onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Zatürre İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Zatürre İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Elif Ateş
27.09.2021 - 11:11

Halk arasında oldukça sık görülen ve genellikle griple karıştırılan zatürre, ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Bakteri, virüs ve nadiren de olsa parazitler akciğerde enfeksiyona neden olabilmektedir. Akciğerde gelişen enfeksiyon ise zatürreye yol açar. Bu hastalığın birçok türü bulunabilmektedir. Her türü sağlık açısından risk taşır. Çocuklar, 65 yaş üzeri kişiler, bağışıklık sistemi düşük olanlar ve kronik hastalıkları olanlar çok dikkat etmelidir. Zatürre olan bir insan sadece risk grubunda olan kişilere değil, sağlıklı bir insana da çok rahat yolla virüsü bulaştırılabilmektedir. Bu hastalıktan korunmanın en önemli yolu aşı yaptırmaktır. Eğer aşı iki yaşından önce yaptırılırsa koruyuculuğu daha yüksek, iki yaşından sonra yaptırılırsa koruyuculuğu daha düşük olur. Peki, zatürre için hangi bölüme/ doktora gidilir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Günümüzde halen daha birçok insanın yakalandığı bir hastalık olan zatürre, 4 türden meydana gelmiştir. Bakteriyel pnömani, genellikle akciğerin küçük bir alanını içerir ve bakterilerden kaynaklanmaktadır. Viral pnömani ise kişi ağır grip geçirdikten sonra görülmektedir. İlk başta virüs üst solunum yolu mukozasına tutulur ve zamanla akciğerlere doğru iner. Özellikle  diyabet, astım ve kalp hastalıkları olan kişilerde görülür. Oportunistik pnömani kanserin veya böbrek, karaciğer naklinin neden olduğu bağışlık sistemi yetmezliği yaşayan hastalarda sık karşılaşılır. En tehlikeli zatürre tipi olan Aspergillus pnömonosi, bu türün içinde yer alır. Aspirasyon zatürresi ise yiyeceklerin mideye geçişi sırasında yutak seviyesinde soluk borusuna kaçması sonucu oluşur. Bu durumda ise solunum yolları öksürük refleksini uyarır. Oldukça çeşitli hastalık olan zatürre hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Zatürre Belirtileri

Zatürre Belirtileri

Akciğer dokusunun iltihaplanması sonucu oluşan zatürre, solunum yolu enfeksiyonlarından biridir. Bazı hastalıklar ve kişinin sağlık sistemi hastalığın oluşmasında etkilidir. Sigara kullanımı, alkol kullanımı, geçirilmiş ameliyatlar, grip salgınları, kalp ve böbrek hastalıkları, diyabet, sinir sisteminden kaynaklı inmeler, bunamalar ve kas hastalıkları, AIDS, kan ve lenf bezi kanserleri gibi durumlar zatürrenin oluşmasını kolaylaştırır. Bazı zatürre türleri hiçbir belirti göstermeyebilir. Hastalık sinsice ilerler ve birden ağırlaşır. Görülen zatürre belirtileri ise şunlardır:

  • Üşüme ve titreme

  • 39- 40 dereceye kadar varabilen yüksek ateş

  • Hızlı nefes alıp verme

  • Devamlı görülen sarı yeşil renkte balgam

  • Nefes almada güçlük

  • Göğüs ağrısı

  • Baş ağrısı

  • Bulantı ve kusma

  • Karın ağrısı ve karında belirginleşen şişlik

  • Yorgunluk ve halsizlik

  • Vücudun yanlarının ağrıması

  • Belirli yaşın üstündeki kişilerde bilinç bulanıklığı

Zatürre hapşırık ve öksürük ile yayılır. Ayrıca bardak, çatal, mendil gibi eşyalara temas halinde de başkalarına bulaşabilmektedir. Zatürre gribe oldukça benzer. Ancak 3 gün geçmeyen yüksek ateş, öksürük gibi belirtiler var ise büyük ihtimalle zatürre hastalığının habercisidir.

Zatürre İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Zatürre İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Eğer kişi zatürre belirtileri yaşıyor ise hastanelerin göğüs hastalıkları bölümüne gidilmesi gerekilir. Zatürre tanısında muayene ve akciğer röntgeni kullanılır. Geç tedavi de ciğerlerde su toplama görülebilmektedir. Bu su toplama sonradan yapışıklık bırakabilir. Bazı durumlarda cerrahi müdahale de yapılabilmektedir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın