Görüş Bildir
Haberler
Yüzde Tüylenmeye Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Yüzde Tüylenmeye Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Elif Ateş
23.12.2021 - 11:19

Toplumda pek çok kadında görülen yüzde tüylenme problemi, bazı durumlarda sağlık açısından büyük risk taşıyabilmektedir. Üreme çağındaki kadınların %8'inde bu durum görülür. Bazı hormonal bozukluklar, iyi ve kötü huylu kistler tüylenmeye sebep olabilir. Ayrıca çocukluktan yetişkinliğe geçişte de sadece yüzde değil, vücudun tüm bölgesinde erkek tipi tüylenme görülebilmektedir. Vücutta fazla tüylenmeye neden olan hastalıklar mutlaka teşhis ve tedavi edilmelidir. Peki, yüzde tüylenmeye hangi bölüm/doktor bakar? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Hem kadında hem de erkekte bulunan androjen hormonu, aşırı tüylenmeye sebep olan en önemli faktördür. Bu hormon genellikle böbrek üstü bezlerinin dış kısmından salgılanır. Androjen hormonu kadınlara nazaran erkekte daha fazla salgılanır. Erkeklerde androjen hormonu, prostatta ve atmık kanalları etki eder. Kadınlarda ise kilitorisi etkiler. Kas ve iskelet sisteminde yer alan proteinlerin sentezlenmesi ve dolaşıma katılması, kemiklerde ki kalsiyum ve fosforun korunması, ses tonunun kalınlaşması, kadınlarda cinsel dürtünün artmasında androjen hormonun etkisi oldukça fazladır. Ayrıca vücudun başka birçok bölgesinde değişimlere sebep olabilir. Yüzde, elde ve kolda kılların uzamasına, saç dökülmesine yol açar. Yüzde tüylenme hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Yüzde Tüylenme Nedenleri...

Yüzde Tüylenme Nedenleri...

Yüzde tüylenmenin pek çok nedeni bulunmaktadır. Bunların en başında hirsutizm adı verilen hastalık gelir. Bu hastalık kadınlarda erkek tipi kıllanma olarak tanımlanır. Hirsutizm, androjen hormonun üretimin fazlalığından kaynaklanır. Yüzde ve vücutta bulunan ayva tüylerinden oldukça farklı bir tüylenmedir. Özellikle üst dudak, çene, göğüs, göbek üstü, göbek altı, üst kol, uyluk, sırt ve bel olmak üzere 9 bölgede görülür. Burada bulunan kıllar oldukça sert ve kalındır.

Bir diğer nedeni ise polikistik over sendromudur. Kadınlarda oldukça sık görülen bir hastalıktır. Polikistik over sendromu, kanda androjen seviyesinin artışıyla kendini gösterir. Yüzde tüylenme dışında sivilce, saç dökülmesi de görülebilmektedir. Yüzde tüylenmeye yol açan hastalıklar ise şunlardır:

  • Karaciğer hastalıkları

  • Anti- nöbet, anabolik steroidler, prednizon türü ilaçlar 

  • Ergenlik çağı

  • Adrenal tümörleri ve kistleri

  • Tiroid bozukluklar

  • Cushing sendromu

  • İnsülin direnci sendromu

  • Hipertrikoz

  • Böbreküstü bezi hastalıkları

Yüzde Tüylenmeye Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Yüzde Tüylenmeye Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Yüzde tüylenme sorunu yaşayan kişiler, hastanelerin endokrinoloji ya da genel cerrahi bölümüne gitmeleri gerekir. Bazı testler yapılarak yüzde tüylenmeye sebep olan durumlar araştırılır. Hastanın durumuna göre diyet veya ilaç tedavileri yapılır. Eğer tümör kaynaklı ise medikal ve cerrahi tedavi şekilleri de uygulanabilmektedir. Ayrıca bazı mekanik tedaviler de tüylenme problemine çözüm olarak kullanılır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın