Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaldığı otele yapılan saldırıyla ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıktı. AA'nın haberine göre, saldırıyı gerçekleştirenler Bordo Bereliler'di.
15 Temmuz'u 16 Temmuz'a bağlayan gece Türkiye, tarihinin en zor zamanlarından birini yaşadı. Askerler yolları trafiğe kapattı. Televizyon binaları ele geçirildi. Jetler havada uçuşurken TBMM bombalandı. Vatandaşlar sokaklara dökülerek darbeye hayır dedi. Türkiye'de bulunan yabancı futbolcular ise olanlara anlam veremeyerek korku içerisinde yaşananları takip etti. İşte darbe girişimine tanık olan futbolcuların anlattıkları:
15 Temmuz gecesi gerçekleştirilen darbe teşebbüsünde toplum olarak korkunç görüntülere sahne olduk. İnsanların üzerine hem karadan hem havadan ateş açıldı, tanklar sürüldü, asker polis çatıştı. Sabaha karşı teşebbüs başarısız olunca öfkeli halk da sorumlu gördükleri askere şiddet uyguladı. Tabii bu sırada da hem şok edici görüntüler yaşandı hem de sosyal medyada ciddi bir bilgi kirliliği ortaya çıktı.
Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde darbe girişimini protesto eden 22 yaşındaki Ramazan Okçuoğlu, 29 yaşındaki Metin Erdoğan'ın 'Fenerbahçe şampiyon mu oldu?' diye sormasına sinirlenerek tartıştı. Ramazan Okçuoğlu'nun bıçakladığı Metin Erdoğan hayatını kaybetti.
Darbe girişiminin ardından gözaltına alınan isimlerden birisi de 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti. Huduti, gözaltına alınan askerler arasındaki en yüksek rütbeli isim.
15 Temmuz akşamı yaşanan darbe girişiminin ardından Hava Kuvvetleri eski komutanı Orgeneral Akın Öztürk ile damadı Yarbay Hakan Karakuş'un çıktığı belirtildi.
Türkiye'de, TSK içerisinde bir grubun gerçekleştirdiği darbe girişimi sırasında tankların kağıt gibi ezdiği araçlar demir yığını haline dönüşürken, başta Emniyet Müdürlüğü binası olma üzere bazı kamu kuruluşları da hasar gördü.
Darbe girişiminin ardından birçok olay gerçekleşti Türkiye'de. Birçok unutulmayacak görüntüler var herkesin hafızasında. İşte o unutulmayacaklardan birisi de polislerin, hiçbir şeyin farkında olmayan askerlere yardım elini uzatması...
Ülkemizde askerî müdahaleler, tarih boyunca kimi zaman ordunun kurumsal olarak, kimi zaman ise bazı yüksek rütbeli subayların kendi başlarına inisiyatif alarak sivil yönetime el koyma girişimleri olarak vuku bulmuştur. Bunlardan bazıları başarıya ulaşmış, bazıları ise yalnızca hükümete yapılan bir uyarı olmakla kalmıştır. İşte son günlerde içinde bulunduğumuz ortamı anlamak için mutlaka bilmemiz gereken, Türkiye'de gerçekleşmiş askeri müdahaleler ve müdahale girişimleri:
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, darbe girişimiyle bağlantılı olduğu şüphesiyle 2 bin 745 hakim ve savcının gözaltına alınmasını istedi. Yurt genelinde yapılan operasyonlarda şu ana kadar 426 hakim ve savcı gözaltına alındı.
15 Temmuz 2016 cuma akşamı başlayan ve askeri darbe girişimi olarak gerçekleşen olayda o kadar çok şey yaşandı ki; bu görüntüler uzun yıllar hafızalardan silinmeyecek...
Dün yaşanan darbe teşebbüsünün ardından hayat kısmen normale dönse de, her an yeni bilgiler gelmeye devam ediyor. Şimdi de darbe teşebbüsünü planladığı iddia edilen askerlerin whatsapp konuşmaları ele geçirildi.
Darbe girişimiyle ilgili farklı illerde yürütülen soruşturmalar kapsamında çok sayıda yüksek rütbeli subay gözaltına alındı. Türk Ceza Kanunu'nun 309. maddesindeki 'Anayasayı ihlale teşebbüs' ve TCK'nın 312. maddesindeki 'Cebir ve şiddet kullanılarak Türkiye Cumhuriyeti'ni ortadan kaldırmaya ve görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs edilmesi' nedeniyle başlatılan gözaltılar devam ediyor. İşte o askerlerden bazıları:KaynakKaynak 2Kaynak 3Kaynak 4
Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile kameralar karşısına geçti son gelişmeleri aktardı. Yıldırım yaşananlarla ilgili olarak 'bu kalkışma bastırılmış ancak maalesef şehitlerimiz vardır. Toplam 161 şehidimiz, 1440 yaralımız vardır. Bu aşağılık kalkışmaya karışan 2839 çeşitli rütbede subay asker gözaltına alınmıştır' dedi.
Dün akşam saatlerinde TSK'da bir grubun yönetime el koyduğunu açıklamasının ardından, ülke adeta savaş alanına döndü. TBMM'nin bombalandığı, sokaklara insanların döküldüğü, 161 kişinin hayatını kaybettiği, 1154 kişinin ise yaralandığı korkunç gece sosyal medyada böyle yankı buldu: Darbeye Hayır!
Dün gece Türkiye eşi benzeri görülmemiş olaylara tanıklık etti. Askerin darbe girişimi, Cumhurbaşkanı'nın ve camilerden yükselen sokak çağrıları, sokaklara dökülen halk, polis ve askerin karşı karşıya gelmesi ve meclisin bombalanması gibi daha önce pek görmediğimiz şeylere tanık olduk. İnsanlar tüm bu olanları hayatlarının en korkunç, en karanlık, en uzun, en kötü gecesi olarak tanımladı.
Dün akşam saatlerinde başlayan ve sabaha kadar olanca şiddetiyle devam eden darbe girişiminde olayın politik ve toplumsal yönünün hemen ardından, sosyal medyada en çok tartışılan konu er ve erbaşların bu girişimdeki pozisyonu oluyor.
Genelkurmay Başkanlığı'na vekaleten atanan 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, düzenlediği basıın toplantısında, 'Milletimiz meydanlara inerek ülkeyi darbecilere bırakmamıştır' diyen Dündar, 'Darbe teşebbüsü TSK emir komuta zinciri tarafından reddedilmiştir. Türkiye'de darbeler ve cuntalar dönemi bir daha açılmamak üzere kapanmştır' ifadesini kullandı.Darbe girişiminin bilançosunu da açıklayan Org. Dündar, '90 şehit, 1154 yaralımız var, 104 darbeci öldürüldü' dedi.