Daha Az Uyuduğunuz Halde Kendinizi Dinlenmiş ve Üretken Hissetmek Mümkün mü?
Sağlıklı ve kesintisiz bir şekilde uyumak, uyandığınızda sizi sadece iyi hissettirmekle kalmaz, aynı zamanda zihinsel performansınızı geliştirir ve sağlığınızı iyileştirir. Fakat bazı durumlarda yedi veya sekiz saatten az bir sürede uyuyup uyanmak zorunda kalabiliyoruz... Peki ya böyle durumlarda nasıl dinçliğimizi ve enerjimizi korumalıyız? İşte cevabı...👇
Regl, Hamilelik ve Menopozun Düzenlenmesinde Rol Oynayan Östrojen Hormonu Doğal Yollar ile Nasıl Artırılır?
Yaşamın her aşamasında hormonlar vücudumuzda büyük bir rol oynar. Gelişimimizi, cinsel sağlığımızı, metabolizmamızı ve daha fazlasını düzenlerler. Çok güçlü olmalarına rağmen, hormonlar aynı derecede hassastır. Progesteron, testosteron ve östrojen, yaş, diyet ve yaşam tarzı faktörlerinden kolayca etkilenir. Bu içeriğimizde östrojen hormonu hakkında mutlaka bilinmesi gereken bilgileri sizler için derledik. Östrojen hormonu eksikliğinden östrojen kazanımına kadar aradığınız tüm cevaplar burada...👇
İşitme Fonksiyonlarını Ölçmek İçin Kullanılan Test: Odyometri Nedir?
Kulak çınlaması, kulakta basınç hissedilmesi ya da işitme kaybı sorunları nedeniyle bir uzmana başvuran kişinin işitme fonksiyonlarını ölçmek amacıyla uygulanan testlere odyometri denmektedir. Odyometri bölümüne okumak isteyen adaylar Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokullarının Odyometri Programlarından mezun olarak odyometrist olmaktadır.
Travmana Kulak Ver
Gerçek bir ölüm veya ölüm tehdidi, ciddi yaralanma veya cinsel şiddete maruz kalma, başkalarının başına gelen olaylara tanıklık etme; bir yakının doğal afetler, deprem, yangın, kaba güç ya da kaza sonucu ölüm tehdidi ile karşılaşması ya da ölmesi, örseleyici olayın sevimsiz ayrıntıları ile yineleyici biçimde ya da aşırı bir düzeyde karşı karşıya kalma travma olarak değerlendirilmektedir. Travmanın önemli bir özelliği, kişinin o ana kadar kullandığı baş etme biçimleriyle üstesinden gelemediği bir durum olmasıdır. Kişinin karşılaştığı stres verici bir olay ile onunla psikolojik açıdan baş edebilme kapasitesi arasında yaşamsal bir dengesizlik ortaya çıktığında ise ruhsal travmadan söz etmek mümkündür. Ruhsal travmalardan etkilenen pek çok kişide erken dönemde umutsuzluk, şaşkınlık, yoğun korku, suçluluk, çaresizlik ve dehşet duygusu, dissosiyatif semptomlar, kaçınma, ağlama, sinirlilik, içe kapanma, kendisinin ya da sevdiklerinin güvende olmadığını hissetme, olayı yeniden yaşama, uykusuzluk, yeme alışkanlıklarında değişiklik ya da yaşamın amacını yitirmesi gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtiler bir yaşam krizine verilen olağan tepkiler olarak değerlendirilir ve çoğu bir ay içerisinde azalarak kaybolur. Ancak erken dönemde belirtilerin şiddetli olması, beden sağlığını tehdit etmesi (günlerce süren uykusuzluk, beslenme sorunları vs), intihar düşüncelerinin olması, eşlik eden psikiyatrik hastalık ve eski travmaların varlığı ile birlikte belirgin işlevsellik kaybının olması halinde vakit kaybetmeden ruh sağlığı profesyoneline başvurmak gerekir. Belirtilerin uzun süre devam etmesi halinde ise travma sonrası stres bozukluğu ve diğer ruhsal bozuklukların ortaya çıkması olasıdır.
Yeni Yıla Girerken Alınan Kararlara Destek: Glutatyon
Vücudumuzda besinlerin işlenmesinden sonra ortaya çıkan toksik maddelerin bertaraf edilmesi ve hücresel deformasyonların önlenmesindeki rolü itibariyle antioksidanlar diyetimizde yer alması gereken önemli bir unsur. Ve sağlıklı yaşam için en önemli besin ögelerinden birinin antioksidanlar olduğunu hemen herkes biliyor artık.Yapılan bilimsel araştırmaların son dönemde mercek altına aldığı en önemli antioksidan ise glutatyon. Güçlü toksin arındırıcı etkisi yanında bağışıklık sistemini de güçlendiriyor olması önemini artırıyor. Henüz sırrı tam olarak çözülmemiş olmakla birlikte vücudun kendi sentezini yapabildiği ancak stres, radyasyon, enfeksiyonlar, kirlilik ve dengesiz-yetersiz beslenme ile ihtiyacını tam olarak karşılayamadığını ortaya konmuş durumda. Bu nedenle yeni yıla girerken eski yazımı okuyup “daha sağlıklı olayım!” kararı vermiş olanlara gıda mühendisi bilgimle küçük bir destek daha vereyim dedim.Size bu makalemde glutatyondan bahsedeceğim.
Vücudun Belli Bölümlerinde Görülen Kas Ağrıları: Miyalji Nedir?
Miyalji, kas ağrıları için kullanılan tıbbi terimdir. Kas romatizması olarak da bilinir. Akut ve kronik olmak üzere farklı durumları bulunan miyalji, bazı belirtilerle kendisini gösterir. Akut ve kronik miyalji, farklı sorunları da beraberinde getirebilmektedir. Bu içeriğimizde 'Miyalji' hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.
Kanserin Teşhis ve Tedavisinde Uzmanlaşmış Tıp Dalı: Onkoloji Nedir?
Onkoloji, kanserin teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmış bir tıp dalıdır. Türkçede 'kanserbilim' olarak ifade edilen onkoloji, tıbbi onkolojiyi, radyasyon onkolojisini ve cerrahi onkolojiyi içermektedir. Kanserli hastaların takip ve tedavisi için çok önemli bir tıp dalı olan onkoloji, birçok alt dala da ayrılmaktadır.Bu içeriğimizde onkoloji hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.
Damar, Kemik ve Yumuşak Dokuların Kesit Görüntülerini Görmek İçin Kullanılan Yöntem: Tomografi Nedir?
Tomografi kelimesi Yunanca bir kelimedir. Bu kelime kısım, dilim ve kesim anlamında kullanılan Tomos ile kaydetmek anlamında kullanılan Graphein kelimesinin bir araya gelmesi ile kullanılmaya başlanmıştır. Görüntüleme yöntemlerinden birisi olan bilgisayarlı tomografi; kemik, organ ve ince dokuları ince kesitler halinde tarar ve cihaz bunu birleştirerek 3 boyutlu hale getirir. Bilgisayarlı tomografi nedir, hangi hastalıklarda kullanılır, nasıl çekilir?
Farkında Olmadan Çocuğunuzda Anksiyeteyi Tetikliyor Olabilir misiniz?
Ebeveynlerin istemeden hatta farkında bile olmadan çocuklarını kaygılandıran davranışlar sergilediğini ve bu yüzden kendi çocuklarında da kaygı bozukluğuna sebep olduklarını biliyor muydunuz? Anne ya da baba olarak kaygı bozukluğu problemi yaşıyorsanız, bunu çocuğunuza yansıtmamak için önce kendinizi iyileştirmeniz gerekiyor. Farkında olmadan çocuklarımızı da anksiyete ile mücadeleye sürüklememek için uzmanların bu konudaki görüşlerini de ele alarak ne yapmak gerektiğini sizin için detaylıca inceledik.