Görüş Bildir
Haberler
'Kişisel Bilgilerin Ele Geçirilmesi' İddianamesi Kabul Edildi

'Kişisel Bilgilerin Ele Geçirilmesi' İddianamesi Kabul Edildi

ATKN
15.01.2015 - 14:59
İçeriğin Devamı Aşağıda

10 polis 10 yılla yargılanacak

Başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesinin kişisel bilgilerinin ele geçirilmesiyle ilgili yürütülen soruşturmada 10 polis hakkında hazırlanan iddianame mahkeme tarafından kabul edildi. Sanıklar 3 ilâ 10 yıl hapis cezasıyla yargılanacak.

Ankara 45. Asliye Ceza Mahkemesi başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesinin kişisel bilgilerinin, 'Deva 1-2' programları üzerinden sorgulama yapılarak ele geçirilmesiyle ilgili soruşturma kapsamında 10 polis hakkında hazırlanan iddianameyi kabul etti. Polisler 'Kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek' suçundan 10 yıl 6 aya kadar hapis cezasıyla yargılanacak.

İddianamede, Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, kardeşi Mustafa Erdoğan, oğulları Bilal ve Ahmet Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan, gelinleri Sema ve Reyyan Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kız kardeşi Vesile İlgen ve eşi Ziya İlgen 'müşteki' olarak yer aldı.

'Şüpheliler' ise polis memurları K.T, M.A, Ö.G, O.T.B, Y.T, İ.Ü, A.K, S.Ş, M.Y. ve komiser F.Ş. olarak gösterildi.

‘Bilgileri dış ülkelere vereceklerdi’

İddianamede, çeşitli illerde görev yapan şüphelilerin 'Deva' programına kendi şifreleriyle girerek, Erdoğan ve ailesinin bilgilerine erişim sağladıkları ifade edildi. Kişilere ait her türlü bilginin yer aldığı programda, devlete ait 'sır' niteliğinde herhangi bir bilgi olmadığı, ancak Erdoğan ve ailesine ait kişisel verilerin yer aldığı bildirildi.

Şüphelilerin hiçbir istihbari veri girişi yapmadan kişisel bilgileri sorgulaması hakkında 'Şüphelilerin, Erdoğan ve ailesinden birilerinin özel bilgilerini elde ederek toplum nazarında küçük düşürmek, siyasi olarak bu bilgileri şantaj için kullanmak, seçimlerde yenilmesini sağlamak, dış ülke istihbaratlarına bu bilgileri vererek, Türkiye'nin imajını zedelemek amacını güttükleri anlaşılmaktadır' denildi.

Şüphelilerin savunmasında ise, 'Erdoğan'ı sevdikleri ve fotoğrafına bakmak için programa girdikleri gibi saçma, delillerle tutarsız, birbirinden kopyalanmış ifadeleri kullandıkları, savunma içgüdüsüyle hareket ederek yalan söylediklerinin anlaşıldığı' ifadesine yer verildi.

İddianamede ayrıca şu ifadeler yer aldı:

'Erdoğan ve ailesinin kişisel özel bilgilerinin elde edilmesinin yalnızca şahısları mağdur etme amacını taşımadığı; bu bilgilerin başka ülkelerin istihbarat servislerine verilerek casusluk konusu yapılmasının mümkün olduğu gibi bu bilgiler kullanılarak, kişiler üzerinde şantaj yapılmasının dahi mümkün olduğu; bu nedenle devletin, milletin ve ülkenin kaderini etkilemesi kuvvetle muhtemel olduğundan elde edilmesi tehlikeli - yasaklanmış bilgi niteliği taşıdığı, söz konusu bilgilerin devlet görevi nedeniyle kişisel veri niteliğini de aştığı; şüphelilerin bu suçları işlerken amaçlarının, salt kişisel veriyi öğrenmek değil bu veriler üzerinde çalışarak Erdoğan ve ailesi üzerinde tahakküm kurulmasını sağlayarak, özel yararlar elde etmek olduğu anlaşılmaktadır.'

Polisler hakkında 'Kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek' suçlamasının yanı sıra görev yaptıkları farklı yerlerden (şehirlerden) aynı amaçlarla söz konusu bilgileri elde etmeye çalışmalarının, bir örgütün faaliyeti niteliğinde olduğu, örgütlü bir yapı adına bu suçları işledikleri gerekçesiyle 'örgüt adına suç işlemek' suçundan ayrı bir soruşturma devam ediyor.

Al Jazeera Turk

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/10-...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0