Görüş Bildir
Haberler
Karın Şişliğine Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Karın Şişliğine Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Elif Ateş
15.12.2021 - 11:48

Toplumda pek kişide görülen karın şişliği, hayat kalitesini ciddi oranda düşüren bir durumdur. Bazı kişilerin günlük aktivitelerini yapmasına bile engel olabilmektedir. Erkeklere nazaran kadınlarda daha fazla görülür. Mide ya da bağırsakta oluşan gazdan kaynaklı karın şişlikleri oluşur. Sağlıklı bir insanda gazın oluşması normaldir. Ancak bu durum uzun süre devam ediyorsa ciddi bir sağlık durumunun habercisi olabilir. Karın şişliğinin yanında nefes darlığı, düzensiz tuvalete çıkma, sık sık geğirme, mide bulantısı gibi durumlar görülebilir. Peki, karın şişliğine hangi bölüm/doktor bakar? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

İnsan vücudunun ana sistemlerinden biri gastrointestinal sistemdir. Ağız ile anüs arasında çiğneme, sindirim, emilim ve boşaltım yapmaktan sorumludur. Bu sistemin daha pek çok görevi bulunmaktadır. Eğer gastrointestinal sistem, hava ya da gaz ile dolarsa şişlik meydana gelir. Vücut fazla miktarda bulunan gazı tahliye etmekte zorlanır. Bu durumda organların duvarlarında gerilme oluşur. Karın şişlikleri basit bir durum iken bazı zamanlarda ölümle bile sonuçlanabilir. Karın şişliği hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Karın Şişliği Nedenleri

Karın Şişliği Nedenleri
  • Ödem: Vücutta aşırı derecede sıvı birikmesi sonucunda ödem meydana gelir. Yüksek sodyum ve potasyumlu besinlerin tüketilmesi, hareketsiz bir yaşam ödeme yol açan etkenlerdir.

  • Sindirim sistemi hastalıkları: Karındaki şişlikler genellikle sindirim sistemi hastalıklarından kaynaklanır. Bu hastalıklar çölyak, irritabl bağırsak sendromu, ülser, gastrit, dispepsi, kabızlık, mide ve bağırsak kanseri, safra kesesi bozuklukları, mide fıtığı gibi hastalıklardır. 

  • Sağlıksız beslenme alışkanlıkları: Yüksek karbonhidrat içeren besinlerin aşırı tüketilmesi sonucunda bağırsaklar az çalışır. Bu durumda ise midede şişlikler görülür. Lif oranı yüksek besinler ise bağırsakları daha fazla çalışır.

  • Stres: Sadece karın şişliği değil, vücutta ortaya çıkan pek çok sorunun kaynağı da strestir. 

  • Besin alerjileri: Birçok insanın  mide ve bağırsak floraları çeşitli besinlere karşı hassasiyet gösterir. Genellikle bu besinler süt, şeker, yumurta, soya, glüten, buğday ve mısır gibi gıdalardır. Bu gıdalar tüketildiği zaman bazı kişilerde hazımsızlık ve şişkinlik meydana gelir.

Karın Şişliği İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Karın Şişliği İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Karın şişliği yaşayan kişilerin, hastanelerin genel cerrahi ya da gastroenteroloji bölümlerine gitmeleri gerekir. Altta yatan hastalığa yönelik birtakım tedaviler yapılır. Bu sorunların bulunması için kolonoskopi ve endoskopi gibi görüntüleme teknikleri uygulanır. Eğer doktor gerek görürse hastalığa bağlı olarak ilaç tedavisi önerir. Ancak karın şişliğinin giderilmesi için yaşam tarzında bazı değişiklikler önerilir. Kişiye özel beslenme programları hazırlanır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın