’ye direkt uçuşu bulunuyor. Yeni Delhi İstanbul arası yaklaşık beş buçuk saat sürmektedir. Yeni Delhi'den sonra Agra'ya gitmek için uçakla mı, trenle mi, otobüs ile mi gideceğinize karar vermeniz şart.

  • Eğer Agra'ya uçak ile gidecekseniz, Delhi ve Jaipur üzerinden uçuşların yapıldığı küçük bir havalimanı mevcut. Fakat bu hava alanında yaşanana uçuş gecikmeleri ve bilet fiyatlar sebebi ile tercih ederken biraz düşünmekte fayda var.

  • Eğer tren ile gidecekseniz, Delhi'den yaklaşık olarak günde 20 defa Agra'ya giden trenler hareket etmektedir. Agra kenti önemli bir tren hakkı üzerinde yer almaktadır. 

  • Son olarak eğer otobüsü tercih edecekseniz, süre ve rahatlık açısından iyi bir seçenek olmadığını belirtmekte fayda görüyoruz.

Tac Mahal Hakkında Genel Bilgi

Tac Mahal

Tac Mahal'i görmeye Cuma günü geldiyseniz burası yalnızca Müslümanlar içeri girebiliyor. Bu neden ile Cuma günleri Türk pasaportunuz var ise rahatlıkla ziyaret edebilirsiniz. 

Tac Mahal Ziyaret Saatleri

Tac Mahal'de yer alan anıt mezar için kapı açılışı 06.00'dır. Eğer kapı açılış saatinde orada olursanız hoş fotoğraflar çekebilir ve rahat bir şekilde gezebilirsiniz.

Tac Mahal Giriş Ücreti

Tac Mahal'e Batı Doğu ve güney kapısı olmak üzere üç farklı kapıdan girebiliyorsunuz. Batı ve Doğu kapısı gün doğumu ve gün batımında açık. Güney kapısı ise 08.00 ila 17.00 arasında açıktır. Orada hiç uğraşmayım internetten biletimi alırım diyorsanız tıklayınız

Tac Mahal’i Gezmek İsteyenler İçin Bilgilendirme

Tac Mahal'i ziyarete gidecekseniz ilk bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken nokta yerli ve yabancı turistlerin farklı sıralardan içeriğe alındığıdır. “High Value Ticket” ve “General Value Ticket” isimli iki kuyruk var. Turistler fiyat olarak daha pahalı ancak sıra beklemeniz daha kısa sürmektedir. 

Şah Cihan ve Mümtaz Mahal’in sandukalarının bulunduğu kubbeli bölümde fotoğraf ya da kamera ile görüntü almak yasak.

Tac Mahal'i ziyaret edecekseniz eğer gün doğumundaki efsane manzarasını izlemek için de gitmenizi öneriyoruz.

Tac Mahal’in Mimarisi

Tac Mahal

20 bin işçi ile 22 yılda tamamlanan Tac Mahal ile ilgili yabancı kaynaklarda yapının baş mimarının Ustad-Ahmad Lahauri olduğu yazıyor. Bunun yanı sıra Orta Asya ve İran’dan özel olarak çağırılan kakmacılık isimli süsleme sanatını yapan kakmacılar, ressamlar, taş kesiciler, oymacılar, hattatlar ve kubbe inşaatçılarından bahsediliyor.

Tac Mahal'in mimarisinde kırmızı kumtaşı ve değerli ya da yarı değerli taşların süslemeleri ve mermer tuğla ve kireç harç kullanılmıştır. 

Binanın önemli bir detayı ise Yamuna Nehri kıyısında bir zemine inşa edilmiş olmasıdır. Balçıklı zemine inşa edilen bu yapının özelliği Şah Cihan’ın odasından karısını izleyebilmesidir. Zeminde bulunan batma ve kaymayı önlemek amacı ile büyük bir kuyu kazılmış ardından ise içi kayalar ile sağlamlaştırılmış ve üzerine de bina yapılmıştır. 

Dikkatlice bakıldığında kulelerin dik değil dışa doğru birazcık yatık pozisyonda olduğunu fark edeceksiniz.

Tac Mahal'in İçi

Tac Mahal

İçerisinde birden fazla binayı barındıran Tac Mahal için en az 1 saat 30 dakikanızı ayırmanızda fayda var. Zaten bilet ve güvenlik işlemlerinden geçmeniz yarım saatinizi alacaktır.

Yansıma havuzu ile sizleri karşılayan Tac Mahal'de havuz türbeye dek uzanıyor. Tac Mahal ana kapı, cami, anıt mezar, konuk evi ve bu yapıları çevreleyen alandan oluşmaktadır. Tac Mahal Hint-İslam mimarisinin, günümüze dek yapılmış en harika örneği olarak kabul görüyor. Bu kadar harika olmasının nedeni bu binanın, gölgeli ve ışıklı, dış bükey ve iç bükey, kemerli ve kubbeli, dolu ve boş alanları arasındaki ritmik birleşimleridir.

Tac Mahal, 305’e 580 metre, dikdörtgen yapıda bir yapı şeklinde inşa edilmiştir. Bu yapının yüksekliği 33 metre taç kapıları ile 75 metre yüksekliğindeki anıt kubbe çevrelenmektedir. 

Şah Cihan’ın ve Mümtaz Mahal'in oyma mezarları üst katta kubbenin alt tarafında yer almaktadır. Ancak asıl mezarları en alt katta yer almaktadır. Oyma mezarların bulunduğu salonda ses 7 defa yankı yapacak şekilde dizayn edilmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tac Mahal’in Hikayesi

Tac Mahal

Şah Cihan'ın Mümtaz Mahal dışında 2 eşi daha vardır. İki eşiyle de politik ittifaklar gereği evlendiği ve aralarında ki ilişkinin sıfat boyutunda bir ilişki olduğu söylenmektedir. İki eşindende çocuğu olmuştur ancak bunun nedeninin prosedür gereği olduğuna dair iddialar vardır. Şah Cihan'ın aşk evliliği olan Mümtaz Mahal ile tek eşli bir hayat yaşadığı düşünülmektedir.

Şah Cihan Mümtaz Mahal'a hem ülke ile ilgili konularda hem de kişisel olarak çok güvenirmiş. Şah Cihan Mahal'a güvenini göstermek için en yüksek yetki olan şahın mührünü kullanma yetkisi takdim etmiş. Şah Cihan'ın eşi Mahal ise politikadan ve devlet ile ilgili işlerde çok yer almaktan hoşlanmazmış. Ancak seferlere kocasının yanında gidermiş. Şah Cihan'ın yanında gittiği seferlerden birinde henüz 40 yaşına bile gelmeden doğum yaparken hayata gözlerini yummuş.

Eşinin ölümüne dayanamayan Şah Cihan 1 yıl boyunca depresyona girmiş. En büyük kızı sayesinde 1 yıl sonunda depresyondan çıkan Şah Cihan, “dünyanın kraliçesi” anlamına gelen Mümtaz Mahal ismini taktığı karısı için Tac Mahal'i inşa ettirmiş.

Tac Mahal Gezgin Yorumları

Tac Mahal

İnşası 22 yıl süren Tac Mahal'in muhteşem mimarisi.

'Gerçekten rüya gibi… Aşkın mimarisi muhteşem. İçeri girerken daha duygulanıp gözlerinizden yaşlar damlamıyorsa duygu çıtanız birmiş demektir… şahcihanın bu muhteşem eseri mutlaka görülmeye değer ölmeden önce yapılacaklar listenize eklemeniz gerekiyor…'

Tac Mahal'i gören gezginlerden uyarı niteliğinde bir yorum.

'Hindistana sadece burayı görmek için geline bilir. Her ne kadar babür hanın tahtan indirilmesine sebep olmuş olsada , hindistana yüzlerce yıllık bir hediye bırakmış. Beyler babür han standartları çok yükseltmiş haberiniz olsun 😀 Bu arada yanınıza gelip ben rehberim bak bir sürü sıra var öne alırım diyenlere inanmayın bilet gişesindede , giriş kapısında da , türbe girişindede turistlerin girişi ayrı ve hiç sıra yok . Gözünüz yinede sıradan korktu polise sorun onlar sizin sıranızı gösterir ve içeri kesinlikle yiyecek alınmıyor didik didik aranıyorsunuz'

Rüya gibi bir yapı...

'Dünya mirası bir yapı... Muhteşem.. Hangi köşesinden foto alacağınızı şaşıracaksınız..'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
237
205
146
114
112
104
97
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın