Görüş Bildir
Haberler
Çankaya'da Temizlik İşçilerinin Muhteşem Dönüşüm Öyküsü: Çöpe Atılan Kitaplardan Gezici Kütüphane, Enstrümanlardan Müzik Grubu

etiket Çankaya'da Temizlik İşçilerinin Muhteşem Dönüşüm Öyküsü: Çöpe Atılan Kitaplardan Gezici Kütüphane, Enstrümanlardan Müzik Grubu

Çankaya Belediyesi'ne bağlı temizlik işçileri, çöp konteynerinin yanına bırakılan kitaplardan, 25 bin kitaplık dev bir kütüphane kurmuştu. Bununla yetinmeyen işçiler, kitaplara tüm Ankaralılar erişebilsin diye, çöp toplama araçlarından birini gezici kütüphaneye çevirdi.

Çöp konteynerlerinin yanına bırakılan malzemelerden de, 'Grup Teneke' adında bir müzik grubu kuran işçiler, 1 Mayıs etkinliklerinde ve İşçi Filmleri Festivali'nde sahne aldı. İşçiler ayrıca, grubun Avrupa'dan da davet aldığını söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye'nin ilk işçi kütüphanesinde şimdi 25 binden fazla kitap var

Türkiye'nin ilk işçi kütüphanesinde şimdi 25 binden fazla kitap var

Euronews Türkçe'den Menekşe Tokyay'ın haberine göre, uzun bir süredir çöp konteynerinin kenarına bırakılan kitaplardan, 25 binin üzerinde eserin yer aldığı İşçi Kütüphanesi'ne hayat veren Çankaya Belediyesi temizlik işçileri, projelerini geliştirmeyi sürdürüyor.

İşçi Kütüphanesi dışında işçiler bir gezici kütüphane projesini başlattı ve benzeri şekilde, çöpe bırakılmış enstrümanlardan kurdukları müzik grubuyla bazı etkinliklerde sahne almaya başladı.

Çankaya Belediyesi işçilerinin son projesi 'Yürüyen Kitap'

İşçiler projeye inandı

İşçiler projeye inandı

Ankara’nın Mühye köyünün içindeki çöp toplama şantiyesine dönüştürülen binada üç sene önce Türkiye’nin ilk İşçi Kütüphanesi’ni kurdular. İlk başlarda sadece işçilere ve çocuklarına açık olan kütüphane, zamanla büyüdü ve geniş kesimlere açılma kararı alındı. 

Şantiye yöneticisi Emir Ulu Ertekin, 'Buraya ilk kitap raflarını koyduğumuzda bazı işçi arkadaşlarım ‘kimse bizi tanımaz’ diyordu. Ben onlara bu projeye inanmalarını öğütledim' diye konuştu.

Temizlik işçisi Murat Küçük, “her boş vaktimde buraya gelip kitap okuyorum,” dedi.

Normalde de kitap alışkanlığı olduğunu belirten Bülent Doğan ise, 14 yaşındaki oğluna da okuması için çizgi roman ağırlıklı kitap götürdüğünü belirtiyor. “Hem bilgi sahibi olmuş oluyoruz, hem de burada dinleniyoruz,” şeklinde konuştu.

Çöplerden çıkan materyallerle kurulan Grup Teneke, Avrupadan davet aldı

Çöplerden çıkan materyallerle kurulan Grup Teneke, Avrupadan davet aldı

İşçiler, yalnızca İşçi Kütüphanesi ve Yürüyen Kütüphane ile Ankaralıların kültür iklimine dokunmuyor, aynı zamanda çöpten çıkan materyaller ile kurdukları Grup Teneke ile çeşitli etkinliklerde sahne alıyor. 

Süpürgeden tenekeye, çöpe atılmış halde bulunan ve tamir edilen saza dek farklı çalgıları kullanan Grup Teneke, 1 Mayıs İşçi Bayramı etkinliklerinde ve İşçi Filmleri Festivali’nde sahne alıyor. Grup Teneke, önümüzdeki dönem için Avrupa’daki festivallere de davet alıyor.

Kütüphane, 2006'da 3 bin 500 kitapla kuruldu.

İşçi Kütüphanesi'nde, yapılan bağışların da etkisiyle 25 bine yakın eser bulunuyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
352
156
8
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gülcan LK

Muhteşemsiniz.

Pasif Kullanıcı

Şu çöpçülerin yaptığını biz yapamîyoruz.Demek imkânlarla alakalı deģilmi.