Görüş Bildir
Haberler
'Klasik Müzik Tarihindeki En Cömert Bağış'

'Klasik Müzik Tarihindeki En Cömert Bağış'

Ulaş
08.10.2014 - 19:19

Dünyanın en prestijli orkestralarından 1842 yılında kurulan Viyana Filarmoni Orkestrası, tüm arşivini dijital platforma aktarıyor. Görüntülerde bir zamanlar aralarında Nazi Partisi mensuplarının da bulunduğu orkestra üyeleri de var.

Viyana Filarmoni Orkestrası, arşivlerini 1 milyon Dolar karşılığında dijital platforma taşımaya karar verdiğini açıkladı. Orkestra yönetimi tarafından yapılan açıklamada, aktarım için gerekli bağışın Birgit Nilsson Vakfı tarafından yapıldığı ve bunun dünya klasik müzik tarihinde yapılmış en cömert bağış olduğu belirtildi. Üyeleri tamamen erkeklerden oluşan ve kendi seçim sistemine, kendi yönetim şekline sahip, tamamen bağımsız bir orkestra olarak birlikte çalışacağı solistleri kendi seçen Viyana Filarmoni Orkestrası, bir dizi değişikliğe de gideceğini açıkladı.

Eski defterler açıldıkça da Viyana Filarmoni Orkestrası'nın tarihine dair mevcut bilgiler tazeleniyor, yeni bilgiler de açığa çıkıyor. Arşivinde Bruckner, Brahms gibi büyük bestecilerin eserlerinin ilk seslendirilişinin, el yazılarıyla yazdıkları kompozisyonların, çok değerli enstrümanların yanı sıra, aralarında Nazi partisine kayıt olmuş orkestra üyelerinin de hikayeleri bulunuyor. Ayrıca Nazi partisinin propaganda yıllarının da Viyana Filarmoni'ye yansımaları yine orkestra arşivi içerisinde yer alıyor.

Özellikle 1938-1944 yılları arasında Hitler ve Goebbels etkisinde programlar hazırlayan orkestranın tarihinde 1939 yılı önemli bir tarih. Geleneksel yeni yıl konserinde Nazi Propaganda Bakanı Joseph Goebbels lehine coşkulu tezahüratlar yapılmıştı. Ayrıca 1942 yılında, orkestranın kuruluşunun 100. yılını kutlama konserinde çalanların yarısı Nazi partisi üyesiydi.

Yıllardır arşiv girişleri sıkı sıkıya denetlenen ve çok sınırlı sayıda insana izin verilen Viyana Filarmoni Orkestrası, tarihini bu bir milyon Dolarlık bağışla dijital platforma taşıyarak, bir tür şeffaflık da elde etmiş olacak. Konuyla ilgili orkestra başkanı Andreas Grossbauer'in yaptığı açıklamada ise şu anki arşiv bölümünün çok küçük olduğuna değindi, 'Değişmek ve dijital arşivimizi oluşturarak öğrencilere ya da öğrenmeye gelen herkese Viyana Filarmoni'nin tarihini açmak istiyoruz' sözleriyle de katı kuralları ile bilinen Viyana Filarmoni Orkestrası'nın bir değişim sürecine girdiğinin de altını çizdi.

  • Reuters, Al Jazeera
Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/en-...
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0